ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Έκθεση Χαρακτικής Δέσπως Πρίγκη στο Έρμα: «Πέντε ώρες μέσα…»

Ο πόνος, ο θρήνος αλλά και ο γιγαντωμένος θυμός μέσα κουβαριάστηκαν για καιρό κυοφορώντας τη δημιουργία

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η χαράκτρια Δέσπω Πρίγκη, παρουσιάζει τη δεύτερη ατομική της έκθεση στο Βιβλιοπωλείον - Καφεαναγνωστήριον «Το Έρμα» στη Λευκωσία, με τίτλο «Πέντε ώρες μέσα…», την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021 στις 19:00.

Η Πρίγκη, μετά τη διάνοιξη οδοφράγματος από τον τουρκικό κατοχικό στρατό προς την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, επισκέφτηκε για πρώτη φορά, μετά από 47 χρόνια, το σπίτι της, τους δρόμους και τις γειτονιές που περπάτησε ως παιδί.
«Πέντε ώρες μέσα…» είναι ο τίτλος της έκθεσης, όσες και οι ώρες που περπάτησε μέσα στη πόλη στην οποία μεγάλωσε. Ο πόνος, ο θρήνος αλλά και ο γιγαντωμένος θυμός μέσα κουβαριάστηκαν για καιρό κυοφορώντας τη δημιουργία.

Στη πρώτη χάραξη, ό,τι μέσα της βαθιά έκρυβε, πήρε μορφή. Η δουλειά της, ξεφεύγοντας πολλές φορές από τις δύο διαστάσεις του χαρτιού, περνά μέσα από διαφορετικές τεχνικές και τεχνοτροπίες ως αντανάκλαση του χτες με το σήμερα σε καθρέφτες όπου ο θεατής για λίγο βλέπει τον εαυτό του κομμάτι του έργου, κομμάτι της πόλης, τραγικά περαστικό... Όσο μπορεί, και όσο του επιτρέπεται, μέσα από μια άλλη θέαση αλλά και αίσθηση που του αφήνει το εφήμερο της παρουσίας του στον χώρο.

Η λινογραφία συναντά το ξύλο και την κολλογραφία, καθώς συχνά συνομιλούν με ένα δικό τους λεξιλόγιο, αναζητώντας πέρα από το απόλυτο πλαίσιο μιας εικόνας άλλες διαστάσεις και κατευθύνσεις. Αν και τα ερωτηματικά που δημιουργούν στον θεατή είναι έντονα οι απαντήσεις είναι ακριβώς εκεί. Σε μια άλλοτε έντονη χάραξη ή αμυδρή αποτύπωση των κυμάτων της θάλασσας και των χρωμάτων της ώχρας κάτω από τον ήλιο του Βαρωσιού. Ένα ποδήλατο, μια κόκκινη κλωστή κομμένη που ζωές και θύμησες δένει, τα χαραγμένα ονόματα και οι ημερομηνίες στο φρέσκο τότε τσιμέντο των πεζοδρομίων στην Κένεντυ....όλα ξεκινούν μέσα από ένα βαθύ ταξίδι, καθαρά εσωτερικό μα με, όσες προλάβεις (μέσα σε 5 ώρες) στάσεις και σταθμούς.

Κύριος ομιλητής στην έκθεση, ο συμπολίτης, φίλος και παλιός συμμαθητής, Γιάννης Τουμαζής, καθηγητής Ιστορίας και Θεωρίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Frederick και Διευθυντής Δημοτικού Κέντρου Τεχνών Λευκωσίας.

Βιογραφικό σημείωμα: Η Δέσπω Πρίγκη (γ. 1960, Αμμόχωστος, Κύπρος) είναι χαράκτρια που ζει και εργάζεται στη Λευκωσία.

Σπούδασε στο «Ecole des Beaux Arts de Ville de Perpignan» (1980-82) και στην Ανώτερη Σχολή Τουρισμού στο Παρίσι (1982-84), ενώ παρακολούθησε μαθήματα σκίτσου στο «St. Martin's School of Art» στην Αγγλία.

Για πολλά χρόνια εργάστηκε στον τομέα του τουρισμού, ως MICE specialist, διοργανώνοντας υψηλού κύρους και επιπέδου συνέδρια αλλά και επισκέψεις ξένων επίσημων αποστολών στην Κύπρο.

Ασχολείται με τη χαρακτική από το 2017 και παρακολούθησε μαθήματα στην Σχολή Καλών Τεχνών «Αιγαία», υπό την καθοδήγηση της χαράκτριας Ελένης Παναγίδου. Το 2018 και 2019 αντίστοιχα, συμμετείχε στο καλοκαιρινό πρόγραμμα του Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή, στα Πλατανίσκια.
Το 2020 κέρδισε το πρώτο βραβείο χαρακτικής στον ΣΤ’ Διαγωνισμό Εικαστικών Τεχνών του ιδρύματος «Τηλέμαχος Κάνθος».

Έχει φιλοτεχνήσει τα εξώφυλλα των ποιητικών συλλογών του Κώστα Γουλιάμου «Υγρό γυαλί» (Εκδόσεις «Gutenberg») και της Ρούλλας Κ. Μαλλή «Εκκρεμότητες και Διεκπεραιώσεις» (Εκδόσεις «Αιγαίον»).

Πραγματοποίησε την πρώτη ατομική της έκθεση το 2020 στη γκαλερί «Blue Iris», με τίτλο «Μάτια γεμάτα θάλασσα» και έλαβε μέρος στην ομαδική έκθεση «Νέοι Κύπριοι χαράκτες, 2017» στο Μουσείο Χαρακτικής Χαμπής στα Πλατανίσκια.
Έργα της βρίσκονται στην Κρατική Συλλογή Σύγχρονης Κυπριακής Τέχνης, στο Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίσκια, καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.

Περισσότερες Πληροφορίες

Πότε/Πού: Βιβλιοπωλείον – Καφεαναγνωστήριον «Το Έρμα», τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Πέμπτη 2 Δεκεμβίου στις 19:00. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 8 Ιανουαρίου 2022. Έκτορος 43, παλιά Λευκωσία

Επικοινωνία: Τηλέφωνο 22346770

Ηλ. Διεύθυνση: vivliopwleioerma@gmail.com

Ιστότοπος: www.toerma.com

Facebook: toerma

Instagram: to_erma

Twitter: to_erma

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση