ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ποιο το μέλλον του οικήματος του Φυτωρίου, στον Δημοτικό Κήπο Λευκωσίας

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Συνάντηση στον Σύνδεσμο Εικαστικών Καλλιτεχνών και Θεωρητικών Τέχνης - φυτωριο, την Πέμπτη, 30 Μαΐου στις 10:00 π.μ, διοργανώνει η ομάδα του φυτωριου προκειμένου να κάνει γνωστή την παρούσα κατάσταση πραγμάτων σχετικά με τη μελλοντική χρήση του οικήματος, το οποίο βρίσκεται εντός του Δημοτικού Κήπου Λευκωσίας.

Σε δελτίο Τύπου που κυκλοφόρησε η ομάδα αναφέρεται πως ο Δήμος Λευκωσίας ενημέρωσε το συμβούλιο του Συνδέσμου για την πρόθεσή του να συντηρήσει τον χώρο, στο πλαίσιο εργασιών που προτίθεται να κάνει για τη γενική συντήρηση του Δημοτικού Κήπου Λευκωσίας.

Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος, σε αλληλογραφία που είχε με τον Δήμο, ζητώντας διευκρινίσεις σχετικά με τη χρήση του οικήματος μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, ενημερώθηκαν γραπτώς πως ο χώρος θα μπορεί να συνεχίσει να εξυπηρετεί και τις ανάγκες του συνδέσμου, με τα μέλη του Συνδέσμου να θεωρούν πως με την απάντηση καθίσταται επισφαλής η μελλοντική παρουσίας τους στο εν λόγω οίκημα. Μάλιστα, σε απάντηση σε όσα συμβαίνουν ο Σύνδεσμος οργανώνει στην αυλή του οικήματος μια γιορτή στα τέλη Ιουνίου, ως δέσμευση για τη διατήρηση της παρουσίας τους στον χώρο και τη συνέχεια των εργασιών τους.


Ολόκληρη η ανακοίνωση

Το οίκημα του Συνδέσμου Εικαστικών Καλλιτεχνών και Θεωρητικών Τέχνης - φυτωριο, παραχωρήθηκε στον Σύνδεσμο από τον Δήμο Λευκωσίας το 2009 και συντηρήθηκε με πολύ κόπο των ιδρυτικών μελών μετά την εξασφάλιση ιδιωτικών χορηγιών πέρα των 60.000 ευρώ. Πρόσφατα, ο Δήμος Λευκωσίας ενημέρωσε το συμβούλιο του Συνδέσμου για την πρόθεση του να συντηρήσει τον χώρο μέσα στα πλαίσια γενικής συντήρησης του Δημοτικού Κήπου Λευκωσίας. Σε αλληλογραφία για διευκρινίσεις σχετικά με τη χρήση του οικήματος μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης, λάβαμε την επίσημη γραπτή θέση που αναφέρει ότι ο χώρος θα μπορεί να συνεχίσει να εξυπηρετεί και τις ανάγκες του συνδέσμου, καθιστώντας έτσι σαφή την επισφάλεια της μελλοντικής μας παρουσίας στο οίκημα.

Το οίκημα του συνδέσμου είναι κεντρικό μέρος της ταυτότητας του και διασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία του. Ενεργοποιείται συστηματικά ως μέρος συνάντησης των μελών του και της ευρύτερης καλλιτεχνικής κοινότητας, παραχωρείται σαν στούντιο σε καλλιτέχνες μέσα από προγράμματα φιλοξενίας, οργανώνει συνέργειες μεταξύ επαγγελματιών του χώρου και του κοινού. Λειτουργεί εδώ και χρόνια σαν πλατφόρμα παραγωγής κριτικής σκέψης και πρακτικής και είναι χώρος διοργάνωσης και προβολής δραστηριοτήτων: ένα ουσιαστικό μέρος του οικοσυστήματος των τεχνών της χώρας που το μοιραζόμαστε με όλους όσους πραγματικά τον χρειάζονται, όπως θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

Η συνεργασία και η στενή επαφή με όλες τις τοπικές ομάδες καλλιτεχνών, πολιτιστικά ιδρύματα, οργανισμούς και πανεπιστήμια καθιστούν το έργο του Συνδέσμου ανοιχτό σε όλους, μέσα από την οργάνωση ημερίδων, εργαστηρίων, δραστηριοτήτων, εκθέσεων σε θέματα που συνδέουν τον τόπο με τον κόσμο, εντός και εκτός της χώρας. Τα μέλη του Συνδέσμου εργάζονται αφιλοκερδώς με γνώμονα την διάνοιξη νέων προοπτικών για τη σύγχρονη τέχνη, ενώ αντιπροσωπεύουν το κράτος επάξια σε τοπικές και διεθνείς εκθέσεις, συμπόσια και δραστηριότητες.

Με την αδράνεια κατά την περίοδο της πανδημίας ο χώρος έτυχε μεγάλης φθοράς, και μετά από πτώση υαλοπετασμάτων, οι δραστηριότητες στο εσωτερικό του οικήματος περιορίστηκαν για θέματα ασφάλειας. Οι αντίξοες συνθήκες δεν έχουν επηρεάσει την συνδικαλιστική και την καλλιτεχνική δράση του Συνδέσμου. Στις συνδικαλιστικές δράσεις του συγκαταλέγονται: α) ο συνεχής αγώνας για εξασφάλιση των κοινωνικών προνοιών των καλλιτεχνών, β) η εφαρμογή και ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας του 1%, γ) η παραγωγή κριτικής σκέψης γύρω από τα θέματα του πολιτισμού και της τέχνης, δ) η στήριξη των καλλιτεχνών σε θέματα εργασιακών δικαιωμάτων, ε) η νομική υποστήριξη επαγγελματιών της κοινότητας.

Σε απάντηση στην προαναφερθείσα επισφάλεια, οργανώνουμε στην αυλή του οικήματος μια γιορτή στα τέλη Ιουνίου, ως δέσμευση για την διατήρηση της παρουσίας μας στο χώρο και τη συνέχεια των εργασιών μας. Η παρουσία σας και μόνο, μας είναι αρκετή σε ένδειξη συμπαράστασης στις υποσχέσεις όλων απέναντι στη στήριξη του πολιτισμού. Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν σύντομα.

 

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Το Κέντρο ΣύγχρονηςΤέχνης ΔΙΑΤΟΠΟΣ παρουσιάζει τη νέα εικαστική πρόταση της Ευδοκίας Κύρκου
Kathimerini.com.cy
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Ο ζωγράφος και συγγραφέας Ανδρέας Καραγιάν μιλάει στην «Κ» με αφορμή την αναδρομική έκθεση για το έργο του στη Λεμεσό
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ