ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Zero Energy- Cadenza» η νέα έκθεση από τον Άντρο Ευσταθίου

Ο καλλιτέχνης επιστρέφει στην Λευκωσία και στη Γκαλερί Αποκάλυψη με μια σειρά έργων που τα χωρίζει σε δυο ενότητες

Newsroom K

Μετά από αρκετά χρόνια απουσίας και μετά από πολλές μελέτες και πειραματισμούς, ο διακεκριμένος καλλιτέχνης Άντρος Ευσταθίου επιστρέφει στη Λευκωσία με μια σειρά έργων που τα χωρίζει σε δύο ενότητες.

Και οι δύο αυτές ενότητες, έχουν προκύψει από τις πρωτόγνωρες συνθήκες και τα συναισθήματα που προκάλεσε ο εγκλεισμός λόγω της πανδημίας. Αυτά τα συναισθήματα που πάλλονταν για τους περισσότερους των ανθρώπων, από η μια η απόλυτη σιωπή στους δρόμους και από την άλλη οι ζωηρές φωνές των πουλιών που ακούγονταν συνεχώς, οι εσωτερικές ανησυχίες του καθενός για ένα εχθρό απόλυτα αόρατο που τσάκισε το παγκόσμιο δεν μπορούσε να αφήσει αδιάφορο ένα καλλιτέχνη.

«Zero energy» λοιπόν η «ενέργεια μηδέν» ονομάζεται η νέα δουλεία του Άντρου Ευσταθίου μια δουλεία που αποτελεί το απαύγασμα των απόλυτων συναισθημάτων της ευαίσθητης ψυχής του καλλιτέχνη αποδίδοντας συνθέσεις εκρηκτικές, εντυπωσιακές γεμάτες από υπαινικτικά φυσικά φαινόμενα, ίχνη από ανθρώπινες παρουσίες, νέες ανακατατάξεις στοιχείων ωσάν μια μεγάλη καταστροφή έχει επισυμβεί και όλα τα στοιχεία της φύσης έχουν φορμαριστεί σε ένα νέο δεδομένο σε μια νέα πλατφόρμα.

Οι υφές επικρατούν μέσα στο σουρεαλιστικό τοπίο ο ουρανός ευρίσκεται παντού αναλλοίωτος γαλάζιος και με χρωματισμούς να μοιάζουν τόσο αληθινοί μέσα από φωτισμένο φόντο όπως ακριβώς η φύση ξαναγεννιέται μετά από μια βροχή κάθαρσης ελπίδας και αισιοδοξίας.
Ταυτόχρονα τα ανάμεικτα αυτά συναισθήματα έχουν στρέψει την προσοχή του καλλιτέχνη και σε μια άλλη σειρά έργων που χαρακτηρίζονται από δυναμισμό, ένταση ανάμεσα στα δύο αντίθετα χρώματα μαύρο και άσπρο. Είναι αυτές οι συνθέσεις στις οποίες αφήνεται ο καλλιτέχνης σε μια απόλυτη ελευθερία έκφρασης οδηγούμενη άλλοτε από θυμό άλλοτε από συναισθήματα αυθορμητισμού. Χοντρές πινελιές, ελεύθερες χειρονομίες, μεγάλα πλάνα χωρίς προγραμματισμό, χωρίς προετοιμασία.

Η έκφραση είναι αυτή που οδηγεί την σύνθεση ως το τέλος και καταλήγει ξανά σε εικόνες αφηρημένες που υπονοούν θάλασσες, φουρτουνιασμένους ουρανούς, σπηλιές, γέφυρες σε κατάρρευση.Τα υπαινικτικά στοιχεία που εμπεριέχονται και στις δύο ενότητες οδηγούν τον θεατή σε ένα ταξίδι συμμετοχής με προσωπικούς συνειρμούς.

Το όνομα της ενότητας “Cadenza” όπως ακριβώς ένας αριστοτέχνης μουσικός παίζει solo έτσι και ο Ευσταθίου μπροστά σε αυτά τα έργα αφήνεται εξολοκλήρου αφήνοντας βαριές πινελιές που κυλούν ρυθμικά άλλοτε ακολουθούν ηρεμία και άλλοτε μια βίαιη εκρηκτικότητα. Αν το άσπρο μαύρο θεωρείται απαγορευτικό και δεν λογαριάζεται σαν αληθινό χρώμα είναι ακόμη πιο προκλητικό και ταυτόχρονα απολαυστικό να φέρνεις το μαύρο χρώμα να του δίνεις ζωή στο πανί χρησιμοποιώντας στοιχεία, χειρονομίες, ρίσκο, αυθορμητισμό.

Λίγα Λόγια για τον καλλιτέχνη 

Ο Άντρος Ευσταθίου συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κυριότερους σύγχρονούς καλλιτέχνες με εξαιρετικό έργο με σημαντικές εκθέσεις και συμμετοχές διακρίσεις και βραβεύσεις, έχει σπουδάσει τέχνη στο New York Studio School in Richwood Art institute όπου το 2004 κατέκτησε το MA fine arts of North Hampton University. Έργα του υπάρχουν σε ιδιωτικές συλλογές στη Κύπρο, στην Νέα Υόρκη, στις Βρυξέλες, στη Γενεύη, στο υπουργείο πολιτισμού, σε μουσεία κ.α. Τα τελευταία χρόνια ο Ευσταθίου αντιπροσωπεύεται σαν καλλιτέχνης στην Ελβετία από την γκαλερί ArtGentharius.

Περισσότερες Πληροφορίες

Πότε/Πού: Γκαλερί Αποκάλυψη, την Παρασκευή 30 του Οκτώβρη θα είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 17:00. Διάρκεια της έκθεσης μέχρι τις 14 του Νοέμβρη 2020. Χυτρών 30, Μέγαρο Τοφάρκο, Λευκωσία

Επικοινωνία: Τηλέφωνο  22300150

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση