ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 10:28
 

Ένα κοινωνικό και λογοτεχνικό φεστιβάλ

Το «The Cyprus Oscar Wilde Festival» διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Κύπρο και φιλοδοξεί να γίνει θεσμός

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Μία ομάδα καλλιτεχνών εμπνέεται από την τεράστια παρακαταθήκη του Ιρλανδού συγγραφέα Όσκαρ Ουάιλντ και σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ιρλανδίας στην Κύπρο διοργανώνει το «The Cyprus Oscar Wilde Festival», από την 1η έως τις 16 Μαρτίου με ποικίλες εκδηλώσεις. Οι διοργανωτές, παραφράζοντας κατά τι τον συγγραφέα, θέτουν ως μότο τού φεστιβάλ τη φράση: «Η ζωή αντιγράφει την τέχνη», μία φράση του «πρώτου μοντέρνου ανθρώπου», όπως χαρακτηρίστηκε ο Ουάιλντ, η οποία εξακολουθεί διαχρονικά να επιβεβαιώνεται.

Ο Βαγγέλης Γέττος, ένας από τους διοργανωτές του Φεστιβάλ, μου μίλησε για την ιδέα να διοργανωθεί ένα φεστιβάλ γι’ αυτή την πολυσχιδή προσωπικότητα, με το ανατρεπτικό έργο και την πολυτάραχη ζωή (σημαδεύτηκε από τη φυλάκιση και τον πρόωρο θάνατό του). «Υπήρχε μία πολύ καλή σχέση με την πρεσβεία της Ιρλανδίας στην Κύπρο από άλλες δράσεις μου και είχα το θάρρος να τους κάνω τελικά την πρόταση για τη διοργάνωση του φεστιβάλ».

Έχοντας ο ίδιος πάθος με τον Όσκαρ Ουάιλντ και συζητώντας για τον συγγραφέα με την πρέσβειρα διαπίστωσε πόσο θετική ήταν στην πρόταση, άλλωστε ο συγγραφέας αυτός συνεχίζει να εμπνέει παγκοσμίως λογοτέχνες, θεατρικούς συγγραφείς, αλλά και κοινωνικούς στοχαστές. Ρώτησα τον Βαγγέλη αν είναι αρκετό το πάθος και μόνο για τη διοργάνωση ενός φεστιβάλ, «δεν σου κρύβω ότι η δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου στην Αθήνα, τον Οκτώβριο του 2018, με κινητοποίησε και εκείνη ακριβώς την περίοδο διάβαζα το ‘De profundis’ του Ουάιλντ και μου φάνηκε απίστευτο πώς μπορούμε να συζητάμε ακόμα τα ίδια πράγματα, πώς «δολοφονήθηκαν» δύο άνθρωποι, ο ένας κυριολεκτικά εν μέση οδώ και ο άλλος στη φυλακή» και προσθέτει: «Υπάρχουν κάποιοι συγγραφείς οι οποίοι, κατά τη γνώμη μου, υπερβαίνουν τον όρο του κλασικού, είναι οι πανταχού παρόντες και ταυτόχρονα πανταχού αόρατοι. Μου κάνει εντύπωση, λοιπόν, όταν συγγραφείς όπως ο Όσκαρ Ουάιλντ που έζησε την κοινωνική κατακραυγή, που φυλακίστηκε, πολλές φορές σήμερα θεωρούμε ότι ήταν ένας αγαπητός και ότι η κοινωνία του τον αποδέχθηκε πλήρως, ακριβώς επειδή τον θεωρούμε πια κλασικό, ψάχνοντας λίγο παραπέρα όμως καταλαβαίνεις ότι δεν ισχύει εντελώς κάτι τέτοιο, είναι σημαντικό λοιπόν να δίνονται όλα τα στοιχεία ενός συγγραφέα. Τα έργα πολλών έχουν βγει από εξωφρενικά βάσανα, γι’ αυτό και μας απασχολούν κοινωνικά και σήμερα, τόσο έντονα».

διαχρονική καταπίεση βασικών ελευθεριών

Καταλαβαίνω από την κουβέντα που κάνω με τον Βαγγέλη ότι όλες οι εκδηλώσεις που προγραμματίζονται για το φεστιβάλ έχουν πολύ έντονο το στοιχείο της διαχρονικής καταπίεσης κάποιων βασικών ελευθεριών των ανθρώπων, όπως είναι η σεξουαλική ταυτότητα ή ακόμα και το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση, «είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι από τις πιο σημαντικές εκδηλώσεις μας είναι η προβολή του ντοκιμαντέρ “The 34th: the story of Marriage Equality in Ireland’’ και συζήτηση με την επικεφαλής της καμπάνιας για τη συνταγματική κατοχύρωση των γάμων μεταξύ ομοφύλων στην Ιρλανδία Grainne Healy και την πρόεδρο της Accept LGBTI Cyprus, Μόνικα Παναγή».

Φυσικά, δεν εξαντλούνται σε αυτά μόνο, αφού στο Φεστιβάλ, μεταξύ άλλων πολλών, θα διοργανωθεί στρογγυλό τραπέζι για το έργο του Όσκαρ Ουάιλντ, με τη συμμετοχή συγγραφέων και καθηγητών λογοτεχνίας, μουσικοαφηγηματική παράσταση με την αφηγήτρια Μαρίνα Κατσαρή και τον Βαγγέλη στη μουσική, καθώς και ένα βιωματικό εργαστήριο για παιδιά με αφορμή το παραμύθι του Όσκαρ Ουάιλντ «Ο πιστός φίλος». Ο Βαγγέλης μου τονίζει ότι το φεστιβάλ αυτό είναι μία γνωριμία με τον συγγραφέα, με τη ζωή του, το έργο του και πώς αυτό σήμερα γίνεται αντιληπτό. Οι διοργανωτές θεωρούν ότι ο Ουάιλντ είναι ακόμη πολύ χρήσιμος και όπως χαρακτηριστικά λέει ο Βαγγέλης «είναι τραγικά επίκαιρος σήμερα και αναρωτιέται κανείς πώς είναι δυνατόν να επιστρέφουμε εν έτει 2019 σε πράγματα που συνέβαιναν στα τέλη του 19ου αιώνα».

Λέω στον Βαγγέλη ότι νιώθω πως θέλουν να τονίσουν μέσω του φεστιβάλ την αδικία που υπάρχει πολλές φορές έναντι κάποιων κοινωνικών ομάδων, όμως εκείνος με διορθώνει, «ξέρεις, δεν θα έλεγα ότι είναι εναντίον της κοινωνικής αδικίας, δεν είμαστε ένα επαναστατικό φεστιβάλ, νιώθω ότι ένας από τους βασικούς βραχίονες της ζωής μας σήμερα είναι ένας πουριτανισμός που νομίζαμε ότι είχε εκλείψει, μία σεμνοτυφία που τελικά οδηγεί στη βία. Ο κοινωνικός συντηρητισμός που παρατηρούμε σήμερα δεν εξαντλείται μόνο στον σεξουαλικό προσανατολισμό, αλλά αφορά και πολλά άλλα ζητήματα. Νιώθω ότι φτάνουμε στον κοινωνικό κανιβαλισμό και ο Ουάιλντ το έζησε αυτό».

Συζητώντας γι’ αυτά τα ζητήματα με τον Βαγγέλη, θέματα βέβαια που απασχολούν ολόκληρη την ομάδα που βρίσκεται πίσω από το φεστιβάλ, αντιλαμβάνομαι ότι το «The Cyprus Oscar Wilde Festival» στοχεύει στο να αφήσει ένα κοινωνικό αποτύπωμα, «αυτό είναι σίγουρο, πάμε όμως και παραπέρα από τα καθεαυτά κοινωνικά ζητήματα που θέτει το έργο του Ουάιλντ. Η ενεργή εμπλοκή της Ιρλανδίας σε ένα φεστιβάλ στην Κύπρο έχει τη δική της αξία, εν όψει Brexit π.χ., που το Δουβλίνο θα αποκοπεί κατά κάποιον τρόπο από την Ευρώπη, ως ένα άλλο άκρο, όπως η Κύπρος. Η εμπλοκή, λοιπόν, της Ιρλανδίας είναι πολλή σημαντική, αφού οι δύο χώρες έχουν διαχρονικά ιστορικές σχέσεις».

Μήνυμα του εγγονού

Τη διοργάνωση του Φεστιβάλ χαιρέτησε και ο εγγονός του Όσκαρ Ουάιλντ, ο Μέρλιν Χόλαντ Μάλιστα, βιογράφος και θεματοφύλακας του έργου του συγγραφέα. Ο κ. Χόλαντ, μέσω της πρέσβειρας της Ιρλανδίας στην Κύπρο, Ντίρντρε Νίφαλουιν, χαιρετώντας το φεστιβάλ ευχήθηκε την επιτυχία του και μεταξύ άλλων στο μήνυμά του σημείωσε: «όταν ο Oscar σπούδαζε στην Οξφόρδη, ο John Mahaffy τον πήρε μαζί του στα δύο αξέχαστα ταξίδια του στην Ελλάδα, το 1875 και το 1877. Στο δεύτερο από αυτά, [o Wilde] επέστρεψε πίσω καθυστερημένα για την έναρξη του μαθημάτων και αποκλείστηκε για έναν χρόνο επειδή (όπως ο ίδιος το έθεσε με χιούμορ) «ήταν ο πρώτος φοιτητής που επισκέφθηκε την Ολυμπία» και έκλεισε το θερμό μήνυμά του γράφοντας: «Ο παππούς μου θα είχε κολακευτεί από το φεστιβάλ της Κύπρου που γίνεται προς τιμή του σήμερα».

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ

1 «Jamming with Oscar»: παρουσίαση του φεστιβάλ και αυτοσχεδιασμός ενός μουσικού με τέσσερις καλεσμένους που διαβάζουν αγαπημένα τους κομμάτια του Oscar Wilde. Συμμετέχουν Γιάννης Κουτής, μουσικός, Γιώργος Ονησιφόρου, ηθοποιός, Δημήτρης Φυρίος, εκφωνητής Ελένη Αναστασίου, εκπαιδευτικός, Αναστασία Τάκη, αρχιτέκτονας/καλλιγράφος. Καφενείο Πρόζακ, Μέδοντος 3Α, 2 Μαρτίου, 8:00 μ.μ.

2 «Made for Oscar»: εικαστικοί καλλιτέχνες εμπνέονται από τη ζωή και το έργο του Oscar Wilde και εκθέτουν τις δημιουργίες τους που θα διατίθενται προς πώληση, Καφενείο Πρόζακ,1-2 & 5-6 Μαρτίου, 5:00-9:00 μ.μ.

3 «Το πορτρέτο ενός καλλιτέχνη»: στρογγυλό τραπέζι για το έργο του Oscar Wilde. Συμμετέχουν: Νάσια Διονυσίου, συγγραφέας, Paul Stewart, καθηγητής λογοτεχνίας, Μαρίνα Κατσαρή, αφηγήτρια/θεατροπαιδαγωγός, Γιώργος Ιωσήφ, ηθοποιός, Σολώνειον Κέντρο Βιβλίου, Βυζαντίου 24, Στρόβολος, 7 Μαρτίου, 19.30.

4 «The 34th: the story of Marriage Equality in Ireland»: προβολή του ομώνυμου ντοκυμαντέρ και συζήτηση με την επικεφαλής της καμπάνιας για τη συνταγματική κατοχύρωση των γάμων μεταξύ ομοφύλων στην Ιρλανδία Gráinne Healy και την προέδρο της Accept LGBTI Cyprus, Μόνικα Παναγή. Ινστιτούτο Goethe, λεωφ. Μάρκου Δράκου 21, 12 Μαρτίου, 6:00 μ.μ.

5 «Ευτυχισμένος Όσκαρ»: προβολή της ταινίας του Rupert Everett, Cine Studio Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Μακεδονιτίσσης 46, 13 Μαρτίου, 9:00 μ.μ. (στο πλαίσιο του Μήνα Γαλλοφωνίας του Γαλλικού Ινστιτούτου Κύπρου).

6 «Το αστροπαίδι»: μουσικοαφηγηματική παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο παραμύθι του Oscar Wilde με την αφηγήτρια Μαρίνα Κατσαρή και τον μουσικό Βαγγέλη Γέττο, Artos Foundation, λεωφ. Αγίων Ομολογητών 64, 15 &16 Μαρτίου, 8:00 μ.μ.

7 «Ο πιστός φίλος»: βιωματικό εργαστήριο για παιδιά με την αφηγήτρια-θεατροπαιδαγωγό Μαρίνα Κατσαρή με αφορμή το ομώνυμο παραμύθι του Oscar Wilde, Πρεσβεία της Ιρλανδίας, Αίαντος 7, 16 Μαρτίου (δύο γκρουπ) 10:00- 11:30 π.μ. & 12:00-1:30 μ.μ.

«The Cyprus Oscar Wilde Festival», Λευκωσία, 1-16 Μαρτίου, σελίδα facebook: The Cyprus Oscar Wilde Festival. Σε συνδιοργάνωση με την Πρεσβεία της Ιρλανδίας στην Κύπρο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

X