ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Της Μπιενάλε η Οδύσσεια...

Αρον-άρον λύσεις προκειμένου η Κύπρος να δώσει το παρών της στη Βενετία

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Σύνδεσμος Εικαστικών Καλλιτεχνών και Θεωρητικών Τέχνης –φυτώριο σχετικά με το ζήτημα της Μπιενάλε Βενετίας και τη μη συμμετοχή της Κύπρου, αφού στο ΥΠΠΑΝ έχασαν τις προθεσμίες, μεταθέτοντας στις Πολιτιστικές και στο υπουργείο τις ευθύνες ο ένας στον άλλο, από τα πιο υψηλά κλιμάκια έως τα χαμηλότερα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου συγκαλεί για το πρωί της Τετάρτης την Επιτροπή Επιλογής Έργων και Καλλιτεχνών για το δέον γενέσθαι, με άγνωστο το πού θέλουμε να καταλήξουμε. Η εν λόγω επιτροπή αποτελείται από τον εικαστικό Σάββα Χριστοδουλίδη, τον ιστορικό Τέχνης Γαβριήλ Κουρέα, την κριτικό Τέχνης Μαρία Πετρίδη και την αρχιτέκτονα Ελεωνόρα Αντωνιάδου. Στη συνάντηση θα συμμετέχει και η μορφωτική λειτουργός Λού΄λη Μιχαηλίδου εκ μέρους των Πολιτιστικών Υπηρεσιών.

Στην ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος καλεί όλα τα μέλη του, καθώς και ολόκληρη την εικαστική κοινότητα να μην ανταποκριθεί σε καμία διαβούλευση σχετικά με την Μπιενάλε και η παρουσία της Κύπρου στην επόμενη διοργάνωση να γίνει με τις καλύτερες προϋποθέσεις, διαφάνεια, και μέσα από μια διαδικασία που σέβεται τους θεσμούς και όλα τα μέλη της εικαστικής κοινότητας.

Το ζήτημα είναι πλέον από εδώ και πέρα τουλάχιστον το θέμα της Μπιενάλε Βενετίας να τεθεί σε νέες βάσεις και να σταματήσουν κατά το δυνατόν οι διχαστικές και ανοργάνωτες πολιτικές που την αφορούν.

Το ζήτημα είναι πλέον από εδώ και πέρα τουλάχιστον το θέμα της Μπιενάλε Βενετίας να τεθεί σε νέες βάσεις και να σταματήσουν κατά το δυνατόν οι διχαστικές και ανοργάνωτες πολιτικές που την αφορούν.

Ολόκληρη η Επιστολή του Φυτωρίου

Καλούμε όλα μας τα μέλη, αλλά και όλη την εικαστική κοινότητα, να μην ανταποκριθεί σε καμία διαβούλευση σχετική με τη Biennale Βενετίας για φέτος. Ο Σύνδεσμος μας διαφωνεί με την άποψη ότι «η απευθείας ανάθεση ή μια λύση παρεμφερής αποτελεί μονόδρομο». Κάτι τέτοιο δεν θα τιμούσε κανένα μας. Αντίθετα θα επιβραβεύσει την ερασιτεχνική αντιμετώπιση του Υπουργού Πρόδρομος Προδρόμου και την υποτίμηση της τέχνης εκ μέρους της εκτελεστικής εξουσίας. Μόνο δρώντας συλλογικά και διεκδικώντας με αξιοπρέπεια τον πολιτισμό μας, η φετινή αποτυχία μπορεί τουλάχιστον να βοηθήσει στην αναβάθμιση του θεσμού στη συνέχεια. Η αποδοχή να συμμετέχουμε στην μεγαλύτερη διοργάνωση τέχνης στην οποία συμμετέχει η Κύπρος με λιγότερο από 1.5 μήνες προετοιμασίας μειώνει όχι μόνο την αξία της εργασίας μας, αλλά και την αξία της ίδιας της τέχνης.
Αναμένουμε από τα μέλη της επιτροπής να ανταποκριθούν ανάλογα, έτσι ώστε να εναποθέσουμε στη συνέχεια όλοι μαζί οι ενδιαφερόμενοι φορείς τις δυνάμεις μας, προκειμένου η συμμετοχή μας στην επόμενη διοργάνωση και όχι μόνο, να γίνει με τις καλύτερες προϋποθέσεις, διαφάνεια, και μέσα από μια διαδικασία που σέβεται τους θεσμούς και όλα τα μέλη της κοινότητας μας!

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση