ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«REVITA»: Δημιουργικές συνέργειες για τον εμπλουτισμό της χειροτεχνίας στην ύπαιθρο

Στόχος του είναι να αξιοποιήσει και την ανανεωμένη δυναμική που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στο πεδίο της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας σε σχέση με τη χειροτεχνία

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Το πρότζεκτ REVITA προσβλέπει στην ανάπτυξη υψηλής ποιότητας συνεργειών ανάμεσα σε εικαστικούς και σε ανθρώπους που παράγουν ή ενδιαφέρονται να παράγουν χειρωνακτικές μορφές τέχνης αναφορικά με την άυλη κληρονομιά, την παράδοση, τον πολιτισμικό τουρισμό και τον αγροτουρισμό. Στόχος του είναι να αξιοποιήσει και την ανανεωμένη δυναμική που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στο πεδίο της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας σε σχέση με τη χειροτεχνία.

Το επιχειρηματικό σχέδιο REVITA χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και επιδιώκει να συμβάλει στη μετατροπή της ορεινής Λεμεσού σε τόπο έκφρασης και έμπνευσης. Επικεφαλής εταίρος είναι το ΤΕΠΑΚ, με επιστημονικούς υπεύθυνους και συντονιστές του έργου την Έφη Κυπριανίδου, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Καλών Τεχνών και τον Γιάννη Χρηστίδη, επίκουρο καθηγητή και συντονιστή του Τμήματος Καλών Τεχνών του ΤΕΠΑΚ. Οι υπόλοιποι εταίροι είναι οι κοινότητες Άγιος Θεόδωρος, Απαισιά, Βουνί και Λόφου.

Ένας νέος πολιτιστικός θεσμός για τη σύμπραξη διακεκριμένων εικαστικών με τεχνίτες και χειροτέχνες στην κυπριακή ύπαιθρο συστήνεται στο ευρύ κοινό από τον Οκτώβριο του 2023.

Η πρώτη πολιτιστική δράση του REVITA διεξάγεται το τριήμερο 19-21 Οκτωβρίου στην Απαισιά και είναι ένα πολύωρο, εντατικό εργαστήρι- masterclass με τη σχεδιάστρια και κατασκευάστρια κοσμημάτων Ζωή Φραντζέσκου. Οι εργασίες του συμβιωτικού εργαστηρίου είναι ανοιχτές σε όλη την κοινότητα, σε κατοίκους γειτονικών περιοχών, αλλά και στο ευρύτερο κοινό. Απευθύνεται σε όποιον ενδιαφέρεται να εξελίξει τις γνώσεις και τις δεξιότητές του πάνω στη χειροτεχνία, αλλά και σε δυνητικούς ενδιαφερόμενους που δεν έχουν άμεσα σχέση με το αντικείμενο.

Το εργαστήρι προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί το τριήμερο Πέμπτη 19, Παρασκευή 20 και Σάββατο 21 Οκτωβρίου από τις 10 π.μ. έως τη 1 μ.μ. και από τις 3:00 μ.μ. έως τα 6:00 μ.μ. στον χώρο του Παλιού Δημοτικού Σχολείου Απαισιάς. Η είσοδος είναι δωρεάν για όλους, σε όλες τις ώρες των εργαστηρίων και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στη σχετική διαδικτυακή φόρμα εγγραφής.

Η συνέχεια για το REVITA

Τους επόμενους μήνες θα ανακοινωθούν οι επόμενες εκπαιδευτικές ενότητες του σχεδίου REVITA, που θα λάβουν χώρα στον Άγιο Θεόδωρο, τη Λόφου και το Βουνί Λεμεσού. Θα προωθηθούν καλλιτεχνικές πρακτικές και προσεγγίσεις που διερευνούν τη χειροτεχνία και ανταλλάσσουν τεχνογνωσία με έμφαση στην παραγωγικότητα. Δεδομένη είναι στην περιοχή η ανάγκη για ανανέωση του τουριστικού προϊόντος με βάση τις αρχές του σύγχρονου design και των εικαστικών τεχνών, αλλά και για ενθάρρυνση μικρών επιχειρηματικών ομάδων ή αυτοαπασχολουμένων ώστε να δημιουργήσουν τοπικές δημιουργικές δομές.

Πέρα από το καλλιτεχνικό όφελος, το εγχείρημα έχει σαφές επιχειρηματικό πρόσημο, καθώς δύναται να δώσει βήμα και ώθηση στην τοπική δημιουργική μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, προσφέροντας ευρεία κατανόηση της χειροτεχνικής πρακτικής, ιδωμένης μέσα από το πρίσμα της εικαστικής τέχνης και του συγχρόνου design.

Το όλο εγχείρημα προσβλέπει και στη δημιουργία μιας αναπτυσσομένης κοινότητας αλληλοϋποστηριζόμενων καλλιτεχνών και τεχνιτών, που θα βρουν στην ορεινή Λεμεσό μια δημιουργική βάση για υλοποίηση καλλιτεχνικών έργων.

Σε βάθος χρόνου, το REVITA θα θεμελιώσει ένα εθνικό art/ craft brand και λογότυπο και θα οδηγήσει στη χαρτογράφηση της διαδρομής των επισκεπτών (visitor journey mapping). To έργο art, craft and design maps (ARCADE MAPS) θα αναπτύξει εφαρμογή για χρήση σε έξυπνα τηλεφώνα που θα επιτρέπει στους επισκέπτες να συσχετίζουν έργα τέχνης, πρακτικές χειροτεχνίας, εργαστήρια, μουσεία και πωλητήρια με μέρη, ισοτόπους και περιβάλλοντα της ορεινής Λεμεσού. Στο πλαίσιο αυτό θα ενισχυθούν υφιστάμενα μαγαζιά τεχνητών ή πωλητήρια τουριστικών αντικειμένων και θα ενθαρρυνθεί η δημιουργία νέων στην ευρύτερη περιοχή.

Η Ζωή Φραντζέσκου

Η Ζωή Φραντζέσκου αντιλαμβάνεται τον σχεδιασμό ως μια κοινή γλώσσα επικοινωνίας και εκφράζεται μέσα από σύμβολα και κοσμήματα που λειτουργούν ως εμψυχωτικά φυλακτά. Παράλληλα, σχεδιάζει εξατομικευμένα κοσμήματα, κατόπιν παραγγελίας, που αφορούν στις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής. Η δημιουργός γεννήθηκε στην Αθήνα και ζει στη Μύκονο. Σπούδασε Αρχιτεκτονική Εσωτερικών Χώρων και Βιομηχανικό Σχεδιασμό στη Σχολή Βακαλό στην Αθήνα και σχεδιασμό και κατασκευή κοσμήματος στο Central St Martins College of Art and Design, στο Λονδίνο. Έκτοτε έχει δημιουργήσει δικά της εργαστήρια, αρχικά στη Βούλα Αττικής και από το 2015 και στην Άνω Μερά Μυκόνου, στα οποία κατασκευάζει μοναδικά χειροποίητα κοσμήματα από ασήμι, χρυσό και πολύτιμους λίθους.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για την περίοδο 2014 – 2020

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Το Κέντρο ΣύγχρονηςΤέχνης ΔΙΑΤΟΠΟΣ παρουσιάζει τη νέα εικαστική πρόταση της Ευδοκίας Κύρκου
Kathimerini.com.cy
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Ο ζωγράφος και συγγραφέας Ανδρέας Καραγιάν μιλάει στην «Κ» με αφορμή την αναδρομική έκθεση για το έργο του στη Λεμεσό
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ