ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σε ποιον ανήκει ο Αντι Γουόρχολ της τεχνητής νοημοσύνης;

Μπορεί να οδεύουµε προς το φθινόπωρο, αλλά τεχνολογικά διανύουμε μια παρατεταμένη «άνοιξη» της τεχνητής νοημοσύνης

Kathimerini.gr

Του Μανώλη Ανδριωτάκη

Μπορεί να οδεύουµε προς το φθινόπωρο, αλλά τεχνολογικά διανύουμε μια παρατεταμένη «άνοιξη» της τεχνητής νοημοσύνης, και η μεγαλύτερη απόδειξη είναι τα λογισμικά μηχανικής μάθησης που παράγουν εικόνες.

Το πιο γνωστό από αυτά, το DALL-E της OpenAI, και η πιο βελτιωμένη εκδοχή του, το DALLE-2, κυκλοφόρησαν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, και σταδιακά αναστατώνουν πολλές απ’ τις εδραιωμένες μας πεποιθήσεις για την τέχνη, τη δημιουργία και την πνευματική ιδιοκτησία. Δεν είναι τυχαίο ότι τo DALL-E πήρε το όνομά του από το ρομπότ κινουμένων σχεδίων WALL-E, ούτε ότι το όνομά του παραπέμπει ευθέως στον σουρεαλιστή ζωγράφο Σαλβαντόρ Νταλί. Εδώ μιλάμε για μια αυθεντική συνεργασία ανθρώπου και μηχανής, η οποία εγκαινιάζει μια εντελώς νέα εποχή.

Εκτός του DALL-E, που ακόμη λειτουργεί με προσκλήσεις, έχουν κυκλοφορήσει και μερικά ακόμη παρόμοια λογισμικά, τα οποία διατίθενται ελεύθερα προς χρήση, για τον καθένα. Καλύτερο παράδειγμα, το Midjourney. Ανθρωποι που χρησιμοποιούν αντίστοιχες εφαρμογές δηλώνουν εκστασιασμένοι.

Εσύ γράφεις μια πρόταση, και το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης σου δίνει μια εικόνα, καθώς και μερικές παραλλαγές για να διαλέξεις. Θέλεις να φτιάξεις μια εικόνα ενός αστροναύτη που ιππεύει ένα άλογο, στο στυλ του Aντι Γουόρχολ;

Το μοντέλο μηχανικής μάθησης σκανάρει τα εκατομμύρια των εικόνων που του είναι διαθέσιμα στο Διαδίκτυο, και μέσω των 3,5 δισεκατομμυρίων παραμέτρων του, είναι σε θέση να σου παρέχει καινούργιες εικόνες. Τα αποτελέσματα πράγματι εντυπωσιάζουν.
Είναι ολοφάνερο ότι έχουμε εισέλθει σε μια αχαρτογράφητη περιοχή, όπου η έννοια της πνευματικής ιδιοκτησίας αρχίζει να θολώνει.

Σε ποιον ανήκει το έργο που μόλις δημιουργήσατε με το λογισμικό της τεχνητής νοημοσύνης;

Τι αξιώσεις θα μπορούσαν να προβάλλουν οι κάτοχοι των δικαιωμάτων του έργου του Γουόρχολ, ή ακόμα και η εταιρεία που έχει φτιάξει το μοντέλο; Πώς θα μπορεί στο μέλλον ένας καλλιτέχνης να κατοχυρώσει την πνευματική ιδιοκτησία ενός έργου που δημιούργησε με εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης; Είμαστε στην αρχή έντονων αναταράξεων. Προσδεθείτε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση