ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Τhe space within»: Έκθεση ζωγραφικής του Άντη Παρτζίλη στην γκαλερί Marginalia

Θα παρουσιαστούν υδατογραφίες του καλλιτέχνη, είδος με το οποίο είχε ασχοληθεί με επιτυχία στο παρελθόν

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η γκαλερί Marginalia παρουσιάζει από την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου την έκθεση ζωγραφικής του Άντη Παρτζίλη με τίτλο «Τhe space within» με μία σειρά από υδατογραφίες του.

Όπως αναφέρει ο Αριστόδημος Αναστασιάδης στο κείμενό του «Ut pictura, poesis», αντικρίζοντας τα έργα του Άντη Παρτζίλη, τις υδατογραφίες της νέας σειράς με τίτλο «Τhe space within» έχει κανείς την αίσθηση ότι πρόκειται για μια ώριμη ζωγραφική που συνομιλεί με προηγούμενη δουλειά του από τη δεκαετία του ’80. Με την υδατογραφία ο καλλιτέχνης επιστρέφει στο είδος με το οποίο είχε ασχοληθεί με επιτυχία στο παρελθόν, παράλληλα με τις σκηνογραφικές και άλλες ενασχολήσεις.

Ο κ. Αναστασιάδης σημειώνει πως αυτή η δουλειά του Άντη Παρτζίλη είναι ζωγραφική με ορμή, εκρηκτική συμπύκνωση που απλώνεται με δραματικότητα στην επιφάνεια, απειλώντας να καταργήσει κάθε όριο. Οι τόνοι του chiaroscuro ζωντανεύουν τον καμβά, ενώ το ελάχιστο χρώμα υπογραμμίζει απλώς τη συγκίνηση του καλού χρωστήρα, χωρίς να μειώνει την ένταση. Και αν το σχέδιο καθαυτό μπορεί κάποτε να αποβεί επικίνδυνο για τον ζωγράφο, πρέπει κανείς να «καταστρέψει» το σχέδιο για να ξαναβρεί τη ζωγραφική ολοκλήρωση. Η μαύρη βελούδινη επιφάνεια –νύκτα και μυστήριο– υπενθυμίζει ότι η ζωγραφική είναι σιωπηλή ποίηση και η ποίηση άδουσα ζωγραφική. Εδώ, υπαινιγμοί μιας κοσμογονίας εν ενεργεία –επικράτεια του ίσκιου, επικράτεια του φωτός– βρίσκουν αντηχήσεις σε όποιο συγγενές τοπίο.

 

Ο καλλιτέχνης

Ο Άντης Παρτζίλης γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1947 και σπούδασε σκηνογραφία και ενδυματολογία θεάτρου στην Ανώτατη Ακαδημία Θεάτρου (DAMU ) στην Πράγα. Παρακολούθησε επιμορφωτικά προγράμματα για το θέατρο και τις τέχνες στις ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία. Φιλοτέχνησε τα σκηνικά και/ή τα κοστούμια, αφίσες και κούκλες σε περισσότερες από 130 παραγωγές Θεάτρου, Μπαλέτου, Όπερας, Κινηματογράφου και Τηλεόρασης στην Κύπρο, Ελλάδα και Γερμανία. Συνεργάστηκε με το ΘΟΚ, το Κρατικό Θέατρο του Κάσσελ - Γερμανία, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, το Δημοτικό Θέατρο Γκέρλιτς – Γερμανία, το Σατιρικό Θέατρο, το θέατρο Διόνυσος, το Θέατρο Σκάλα, το Θέατρο ΑντίΛογος και άλλα θέατρα.

Το 2001 του απονεμήθηκε το Βραβείο Θεάτρου ΘΟΚ για την καλύτερη σκηνογραφία της διετίας 1999-2000 και 2000-2001 για το έργο του Αισχύλου Επτά επί Θήβας, σε σκηνοθεσία Βαρνάβα Κυριαζή και το 2009 το βραβείο καλύτερης σκηνογραφίας στο 5ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους και Ντοκιμαντέρ για την Ταινία Οιδίπους του Ιωακείμ Μυλωνά.

Η εργασία του για το σκηνικό των Φοινισσών του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Νίκου Χαραλάμπους, επιλέγηκε και παρουσιάστηκε, το 2005 στην Παγκόσμια Έκθεση Σκηνογραφίας WSD 2005 στο Τορόντο. Την ίδια σκηνογραφία η εφημερίδα GUARDIAN του Λονδίνου, στην ηλεκτρονική της έκδοση στις 31 Ιανουαρίου 2015 σε άρθρο με τίτλο Get Set Go: Stunning Stage Designs from Around the World, την κατέταξε μεταξύ των 16 πιο εντυπωσιακών σκηνογραφικών εργασιών παγκοσμίως για την περίοδο 1990 – 2005. Επίσης εκπροσώπησε την Κύπρο σε πολλές διοργανώσεις της μεγαλύτερης παγκόσμιας έκθεσης σκηνογραφίας Prague Quadrennial (PQ) ως σκηνογράφος αλλά και ως επιμελητής και σχεδιαστής του περιπτέρου της Κύπρου, όπως και στην Παγκόσμια Έκθεση Σκηνογραφίας WSD 2005 στο Τορόντο και WSD 2009 στη Σεούλ. Το 2019 ένα σκηνικό του αντικείμενο, το άγαλμα του θεού Απόλλωνα από την παραγωγή του ΘΟΚ Επτά επί Θήβας του Αισχύλου, εκτέθηκε στην Παγκόσμια έκθεση Σκηνογραφίας στην Πράγα στο τμήμα FRAGMENTS, όπου φιλοξενήθηκαν σκηνικά αντικείμενα που δημιούργησαν σκηνογράφοι από διάφορες χώρες που χαρακτηρίζονται ως ζωντανοί θρύλοι.

Ως εικαστικός ασχολήθηκε με τη ζωγραφική, με μεικτές τεχνικές και τις κατασκευές. Έλαβε μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο και το Εξωτερικό (Μπιενάλε Νέων στη Μασσαλία (1985), Σύγχρονοι Κύπριοι ζωγράφοι στις Βρυξέλλες (1988), Παγκύπριες Εκθέσεις ΕΚΑΤΕ, Παγκύπρια Έκθεση στην Αθήνα, Πανελλήνια Καλλιτεχνική Έκθεση (1987) και άλλες) όπως επίσης σε δεκάδες ατομικές εκθέσεις στην Αμμόχωστο, Πράγα, Λεμεσό, Λευκωσία και Πειραιά. Έργα του βρίσκονται στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Κυπριακής Τέχνης, στη συλλογή του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου ΙΙΙ, στη συλλογή του Luciano Benetton, στη συλλογή Μιχαλάκη Ζαμπέλλα και σε πολλές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Κύπρο και το εξωτερικό.

 

Πληροφορίες

MARGINALIΑ GALLERΥ FINE ART, Αρχ. Κυπριανού 15 Δ, Ε, Στρόβολος

Εγκαίνια Παρασκευή 3 Νοεμβρίου, ώρα 7:00 μ.μ. Διάρκεια έκθεσης έως 25 Νοεμβρίου. Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 10:00 – 13:00 & 17:00 – 20:00 και Σάββατο 10:00 – 13:00.

Επικοινωνία τηλέφωνο 99657080, email: marginalia.gallery@gmail.com

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Το Κέντρο ΣύγχρονηςΤέχνης ΔΙΑΤΟΠΟΣ παρουσιάζει τη νέα εικαστική πρόταση της Ευδοκίας Κύρκου
Kathimerini.com.cy
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Ο ζωγράφος και συγγραφέας Ανδρέας Καραγιάν μιλάει στην «Κ» με αφορμή την αναδρομική έκθεση για το έργο του στη Λεμεσό
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ