ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γιάννης Τουμαζής: Φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις στο τομέα του πολιτισμού

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού κ Γιάννης Τουμαζής μίλησε στην σημερινή εκπομπή της Οριάνας Παπαντωνίου, «Διασπορά Ειδήσεων» στο Spor Fm 95

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στη σημερινή εκπομπή της Οριάνας Παπαντωνίου, «Διασπορά Ειδήσεων» στο ΣΠΟΡ Fm 95 φιλοξενούμενος ήταν ο υφυπουργός Πολιτισμού Γιάννης Τουμαζής.

Ο υφυπουργός Πολιτισμού μίλησε συγκεκριμένα για τις έξεις θεματικές:

Κατοχύρωση του επαγγέλματος, κατώτατος μισθός, νομός περί πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων, πολιτισμός και μετανάστες και οι προσφυγές, τροποποίηση νομοθεσίας για ανέγερση και τοποθέτηση μνημείων, επιτροπή μνημείων, φορολογικά κίνητρα, κρατική έκθεση, κυπριακή βιβλιοθήκη και πολιτιστική αποκέντρωση/ φεστιβάλ.

Αναλυτικά ο κ Γιάννης Τουμαζής ανέφερε αρχικά για την κατοχύρωση του επαγγέλματος του καλλιτέχνη, «Το καθεστώς του καλλιτέχνη ήταν όντως η προτεραιότητα μου και είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω το ότι την περασμένη εβδομάδα το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την πρόταση του υφυπουργείου πολιτισμού ακριβώς για να ανατεθεί άμεσα στην επίτροπο νομοθεσίας τη σύνταξη αναθεωρημένο σχεδίου για το καθεστώς του καλλιτέχνη ώστε και να μπορέσουν οι δημιουργοί μας να εξασφαλιστούν και να λειτουργήσουν όπως κάθε κύπριος εργαζόμενος με τα ωφελήματα και τις υποχρεώσεις τους».
Μιλώντας για τον κατώτατο μισθό και εάν θα μπει σε ένα πλαίσιο, ο ίδιος απάντησε πως αυτό είναι δεδομένο, «Είναι ιδιόμορφο το καλλιτεχνικό πεδίο διότι υπάρχουν αφενός οι αυτοτελώς εργαζόμενοι καλλιτέχνες, υπάρχουν οι μισθωτοί καλλιτέχνες, αυτές είναι οι κατηγορίες εργαζομένου στη Κύπρο. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να οργανώσουμε αυτές τις κατηγορίες με τις ιδιαιτερότητες που έχουν».

Πρόσθεσε πως, «ταυτόχρονα θέλουμε να προωθήσουμε τροποποίηση του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων που χρειάζεται εκσυγχρονισμός να περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες καλλιτεχνών σήμερα. Οπότε θα τους κατοχυρώσει ακόμη περισσότερο που θα ξέρει ο καθένας τι δικαιούται και τι δικαιώματα έχει…».

Ο υφυπουργός Πολιτισμού τόνισε με αφορμή την συνάντηση του με την Ύπατη Αρμοστεία για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες σε σχέση με τον πολιτισμό, «Θεωρώ όλοι όσοι βρίσκονται στην Κύπρο νόμιμα έχουν δικαίωμα πρόσβασης στα πολιτιστικά μας αγαθά. Είναι πολύ σημαντικό αυτοί οι άνθρωποι να μπορούν να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που αφορούν τον πολιτισμό. Και να υπάρξει μια συνεργασία που είναι θετική και από τις δυο πλευρές».

Επίσης ο υφυπουργός μίλησε για την τροποποίηση νομοθεσίας για ανέγερση και τοποθέτηση μνημείων, «και αυτή υπάρχει αλλά είχε αδρανοποιηθεί μόλις τα τελευταία χρονιά κτίρια όπως ο ΘΟΚ, η ελεγκτική υπηρεσία, κ.α., έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν αυτό τον νόμο που το 1% του κόστους του έργου πρέπει υποχρεωτικά να δαπανηθεί για έργα τέχνης στο κτίριο αυτό που θέλουμε εμείς να το εκσυγχρονίσουμε ακόμη περισσότερο ώστε να περιλαμβάνει και τα κτίρια που αγοράζονται από το δημόσιο όχι μόνο τα κτίρια που πρόκειται να κτιστούν αλλά και τα κτίρια που αγοράζονται έτοιμα. Το άλλο που τα θεωρώ καινοτόμο που προτείνουμε είναι, παράλληλα με την προκήρυξη κάθε αρχιτεκτονικού διαγωνισμού να γίνετε παράλληλη προκήρυξη και του καλλιτεχνικού διαγωνισμού και αυτό έχει δυο σημαντικά οφέλη: αφενός θα υπάρχει μια εξαρχής δέσμευση για την εγκατάσταση και φιλοτέχνηση έργων τέχνης στα κτίρια, αφετέρου θα υπάρχει ένας δημιουργικός διάλογος μεταξύ αρχιτέκτονα και καλλιτέχνη ώστε πραγματικά τα κτίρια να χτίζονται και να σχεδιάζονται με τρόπο που να φιλοξενούν και τις δημιουργικές ιδέες των καλλιτεχνών».
Για την επιτροπή μνημείων ανάφερε ότι μέχρι τώρα είχε μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα, «με την τροποποίηση της νομοθεσίας επιδιώκουμε να γίνει δεσμευτικός αυτός ο χαρακτήρας ο οποίος θα ελέγχει και την ιστορική και την αισθητική ακρίβεια των μνημείων».

Σημαντικό σημείο ήταν η αναφορά για τα φορολογικά κίνητρα σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, «σε συνεργασία με το υπουργείο οικονομικών να δοθούν φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις στο τομέα του πολιτισμού με τη αλλαγή του νόμου περί φόρου εισοδήματος να μπορέσουν πραγματικά ιδιώτες επιχειρήσεις, ντόπιοι και ξένοι να επενδύσουν φόρο απαλλασσόμενοι σε πολιτιστικά έργα».

Για την κρατική έκθεση είπε ότι, «στο σχέδιο υπάρχει ιδική πρόνοια συνεργασίας του Υπουργείου Οικονομικών με το Υφυπουργείο Πολιτισμού για δημιουργία και χώρων πολιτισμού».

Για την κυπριακή βιβλιοθήκη δήλωσε, «υπάρχει το κονδύλι αρχιτεκτονικού διαγωνισμού τώρα περιμένουμε να ολοκληρωθούν μερικές τεχνικές διαδικασίες. Τέλος του 22’ είτε αρχές του 23’ προκηρύσσετε αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για να στηθεί ένα σύγχρονο κτίριο με όλες τις πρόνοιες που αρμόζουν σε μια κρατική βιβλιοθήκη.

Ολοκληρώνοντας τη συζήτηση του ο υφυπουργός Πολιτισμού Γιάννης Τουμαζής στην ραδιοφωνική εκπομπή του ΣΠΟΡ FM 95 «Διασπορά Ειδήσεων» τόνισε ότι, «ακόμη ένα έργο που ανακοινώναμε σε συνεργασία με τον επίτροπο ορεινών κοινοτήτων και με το ίδρυμα πολιτισμού αλλά και με τις κοινότητες σε όλη την επικράτεια. Έχουμε ένα φιλόδοξο σχέδιο πολιτιστική αποκέντρωσης που θα ενισχύσουμε τους υπάρχοντες θεσμούς αλλά και χρησιμοποιώντας τις υποδομές που υπάρχουν στις πόλεις και στα χωριά μας θέλουμε να δημιουργήσουμε ακόμη περισσοτέρους τέτοιους θεσμούς σε συνεργασία και φιλοξενώντας ξένους καλλιτέχνες στο κέντρο φιλοξενίας καλλιτεχνών όπου μαζί με τους δικούς μας καλλιτέχνες και την τοπική κοινότητα δημιουργώντας ένα Παγκύπρια πολιτιστικό χάρτη. Δίνοντας έτσι την ευκαιρία στις κοινότητες αυτές να αναδειχθούν μέσω διοργάνωσης γεγονότων υψηλής ποιότητας χρησιμοποιώντας τις υποδομές που είδη υπάρχουν δυστυχώς και δεν χρησιμοποιούνται σε διάφορες κοινότητες ώστε ένα υπάρξει ένα οργανωμένο και με υψηλό επίπεδο παρουσίασης πολιτισμού και εκδηλώσεων στον τόπο μας».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

Μια συνάντηση σε ένα αεροδρόμιο οδηγεί σε μια έντονη, παθιασμένη σχέση, σε γάμο, σπίτι, δουλειά και οικογένεια - όλα φυσιολογικά ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΘΕΑΤΡΟ-ΧΟΡΟΣ