ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το βλέμμα καθρέφτης του ψυχικού κόσμου

Η Νατάσα Σ. Επαμεινώνδα μίλησε στην «Κ» για την ατομική έκθεσή της στην Isnotgallery, μια έκθεση γεμάτη συναίσθημα

Της Λουΐζας Λούη

Η «Κ» συνάντησε τη δημιουργό της σειράς «See through my eyes» Νατάσα Σωκράτους Επαμεινώνδα στην Isnotgallery για μια συζήτηση γύρω από τη δημιουργία και το χρώμα μέσα στη ζωή. «Με τη νέα μου δημιουργική δουλειά ήθελα να μεταδώσω στον θεατή έντονα συναισθήματα και φορτισμένα μηνύματα, δίνοντας σημασία στην έκφραση και το βλέμμα των προσωπογραφιών με ζωηρά χρώματα, δυνατά τονισμένα περιγράμματα, αλλά με μια ανάλαφρη διάθεση με χρωματικές αντιθέσεις στο κάθε μου έργο. Μέσα από τα δικά μου μάτια, ήθελα να τονίσω να αποτυπώσω ό,τι νιώθω εγώ τη δεδομένη στιγμή και μέρα που ζωγραφίζω» είπε η κα Σωκράτους Επαμεινώνδα για την ατομική της έκθεση. Τόνισε πολλές φορές τα μάτια, μιας και η θεματική της έκθεσης είναι τα συναισθήματα που αυτά προδίδουν και τόνισε ότι «προδίδουν κάτι το αληθινό. Βλέπεις μέσα από αυτά συναισθηματικά φορτισμένα μηνύματα. Το βλέμμα καθρεφτίζει στιγμές του ψυχικού μας κόσμου, την αγωνία, την αγάπη, την αντίσταση, την αναζήτηση, τον έρωτα. Είναι ασύλληπτη η ενέργεια της ψυχής που εκφράζεται μέσω ενός βλέμματος». Ρωτώντας την ίδια τι μπορεί να δει κάποιος από τα δικά της μάτια, απάντησε «αυτό θα το αφήσω σε κάθε θεατή να ανοίξει ένα διάλογο με τα έργα μου... και θα καταλάβει».

Σημαντική παράμετρος, επίσης, στα έργα της κας Επαμεινώνδα, είναι η γυναίκα, καθώς σε όλα τα έργα στη συγκεκριμένη δουλειά απεικονίζονται τα μάτια και τα συναισθήματα γυναικών. Για την ίδια, η γυναίκα είναι η αρχή όλων «πρώτα απ’ όλα είναι ένα ανεξάντλητο πεδίο καλλιτεχνικών αναζητήσεων. Η γυναικεία ύπαρξη στα έργα μου σκιαγραφεί μια προσπάθειά μου πρώτα να κατανοήσω τον ίδιο μου τον εαυτό. Μέσα από την ευαισθησία της γυναικείας προσωπογραφίας προσπαθώ να φιλτράρω και να αποτυπώσω συμβολικά μέσα από την κίνηση, τη στάση και το βλέμμα, το τι νιώθω εγώ τη συγκεκριμένη στιγμή που δημιουργώ».
Βλέποντας τους πίνακες της στους λευκούς τοίχους της Isnotgallery, αυτό που σίγουρα κάποιος μπορεί να παρατηρήσει είναι η ενέργεια που βγάζουν προς τα έξω και το χρώμα, η κα Επαμεινώνδα ανέφερε στην «Κ» ότι ο λόγος που ήθελε να βάλει τόσο χρώμα στη ζωή της και παράλληλα στα έργα της είναι για να εξορκίσει το κακό «αναγκαστικά, αφού μείναμε όλοι στο σπίτι λόγω της πανδημίας, και τις δύσκολες στιγμές που όλοι περάσαμε, έγιναν το κίνητρο ώστε μέσα από την τέχνη να εξορκίσω το ‘κακό’ και να θέλω να βάλω χρώματα στη ζωή μου, δυνατά, γεμάτα ενέργεια. Μια διάθεση με ζωηρές χρωματικές αντιθέσεις που να αποδίδουν ζωή και συναισθήματα».

Μιλώντας για τα συναισθήματα και ζώντας σε μία από τις πιο σκοτεινές στιγμές της σημερινής κοινωνίας, η κα Επαμεινώνδα απάντησε στο ερώτημα εάν είναι η εποχή που πρέπει να δοθεί φως στο κομμάτι του συναισθήματος, λέγοντας «γενικά ζούμε σε μια κοινωνία καταναλωτισμού, τεχνολογίας, μαζικής επικοινωνίας, πες μου αν σε όλα αυτά υπάρχει ο ανθρώπινος παράγοντας με συναίσθημα. Δεν υπάρχει. Εγώ είμαι ένα ανήσυχο πνεύμα, θέλω να έρχομαι σε επαφή με ανθρώπους γύρω μου και να παίρνω τα ερεθίσματα που θέλω από αυτούς. Να δίνω και να παίρνω φως».

Η γυναικεία ύπαρξη στα έργα μου σκιαγραφεί μια προσπάθεια μου πρώτα να κατανοήσω τον ίδιο μου τον εαυτό

Ένα ανήσυχο πνεύμα

Η κα Επαμεινώνδα εκτός από καλλιτέχνις είναι και επιχειρηματίας, κάτι που για την ίδια είναι δύο ξεχωριστά κομμάτια της ζωής της, όπως λέει, «Άλλο το ένα άλλο το άλλο. Η τέχνη στη ζωή μου είναι μια εσωτερική ανάγκη, μια επιθυμία να αποτυπώσω τον εσωτερικό μου κόσμο, κάτι σαν ψυχοθεραπεία… καθημερινή. Είναι ένα μέσο διαφυγής από την καθημερινότητα». Είναι ένα ανήσυχο πνεύμα, γεμάτη ζωή, σίγουρα μια μέρα στη ζωή της δεν θα μπορούσε να είναι άλλο παρά γεμάτη, κάτι που συμφωνεί και ίδια, είναι «μια διαρκής αναζήτηση με δουλειά, δημιουργία, ενέργεια. Είμαι ένα ανήσυχο πνεύμα που ασχολείται με πολλά και συνάμα διαφορετικά πράγματα ταυτόχρονα. Έτσι ιντριγκάρω τον εαυτό μου να τα καταφέρω σε ό,τι κάνω».
Η κα Επαμεινώνδα είναι μια δημιουργός που λατρεύει οτιδήποτε προδίδει συναίσθημα και εμπνέεται με τα πάντα. Η έμπνευση για οποιονδήποτε δημιουργό είναι το Α και το Ω, όπως δήλωσε στην «Κ», «σε προσωπικό επίπεδο αν δεν έχω κάτι συγκεκριμένο να πω δεν παράγω κανένα έργο. Ανάμεσα σε σκέψεις, προβληματισμούς και συναισθήματα παράγεται κάτι νέο. Είμαι μια δημιουργός που λατρεύει οτιδήποτε προδίδει αίσθημα. Η ζωγραφική αποτελεί προέκταση του εαυτού μου και νιώθω πλήρης που μπορώ να επικοινωνώ με τη γλώσσα της τέχνης». Ολοκληρώνοντας τη συζήτηση μας, θέλησα να μάθω για μια γυναίκα τόσο πολυδιάστατη ποιος θα μπορούσε να είναι ο μόνιμός της στόχος, η ίδια τόνισε, «να εκτιμώ και να αγαπώ ό,τι κάνω. Να νιώθω πλήρης και να εξελίσσομαι, να ανακαλύπτω καινούργιες δημιουργικές επιθυμίες για να νιώθω ζωντανή».

Πληροφορίες
Isnotgallery, «See through my eyes». Εγκαίνια Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021, ώρα 6:00. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021. Επικοινωνία, τηλέφωνο 99569498 www.isnotgallery.com / art@isnotgallery.com

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση