ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Poetry Moves International Festival

Λευκωσία 03 - 25 Οκτωβρίου

Δελτίο Τύπου

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης και Συν+Κίνησης, ένα νέο Φεστιβάλ στη Λευκωσία, βασίζεται στη σκέψη ότι αρχή των πάντων είναι η ποίηση γι’ αυτό και πυρήνας του Φεστιβάλ είναι η ποίηση. Σκοπός, είναι να ενισχυθούν οι δεσμοί και να αναπτυχθεί ο διάλογος της ποίησης με τις άλλες τέχνες, ώστε να επαναπροσδιοριστεί η φράση του Ντελακρουά «Δεν υπάρχει τέχνη χωρίς ποίηση» και να διευρυνθεί το πεδίο καλλιτεχνικής δράσης, αναφοράς και καινοτόμου δημιουργίας.

Το θέμα της πρώτης έκδοσης του Φεστιβάλ 2023 είναι Παγκόσμια Ποίηση γυναικών.

Για τους σκοπούς του, έχει επιλεγεί μια ευρεία συλλογή ποιημάτων από γυναίκες από την Κύπρο και διεθνώς, τα οποία προτάθηκαν στους καλλιτέχνες και στις ομάδες καλλιτεχνών που συμμετέχουν, για τη συνδημιουργία τους στα διάφορα πρότζεκτ, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν νέες παραγωγές.

Τα ποιήματα είναι σε αυθεντική γλώσσα και ανάλογα σε αγγλική και ελληνική μετάφραση.

Όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στη Λευκωσία, σε διαφορετικούς χώρους, κατάλληλους για το εκάστοτε δρώμενο, με ελεύθερη είσοδο.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 

Τρίτη, 3 Οκτωβρίου 2023 στις 8:00μ.μ.

PhOETRY - when words become images

Markus Schuetz (DE), Ελένη Περικλέους Κέστα (CY), Γιώργος Πανταζής (CY)

Μία συνύπαρξη και κάποτε σύμπλεξη δύο διαφορετικών μορφών έκφρασης. της ποίησης και της φωτογραφίας. Στην έκθεση PhOETRY η ποίηση προϋπάρχει της εικόνας και γίνεται πηγή έμπνευσης για τους φωτογράφους που δεν εικονογραφούν απλά την ποίηση αλλά, δημιουργούν παράλληλα έργα. Το μοτίβο έμπνευσης είναι κυρίως ποιήματα της Αμερικανίδας ποιήτριας Emily Dickinson και της Ελληνίδας ποιήτριας Κικής Δημουλά.

Διάρκεια έκθεσης: 03 - 13 Οκτωβρίου

Επιμελητήριο Καλών Τεχνών Κύπρου (Ε.ΚΑ.ΤΕ.), Παίωνος 11, 1016 Λευκωσία

ΠΡΕΜΙΕΡΑ Παρασκευή, 6 Οκτωβρίου 2023 στις 8.00μ.μ.

A Poetic Jazz Showcase - Women’s Poetry and Jazz in Concert

Γλαύκος Κοντεμενιώτης (CY | USA) πιάνο, Fred Berman (USA) μπάσο,  Ελεονώρα Ρούσου (CY) φλάουτο - φωνητικά

Δύο μορφές τέχνης, η Ποίηση και η Τζαζ, συνυπάρχουν και αλληλοσυνδέονται στο πρότζεκτ Women’s Poetry and Jazz in Concert, που δημιουργήθηκε ειδικά για το Φεστιβάλ. Οι ελεύθεροι, αυθόρμητοι αυτοσχεδιασμοί όπως και οι αυθεντικές πρωτότυπες συνθέσεις του Γλαύκου Κοντεμενιώτη, αντλούν την έμπνευσή τους από την ποίηση των ποιητριών: Δάφνη Νικήτα, Χριστιάνα Αβρααμίδου, Emily Dickinson, Blaga Dimitrova και Maya Angelou. Ο καταξιωμένος τζαζίστας μαζί με τους ταλαντούχους μουσικούς Fred Berman και Ελεονώρα Ρούσου δημιουργούν επί σκηνής έντονες και μοναδικές εικόνες. 

Την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου, στο χώρο της ARTE, θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο Jazz μουσικής με τον Γλαύκο Κοντεμενιώτη και τον Fred Berman.

Πληροφορίες για το εργαστήριο στο τηλέφωνο 22676823 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση academy@artemusic.org

Μουσική Ακαδημία ARTE, Αναστάσιου Λεβέντη 34-36, Λευκωσία 1097

Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2023 στις 8.00μ.μ.

MOVING POEMS – Performance & VideoPoetry

MΕΡΟΣ Α’: Performance "Triphopoetica vol. 3": Δημήτρης Σπύρου

Ένας πολυμορφικός μουσικός «διάλογος» με άξονα και αφορμή την ποίηση, όπου το theremin, samplers και loops συνυπάρχουν σε ένα ζωντανό διάλογο με τις ποιήτριες του παρελθόντος και του σήμερα. 

MΕΡΟΣ Β’: VideoPoetry

Μια ανθολογία βιντεοποιημάτων εμπνευσμένων από ποίηση γυναικών, όπως "Paint Me A Painting", Israel 2015, Hedva Harechavi | "Portrait of a woman", Polen 2020, Wisława Szymborska| "Αν βγω να περπατήσω με τους νεκρούς μου φίλους", Ελλάδα 2021, Ρίτα Μπούμη -Παππά. Τα περισσότερα έργα παρουσιάστηκαν στο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης ZEBRA του Βερολίνου αλλά και σε άλλα Διεθνή Φεστιβάλ. 

ARTos Cultural and Research House, Λεωφόρος Αγίων Ομολογητών 64, 1080 Λευκωσία

ΠΡΕΜΙΕΡΑ Τρίτη, 17 Οκτωβρίου 2023 στις 8.00μ.μ.

POETRY MOVES. 3 DANCE SOLOS

Δύο νέες σόλο δημιουργίες της χορογράφου Έλενας Χριστοδουλίδου εμπνευσμένες από την ποιητική συλλογή «Νερά μάνες» της Βάσκας ποιήτριας Λέιρε Μπιλμπάο και από ποίηση της Γερμανοεβραίας ποιήτριας 'Ελσε Λάσκερ Σιούλερ. Χορεύτριες: Μαρία Μασώνου, Νικόλ Γιάννακα.

"Φαντασμαγορία", μία νέα χορογραφική δημιουργία του χορογράφου Φώτη Νικολάου εμπνευσμένη από το ομώνυμο ποίημα και γενικά από την ποίηση της Ρωξάνης Νικολάου. Στο σόλο χορεύει ο ίδιος.

Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο, Νέας Έγκωμης 8, 2409 Λευκωσία

Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου 2023 στις 8.00μ.μ.

SOUND - & POETRYSCAPES Γυναικείες Ανάσες

Η ποίηση έχει τις ρίζες της στην ανθρώπινη ανάσα (Γ. Σεφέρης)

Σάββας Σάββα σύνθεση – πιάνο, Μιράντα Παπανεοκλέους τσέλο, Τραγούδι / απαγγελία: Νάγια Αναστασιάδου, Κωνσταντίνα Μενοίκου, Δέσποινα Κατσαντώνη, Κωνσταντίνα Γιαννοπούλου 

Οι «Γυναικείες Ανάσες» είναι  ένα ηχητικό και ποιητικό τοπίο, ένα έργο τέχνης του συνθέτη Σάββα Σάββα, με 14 μουσικά ακούσματα για πιάνο τσέλο και φωνή - οργανικές συνθέσεις, απαγγελίες ποιημάτων, ηχογραφήσεις φωνής, διασκευές, νέες συνθέσεις, με πρωτότυπα και μεταφρασμένα ποιήματα γυναικών.

Ποίηση: Χριστιάνα Αβρααμίδου, Ευρυδίκη Περικλέους Παπαδοπούλου, Δάφνη Νικήτα, Μαρία Πολυδούρη,  Άννα Αχμάτοβα, Emily Dickinson, Else Lasker-Schüler, Rosalía de Castro,  Σαπφώ και το αρχαιότερο ερωτικό ποίημα που χρονολογείται περίπου στο 2037 π.Χ.

Σατιρικό Θέατρο, Βλαδίμηρου Καυκαρίδη 11-15, 2102 Αγλαντζιά

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ: https://www.poetry-moves-international-festival.com/

Το Φεστιβάλ 2023 τελεί υπό την αιγίδα του Δημάρχου Λευκωσίας, κυρίου Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ | ΠΑΡΑΓΩΓΗ: GSA Cultural Productions Ltd

ΧΟΡΗΓΟΣ: ΥΦΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ: Embassy of the Federal Republic of Germany in Nicosia

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ  

Η σελίδα του Φεστιβάλ στο FACEBOOK

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Το Κέντρο ΣύγχρονηςΤέχνης ΔΙΑΤΟΠΟΣ παρουσιάζει τη νέα εικαστική πρόταση της Ευδοκίας Κύρκου
Kathimerini.com.cy
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Ο ζωγράφος και συγγραφέας Ανδρέας Καραγιάν μιλάει στην «Κ» με αφορμή την αναδρομική έκθεση για το έργο του στη Λεμεσό
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ