ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Πλούσια Τέχνη σε Δύσκολους Καιρούς» για 13η χρονιά

Μια έκθεση της isnotgallery που έγινε θεσμός που πλέον έχει καθιερωθεί στα εικαστικά πράγματα της χώρας

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Η έκθεση της isnotgallery «Πλούσια Τέχνη σε Δύσκολους Καιρούς» παρουσιάζεται για 13η συνεχόμενη χρονιά από το Σάββατο 17 Απριλίου. Μια έκθεση που δικαιωματικά παίρνει τον «τίτλο» του θεσμού στα εικαστικά πράγματα της χώρας, του οποίου η ονομασία μεταλλάζεται για να ταιριάζει κάθε φορά στις εκάστοτε κοινωνικές περιστάσεις. Η αλλαγή του ονόματος της έκθεσης, από τον κλασικό «Πλούσια Τέχνη σε Φτωχούς Καιρούς» σε «Πλούσια Τέχνη σε Δύσκολους Καιρούς», γίνεται ώστε να ταιριάζει κάθε φορά στις εκάστοτε κοινωνικές περιστάσεις, από τις οποίες η Τέχνη δεν πρέπει ποτέ (όσο και αν ακούγεται κάπως αυτό το ποτέ) να παίρνει αποστάσεις.

«Ο θεσμός ξεκίνησε το 2008 με τον τίτλο Cheap Art, ως ένα μάλλον χλευαστικό σχόλιο» όπως σημειώνεται στο δελτίο Τύπου της γκαλερί, «ένα σχόλιο προς το τότε κοινωνικό φόντο της οικονομικής αφθονίας που επικρατούσε και τα bubbles αυτής. Πέντε χρόνια αργότερα ακολούθησε η οικονομική κρίση που ξεκίνησε με το κραχ επιχειρήσεων και επενδυτικών τραπεζών. Η κήρυξη πτώχευσης της παγκόσμιας εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Lehman Bothers στις ΗΠΑ, σηματοδότησε το 2008 τον στρόβιλο που θα ακολουθούσε. Τα επόμενα χρόνια επικράτησε ένα οικονομικό και κατ’ επέκταση κοινωνικό κομφούζιο, με τους Κύπριους να βιώνουν το κούρεμα τον Μάρτη του 2013 (15 Μαρτίου 2013, μια μέρα η οποία δύσκολα ξεχνιέται)».

Έργο του PASHIAS

Αυτή η εγχώρια οικονομική επέβαλε και την πρώτη αλλαγή στον τίτλο της κρίσης που έγινε «Πλούσια Τέχνη σε Φτωχούς Καιρούς», ένας τίτλος που αντικατοπτριζε ό,τι συνέβαινε στην κοινωνία οριζόντια. Οι καιροί είχαν αλλάξει και το φτηνό ως έννοια χλευαστική και καταγγελτική, έγινε κυρίαρχο ως προς την ουσία του, τονίζοντας πλέον εμφατικά ότι η Τέχνη δεν είναι σπορ για λίγους ούτε δικαίωμα για αφ' υψηλού φιλότεχνους.

Μετά από επτά χρόνια με τον τίτλο «Πλούσια Τέχνη σε Φτωχούς Καιρούς» το 2021 στην IsnotGallery κατάλαβαν ότι οι καιροί άλλαξαν, όχι ότι έγιναν πιο πλούσιοι, αλλά ότι έγιναν πιο δύσκολοι... γράφοντας «Έτσι, η ανάγκη για μετατροπή του τίτλου της έκθεσης είναι ακόμα μια φορά επιτακτική: Πλούσια Τέχνη σε Δύσκολους Καιρούς. Δεν χρειάζονται φλύαρες περιγραφές για τα όσα βιώνουμε».

 

Έργα της Μαριέλας Μπιλίτσα

 

Νέοι και καθιερωμένοι πλάι-πλάι

Η έκθεση στην IsnotGallery εκτός από τη φιλοσοφία σχετικά με την προσιτότητα της Τέχνης, από την πρώτη φορά που άνοιξε τις πύλες της, έως και σήμερα, τη 13η συνεχόμενη έκθεση, είχε στο εκθεσιακό της πρόγραμμα τον στοχο να παρουσιάζει έργα από καταξιωμένους αλλά και νεαρούς και ανερχόμενους Κύπριους καλλιτέχνες, καθώς και έργα καλλιτεχνών από κάθε πλευρά της Ευρώπης. Στη φετινή διοργάνωση λαμβάνουν μέρος είκοσι ένας καλλιτέχνες, των οποίων οι πρακτικές ποικίλουν. Επιτοίχια έργα με έμφαση στη ζωγραφική αλλά και το σκίτσο, έργα μικτής τεχνικής, κεραμικά και άλλα απαρτίζουν φέτος τον κύριο κορμό των εκθεμάτων.

Για το 2021 συμμετέχουν οι: Λάνα Αντωνιάδου, Ρεβέκκα Γεωργίου, Άντρος Ευσταθίου, Στέλλα Ίσσα, Σωτήρης Ιωαννίδης, Γιάννος Ιωάννου, Ελένη Κινδίνη, Μαρία Κοφτερού, Σταύρος Λάμπρου, Χριστίνα Μίτρεντσε, Μαριέλα Μπιλίτσα, Νίνα Μοράτι, Χαρούλα Νικολαΐδου, Θέκλα Παπαδοπούλου, Νικολέττα Παπαξενοφώντος, PASHIAS, Ελένη Πρατσή, Αντρέας Σκουφάρης, Κωνσταντίνος Στεφάνου, Τατιάνα Φεραχιάν, Χλόη Φινν. 

 


Έργα του Σωτήρη Ιωαννίδη

 

Τέχνη σε προσιτές τιμές

Σκοπός του θεσμού αυτού, όπως πάντοτε έλεγε ο Αντρος Ευσταθίου, υπήρξε και παραμένει να παρουσιάζει στο κοινό έργα τέχνη σε προσιτές τιμές, κάτι που συνεχίζει και για το 2021, παρουσιάζοντας έργα των οποίων οι τιμές ξεκινούν από τα 50 ευρώ, με ανώτατο όριο τιμής τα 500. Στόχος είναι η τέχνη να μπει παντού, να γίνει καθημερινότητα όλων μας, διότι η φθηνή τέχνη μπορεί να πολεμήσει τη φθήνια και το ξίπασμα... προσθέτω εγώ.

 

Πληροφορίες:

«Πλούσια Τέχνη σε Δύσκολους Καιρούς» isnotgallery, Οδυσσέως 11, παλιά πόλη, Λευκωσία
Σάββατο 17 Απριλίου έως Σάββατο 22 Μαΐου.
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή, 10:00 – 13:00 και 15:00-18:00 / Σάββατο, 10:00 – 14:00

Επικοινωνία: +357 99569498 / www.isnotgallery.com 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση