ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Χέρια που Μιλούν»: Οι αόρατοι άνθρωποι της κυπριακής αρχαιολογίας

Το βιβλίο αναδεικνύει ιστορίες των εργατών που δεν μπορούν να εντοπιστούν σε αρχαιολογικά αρχεία και δημοσιεύσεις

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

To βιβλίο και η έκθεση «Χέρια που Μιλούν» εξετάζουν τις εμπειρίες και τις ιστορίες των κατοίκων του χωριού της Επισκοπής, των οποίων η ζωή συνδέθηκε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο με τις αρχαιολογικές έρευνες στην περιοχή. Αυτές τις εμπειρίες διαλαμβάνει το βιβλίο «Χέρια που Μιλούν», της φωτογράφου/ερευνήτριας Θεοπίστης Στυλιανού-Λάμπερτ, των αρχαιολόγων Ελισάβετ Στεφανή και Michael Given και της ιστορικού Πωλίνας Νικολάου και πρόκειται για ένα έργο προφορικής ιστορίας και φωτογραφίας.

Παρόλο που οι κάτοικοι της Επισκοπής συμμετείχαν σε αρχαιολογικές ανασκαφές που διεξήγαγαν κυπριακές και ξένες αποστολές από τις απαρχές της κυπριακής αρχαιολογίας τον 19ο αιώνα, οι σκέψεις και οι εμπειρίες τους παραλείπονται από τις επίσημες αρχαιολογικές αφηγήσεις. Ειδικά κατά την περίοδο της αποικιοκρατίας, οι εργάτες των αρχαιολογικών ανασκαφών θεωρούνταν τα «χέρια» της αρχαιολογίας, απλοί χειρώνακτες εργάτες που δεν ήταν αρκετά σημαντικοί για να αναφερθούν ή να καταγραφούν.

Αυτούς τους αόρατους ανθρώπους της ιστορίας αναδεικνύει το βιβλίο και επειδή οι ιστορίες των εργατών δεν μπορούν να εντοπιστούν σε αρχαιολογικά αρχεία και δημοσιεύσεις, η ομάδα μίλησε απευθείας με άτομα που συμμετείχαν σε αρχαιολογικές ανασκαφές ή που γνώριζαν άτομα που συμμετείχαν. Πιο συγκεκριμένα κατά το 2022 και 2023, η Ελισάβετ Στεφανή και η Πωλίνα Νικολάου πήραν συνεντεύξεις από τους συμμετέχοντες, ηλικίας μεταξύ 65 και 87 ετών, οι οποίοι επιλέχθηκαν μέσω γνωστών από στόμα σε στόμα. Κατα τη διάρκεια των συνεντεύξεων, η φωτογράφος Θεοπίστη Στυλιανού-Λάμπερτ τράβηξε φωτογραφίες των συμμετεχόντων, οι οποίες καταγράφουν τους ανθρώπους, τον χώρο και αντικείμενα

Εξώφυλλο βιβλίου. “Χέρια που Μιλούν” από τους Θεοπίστη Στυλιανού-Λάμπερτ, Ελισάβετ Στεφανή, Πωλίνα Νικολάου και Michael Given

Το βιβλίο «Χέρια που Μιλούν» περιλαμβάνει φωτογραφίες και ιστορίες από τους: Ελένη Χρίστου, Σωκράτη Σάββα, Θεσσαλία (Σάλλη) Ονουφρίου Κυριάκου, Μαρούλλα Τριανταφυλλίδου, Αντώνη Πολυκάρπου, Μαρία Αλεξάνδρου, Δημοσθένη (Δήμο) Θεοδώρου, Κατίνα Τύλλιρου, Χρυστάλλα Ευαγγέλου, Άννα Κωνσταντίνου και Ειρήνη Κοντού. Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες εργάστηκαν σε αρχαιολογικές ανασκαφές ως εποχικοί εργάτες, βοηθητικό προσωπικό για διάφορες αποστολές, φύλακες ή εξειδικευμένοι τεχνικοί.

Tο έργο χρηματοδοτήθηκε από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Κέντρο Αριστείας CYENS. Το βιβλίο εκδόθηκε από το Τμήμα Αρχαιοτήτων και θα κυκλοφορήσει μαζί με μια έκθεση στο Τοπικό Αρχαιολογικό Μουσείο Κουρίου στην Επισκοπή στις 10 Μαΐου, στις 7:00 το απόγευμα.

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Το Κέντρο ΣύγχρονηςΤέχνης ΔΙΑΤΟΠΟΣ παρουσιάζει τη νέα εικαστική πρόταση της Ευδοκίας Κύρκου
Kathimerini.com.cy
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Ο ζωγράφος και συγγραφέας Ανδρέας Καραγιάν μιλάει στην «Κ» με αφορμή την αναδρομική έκθεση για το έργο του στη Λεμεσό
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ