ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ομαδική έκθεση Land[e]scapes

Συμμετέχουν 18 δημιουργοί, οι οποίοι διερευνούν τη σχέση μας με τη φύση, τη γεωλογία, τον τόπο και τον χρόνο

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η γκαλερί Art Seen στη Λευκωσία παρουσιάζει το δεύτερο μέρος της ομαδικής έκθεσης «Land[e]scapes», σε επιμέλεια Μαρίας Στάθη. Η έκθεση διερευνά τη σχέση μας με τη φύση, τη γεωλογία, τον τόπο και τον χρόνο, με τη συμμετοχή 18 δημιουργών, από τις 29 Μαΐου έως τις 4 Ιουλίου. 

Στην καρδιά της έκθεσης βρίσκεται η έννοια του «τοπίου» ως πολυδιάστατη κατασκευή που ενσωματώνει κοινωνικές, πολιτιστικές και περιβαλλοντικές αφηγήσεις. Το «τοπίο» λειτουργεί ως επιφάνεια στην οποία αποτυπώνονται και προβάλλονται προσωπικές, πολιτικές και κοινωνικές στάσεις.

Διαφορετικά στοιχεία του τοπίου -βλάστηση, εκτάσεις γης, υδάτινοι όγκοι, βραχώδεις και ορεινοί σχηματισμοί- εκδηλώνονται μέσα από μια ποικιλία καλλιτεχνικών μέσων, ενθαρρύνοντας τη διερεύνηση της σχέσης μας με τη φύση και τη διαμόρφωση της ταυτότητάς μας. Επιπλέον, κάθε τοπίο δεν μιλάει μόνο για τη φύση αλλά φέρει και το αποτύπωμα του καλλιτέχνη και των πολιτιστικών και ιστορικών συγκυριών υπό τις οποίες δημιουργήθηκε. Όταν πρόκειται για διαφιλονικούμενα εδάφη ή γεωγραφικές περιοχές που έχουν βιώματα από συγκρούσεις, πολέμους, αποικιοκρατία, φυσικές καταστροφές, αναγκαστικές μετακινήσεις ή τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, τα πολιτιστικά και ιστορικά συμφραζόμενα έχουν βαρύνουσα σημασία στην επανοικειοποίηση του τοπίου.

  

Vicky Pericleous, From the series Study for a Place, 2023


Στα έργα της έκθεσης, ο επισκέπτης θα αναγνωρίσει περιβαλλοντικές ανησυχίες, γοητευτικά παιχνίδια με τη γεωλογία, ενώ θα έχει την ευκαιρία για διερεύνηση του πώς ο πόλεμος αλλοιώνει τη γη, για συμβολικά ταξίδια σε χαμένες πατρίδες, ταξίδια σε άλλες ηπείρους, μέσα από παιδικές αναμνήσεις, ουτοπίες, παραδείσια και μυθολογικά οράματα. Καθεμιά από αυτές τις μοναδικές εξερευνήσεις του τοπίου ανοίγει καινούργιες διόδους προς κόσμους πραγματικούς ή εναλλακτικές εκδοχές της πραγματικότητας.

Επιλεγμένοι καλλιτέχνες

Συμμετέχουν καλλιτέχνες των οποίων οι δημιουργίες προσφέρουν ερεθίσματα για καινούργιους τρόπους θεώρησης του τοπίου. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Χρίστος Ακορδαλίτης, Παναγιώτης Ανδρέου, Βάσια Α. Βανέζη, Μαρίνα Γκενάντιεβα, Serena Caulfield, Βασίλης Ζωγράφος, Benjamin Deakin, Ανδρέας Καλλή, Κυριάκος Καλλής, Νικόλας Κυρίλλου, Παναγιώτης Μιχαήλ, Βίκυ Περικλέους, Amy Stephens, Κοραλλία Στεργίδη, Amikam Toren, Shaheer Zazai και Νίκος Φιλίππου & Μαριλένα Ζακχαίου.

 

Chris Akordalitis, Place of Worship, 2024

 

Παράλληλες εκδηλώσεις

Στο περιθώριο της έκθεσης για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο έχουν προγραμματιστεί τρεις παράλληλες εκδηλώσεις.

Την Τετάρτη 12 Ιουνίου, στις 19:30 Performance από την Κοραλλία Στεργίδη.

Την Τετάρτη 26 Ιουνίου στις 19:30 θα πραγματοποιηθεί περιήγηση και συζήτηση για την έκθεση με τους καλλιτέχνες και την επιμελήτρια της έκθεσης.

Το Σάββατο 29 Ιουνίου και Πέμπτη 4 Ιουλίου, από τις 17:00- ΄ςως τις 19:00 έχει σχεδιαστεί εικαστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά 6-10 ετών για την έκθεση. Τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του οποίου έχει αναλάβει η Έλενα Παναγιώτου. Μουσειοπαιδαγωγός.

 

Πληροφορίες
Art Seen – Contemporary Art Projects, λεωφόρος Μακαρίου 66B, Λευκωσία. Ωράριο: Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή 16:00 – 19:00 ή με ραντεβού. Διάρκεια από Τετάρτη 29 Μαΐου έως 4 Ιουλίου.

Επικοινωνία τηλέφωνο: +357 22006624 | www.art-seen.org

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Το Κέντρο ΣύγχρονηςΤέχνης ΔΙΑΤΟΠΟΣ παρουσιάζει τη νέα εικαστική πρόταση της Ευδοκίας Κύρκου
Kathimerini.com.cy
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Ο ζωγράφος και συγγραφέας Ανδρέας Καραγιάν μιλάει στην «Κ» με αφορμή την αναδρομική έκθεση για το έργο του στη Λεμεσό
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ