ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Φεστιβάλ «Εικόνες και Oψεις του Εναλλακτικού Κινηματογράφου»

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Σηκώνει και φέτος αυλαία το Φεστιβάλ «Εικόνες και Όψεις του Εναλλακτικού Κινηματογράφου», στη Λευκωσία, στον φιλόξενο χώρο του Δημοτικού Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή. Η περίοδος της προετοιμασίας του Φεστιβάλ μέσα από τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη γειτονική μας περιοχή επανέφερε τον προβληματισμό για τον ρόλο της τέχνης σε χαλεπούς καιρούς και πώς αυτή μπορεί να μας ωθήσει στο να διευρύνουμε τον τρόπο µε τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα και τις δυνατότητές της.

Το Φεστιβάλ «Εικόνες και Όψεις του Εναλλακτικού Κινηματογράφου» διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη της κινηματογραφικής πρωτοπορίας στο τόπο μας, αφού εστιάζει την προσοχή του στον κινηματογράφο του απρόβλεπτου, ένας ελεύθερος, ριζοσπαστικός κινηματογράφος που ανταποκρίνεται στην ανάγκη να δούμε τον κόσμο με νέους τρόπους, να διευρύνουμε τους κινηματογραφικούς μας ορίζοντες πέρα από τα αφηγηματικά και οπτικά όρια στα οποία έχουμε συνηθίσει.

Το Φεστιβάλ «Εικόνες και Όψεις του Εναλλακτικού Κινηματογράφου» 2024 αποτελείται από έξι προγράμματα:

1. Όπερα και Σινεμά: 3η Σκηνή / Opéra & Cinéma: 3e Scène

Το πρόγραμμα αυτό, σε επιμέλεια Δημήτρη Μπάμπα, συνιστά ένα φόρο τιμής με όρους κινηματογραφικούς στη λυρική τέχνη. Αφορμή είναι η ψηφιακή σκηνή που συγκρότησε η Opéra National de Paris, ένας από τους πιο παλιούς θεσμούς – ιδρύματα του λυρικού θεάτρου. Ταινίες αφιερωμένες στην όπερα από γνωστούς και λιγότερους γνωστούς σκηνοθέτες, στις οποίες πρωταγωνιστούν τραγουδιστές και χορευτές της Όπερας του Παρισιού. Μια μικρή επιλογή από αυτές τις ταινίες παρουσιάζονται σκηνοθετημένες από σημαντικούς και ανήσυχους ως προς την αισθητική σκηνοθέτες, όπως οι Mathieu Amalric, Jafar Panahi, Sergei Loznitsa, Apichatpong Weerasethakul, κ.ά.

2. Bill Mousoulis: Ο Άγγελος Πειραματίζεται – Έρωτας, Μουσική, Αντίσταση

Ο Bill Mousoulis είναι Ελληνοαυστραλός σκηνοθέτης με έδρα την Αδελαΐδα και θεωρείται ένας ζωντανός θρύλος του ανεξάρτητου κινηματογράφου, με μια πορεία που ξεκινά από το 1982 και έχει συνολικά δημιουργήσει πάνω από 100 ταινίες, μεταξύ των οποίων έντεκα μεγάλου μήκους. Με την πρόσφατη ταινία του, το My Darling in Stirling (2023), συνεχίζει την ανεξάρτητη και πρωτοποριακή του πορεία. Ο Mousoulis είναι επίσης ο ιδρυτής της κινηματογραφικής ομάδας Melbourne Super 8 Film Group και του περιοδικού Senses of Cinema, που θεωρείται ένα από τα κορυφαία περιοδικά για το σινεμά στο διαδίκτυο. Ο Bill Mousoulis θα παρευρεθεί σε συζητήσεις, masterclass και προβολές ταινιών, αναδεικνύοντας το σημαντικό έργο του. Την επιμέλεια του προγράμματος έχει ο Δώρος Δημητρίου.

3. Φρίντα Λιάππα: Αποτυπώσεις μιας Φανταστικής Πραγματικότητας

Η Φρίντα Λιάππα, σκηνοθέτρια και ποιήτρια, γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1948 στην Μεσσήνη και πέθανε πρόωρα τον Νοέμβριο του 1994. Η σύντομη αλλά πλούσια δράση της, την καθιέρωσε ως μια από τις πιο σημαντικές και δυναμικές δημιουργούς του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου, αφήνοντας το στίγμα της μέσα σε έναν κατεξοχήν ανδροκρατούμενο χώρο. Στο Φεστιβάλ θα προβληθούν οι ταινίες Μια ζωή σε Θυμάμαι να Φεύγεις (1977), Απεταξάμην (1980), Οι Δρόμοι της Αγάπης είναι Νυχτερινοί (1981) και Τα Χρόνια της Μεγάλης Ζέστης (1991). Πέραν από την σκηνοθετική και ποιητική της δημιουργία, εργάστηκε και ως συγγραφέας, σεναριογράφος αλλά και κριτικός κινηματογράφου. . Την επιμέλεια του προγράμματος έχει η Χριστιάνα Ιωάννου.

4. Olivier Assayas: Μετα-θρίλερ

Από τις πιο σημαντικές και ενδιαφέρουσες παρουσίες στο τοπίο του σημερινού γαλλικού κινηματογράφου, ο Olivier Assayas έχει μια συναρπαστική αλλά ελάχιστα προβεβλημένη πλευρά: την εμμονή του με τα κινηματογραφικά είδη της περιπέτειας και του θρίλερ. Οι τρεις ταινίες που συγκροτούν το πρόγραμμα – Boarding Gate (2007), demonlover (2002), Irma Vep (1996) – δεν είναι σπουδές στα αρχέτυπα αυτών των κινηματογραφικών ειδών, ούτε προσαρμογές τους στο σημερινό τοπίο του σινεμά. Αντίθετα συνιστούν «πειραγμένες» και ανήσυχες εκδοχές των κινηματογραφικών ειδών, όπου ο πραγματικός κόσμος, έχει μεταλλαχθεί σ’ ένα εικονικό, μετα-σύμπαν, το οποίο δημιουργείται είτε από τις κινηματογραφικές μυθολογίες, είτε από το διαδίκτυο. Παράλληλα, αυτές οι ταινίες παραμένουν σύμφωνες με τη βασική κατεύθυνση της φιλμογραφίας του: μια απεικόνιση της περιπλοκότητας και του σύνθετου, τόσο σε συναισθηματικό επίπεδο όσο και σε ψυχολογικό, του σύγχρονου κόσμου. Την επιμέλεια του προγράμματος έχει ο Δημήτρης Μπάμπας. Το πρόγραμμα στηρίζεται από το Γαλλικό Ινστιτούτο Κύπρου.

5. Μαριάννα Χριστοφίδου: Κρατώντας τα Kλειδιά Kοντά στη Kαρδιά

YIANNA (2018-23). Ταινία-δοκίμιο σε φιλμ 16mm. Τρικάναλη Προβολή (57’)

Η Μαριάννα Χριστοφίδου είναι καλλιτέχνις που γεννήθηκε στην Κύπρο και ζει στο Βερολίνο. Tο κινηματογραφικό της έργο είναι γνωστό για την ποιητική του προσέγγιση στο ντοκιμαντέρ και την αφήγηση ιστοριών που εκφράζουν την επισφάλεια και την ευθραυστότητα της εποχής μας. Βασισμένη στις συναντήσεις της με την Γιάννα – ράφτρα στο επάγγελμα και μέντιουμ – η ταινία είναι μια ευαίσθητη απεικόνιση των μορφών αργής βίας που υφίστανται οι γυναίκες στη σημερινή κοινωνία. Όπως αναφέρει η καλλιτέχνις: «Για τρία χρόνια επέστρεφα διαρκώς στη Γιάννα, ακούγοντας τις μαγευτικές της ιστορίες που ταλαντεύονται μεταξύ θανάτων και θαυματουργών θεραπειών, μεταξύ ενός εύφορου εδάφους και μιας άγονης πλέον γης, μεταξύ βίας και φροντίδας». Την επιμέλεια προγράμματος έχει ο Ευαγόρας Βανέζης.

6. Earmarked for Collision - Tearing Through Collage Animation

Το ειδικό αυτό πρόγραμμα, σε επιμέλεια Γιώργου Τσαγγάρη και εισαγωγή Chris Robinson, συνοδεύεται και από έκθεση με αυθεντικά έργα collage, παρουσιάζει την τέχνη και τις ταινίες ορισμένων από τους σημαντικότερους διεθνείς σύγχρονους καλλιτέχνες και σκηνοθέτες του collage animation.

Πληροφορίες

Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή, Αμμοχώστου 55 – 59, Λευκωσία. Ώρα έναρξης προβολών 8:00 μ.μ.

Για το πρόγραμμα επισκεφθείτε τη σελίδα στο Facebook Images & Views of Alternative Cinema Film Festival

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση