ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι ταίνιες του 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού

Δύο ντοκιμαντέρ προτεινόμενα για Βραβείο Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στο φετινο Φεστιβάλ

ΚΥΠΕ

Ντοκιμαντέρ που έχουν βραβευθεί σε μερικά από τα πιο σημαντικά διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου αποτελούν και φέτος τον κορμό του 16ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού, που θα διεξαχθεί μεταξύ 1 και 8 Αυγούστου στον Χαρουπόμυλο Λανίτη.

Ανακοίνωση της διοργάνωσης αναφέρει ότι οι ταινίες του Φεστιβάλ, που διοργανώνεται από την Brave New Culture και στηρίζεται από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και το Ίδρυμα Ευαγόρα και Κάθλην Λανίτη, προβάλλονται για πρώτη φορά στην Κύπρο και νέες, πρωτοποριακές φωνές, αλλά και καθιερωμένοι δημιουργοί της τέχνης του ντοκιμαντέρ, δίνουν δυναμικό παρόν στη φετινή διοργάνωση.

Συγκεκριμένα, θα προβληθούν δύο ντοκιμαντέρ προτεινόμενα για Βραβείο Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, το Χιλιανό The Mole Agent, των Maite Alberdi και Marcela Santibáñez, και το Collective, του Alexander Nanau, το οποίο τιμήθηκε και από το κοινό της Ευρώπης αποσπώντας το ευρωπαϊκό βραβείο κοινού LUX.

Με θέμα τα δικαιώματα της γυναίκας, προβάλλονται δυο ντοκιμαντέρ, το Sabaya του Hogir Hirori και το Writing with Fire των Rintu Thomas και Sushmit Ghosh. Το πρώτο να έχει αποσπάσει, ανάμεσα σε άλλα, το Βραβείο Σκηνοθεσίας Διεθνούς Ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ Sundance και το δεύτερο, το Βραβείο Κοινού (Διεθνές Ντοκιμαντέρ) και Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής (Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα Ντοκιμαντέρ) στο Φεστιβάλ Sundance 2021.

Η τέχνη στο σινεμά του πραγματικού μεταφέρεται μέσα από το ντοκιμαντέρ The Most Beautiful Boy in the World των Kristina Lindström και Kristian Petri, το ντοκιμαντέρ Ailey, της Jamila Wignot και το ντοκιμαντέρ Summer Of Soul σε σκηνοθεσία Questlove, που απέσπασε το Βραβείο Κοινού και το Ειδικό Βραβείο Επιτροπής για Ντοκιμαντέρ στο φετινό Sundance 2021.

Με τους οικογενειακούς δεσμούς και τα συλλογικά πορτραίτα καταπιάνονται έξι ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν στη φετινή διοργάνωση. Το Radiograph of a Family της Firouzeh Khosrovani, που απέσπασε το 1ο Βραβείο στο IDFA 2020 (Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αμστερντάμ) , το He`s My Brother, των Cille Hannibal και Christine Hanberg και το βραβευμένο ως το Καλύτερο Διεθνές Ντοκιμαντέρ στο φετινό Hot Docs του Καναδά, Ostrov, Lost Island των Svetlana Rodina και Laurent Stoop. Επίσης, το ισπανικό Magaluf Ghost Town του Miguel Angel Blanca, που απέσπασε τον «Χρυσό Αλέξανδρο» στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το We (Nous), της Alice Diop, που απέσπασε το Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στο τμήμα Encounters στη φετινή Berlinale και το ντοκιμαντέρ Πικροδάφνες της Πάολας Ρεβενιώτη.

Οι συνέπειες του Brexit αναδεικνύονται στο ντοκιμαντέρ Four Seasons In A Day της Annabel Verbeke, ενώ από την Κύπρο θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ της Χριστίνας Γεωργίου, The Stray Dog Story.

Εξάλλου, σύμφωνα με την ανακοίνωση, το The Island Club, σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού, παρουσιάζει το οπτικοακουστικό πρόγραμμα «Τα Πνεύματα του Δάσους», το οποίο περιλαμβάνει δύο μουσικές παραστάσεις των Αντρούλας Καφά και Βερόνικας Γεωργίου μαζί με προβολές βίντεο. Συνδιαλέγεται με το αρχείο του Δήμα Ευθυβούλου (1924-2011), ενός Κύπριου φωτογράφου που έζησε στον Αμαζόνιο του Περού από το 1979 μέχρι το 1989 και που επεδίωξε, μέσω των φωτογραφιών του, να αποτυπώσει τα «πνεύματα της ζούγκλας».

Σημειώνεται ότι, για την ασφάλεια και υγεία όλων, το Φεστιβάλ διεξάγεται με λιγότερες θέσεις θεατών και θα τηρεί όλα τα υγειονομικά μέτρα προστασίας και ασφάλειας για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού. Προς διευκόλυνση του κοινού αλλά και για την αποφυγή συνωστισμού, τα εισιτήρια για το Φεστιβάλ διατίθενται μέσω ηλεκτρονικής πώλησης στο www.soldoutticketbox.com

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση