ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών τίμησε τον αργυροχρυσοχόο κ. Νίκο Ιωάννου

Η εκδήλωση συνδιοργάνωσε στην έδρα της στο Παλαιό Αρχιεπισκοπικό Μεγαρο με τον Σύνδεσμο Αργυροχρυσοχόων Κύπρου

Newsroom K

Η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών τίμησε την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020 στις 18:30΄ τον αργυροχρυσοχόο κ. Νίκο Ιωάννου σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσε στην έδρα της στο Παλαιό Αρχιεπισκοπικό Μεγαρο με τον Σύνδεσμο Αργυροχρυσοχόων Κύπρου. Η εκδήλωση, η οποία είχε τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργού Ενέργειας, Βιομηχανίας και Εμπορίου, κ. Γεωργίου Λακκοτρύπη.

Ο Νίκος Ιωάννου γεννήθηκε στις 11 Μαΐου 1934 στο Δάλι και από την παιδική του ηλικία ξεκίνησε τη μαθητεία αρχικά στην τέχνη της αργυροχοΐας στον Ζήσιμο κοντά στο Παντοπωλείο της Λάρνακας και κατόπιν στη χρυσοχοΐα στον Νικόλαο Κωνσταντινίδη στη Λευκωσία. Έχοντας αποκτήσει στέρεες γνώσεις και μακρόχρονη εμπειρία και στους δύο τομείς άνοιξε το δικό του εργαστήριο και κατάστημα με συνοδοιπόρο την ομότεχνη και σύζυγό του Μαρία. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη μετακένωση των αργυρών τριφουρένιων σε χρυσό και με την κατασκευή κοσμημάτων με σχέδια εμπνευσμένα από τα αρχαιολογικά ευρήματα της ελληνικής Αρχαιότητας.

Ο Νίκος Ιωάννου διακρίθηκε επαγγελματικά με την ίδρυση παραρτημάτων της επιχείρησής του και ώθησε και τα παιδιά του σε αντίστοιχες σπουδές στο εξωτερικό. Η αγάπη του για την παράδοση και ιστορία της γενέθλιας νήσου του εκφράσθηκε με την πρωτοβουλία συγκρότησης Συλλογής Αργυροχρυσοχοΐας με τη συνεργασία πολλών συναδέλφων του και ίδρυσης Μουσείου Αργυροχρυσοχοΐας Κύπρου, το οποίο τελικά παραχωρήθηκε και στεγάζεται στην Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών. Σήμερα είναι επισκέψιμο στο κοινό και στους μαθητές εκατοντάδων σχολείων της Κύπρου, οι οποίοι διδάσκονται για έναν τόσο σημαντικό κλάδο των εφαρμοσμένων τεχνών της Κύπρου με μακραίωνες ρίζες στο αρχαιοελληνικό παρελθόν της Μεγαλονήσου.

Η τιμητική εκδήλωση ξεκίνησε με καλωσόρισμα από τον Πρόεδρο της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών, δρα Χαράλαμπο Χοτζάκογλου, το οποίο ανέγνωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, δρ Ελευθέριος Αντωνίου. Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Γεώργιο Χατζήπαπα, Πρόεδρο του Κυπριακού Οργανισμού Σήμανσης Αντικειμένων από Πολύτιμα Μέταλλα (ΚΟΣΑΠΜ) και τον Γεώργιο Λακκοτρύπη, Υπουργό Ενέργειας, Βιομηχανίας και Εμπορίου, τον οποίο ανέγνωσε ο κ. Χρίστος Φωτιάδης, αναπληρωτής Διευθυντής Βιομηχανίας και Ενέργειας του Υπουργείου.
Ακολούθησε διάλεξη του δρος Ιωάννη Ηλιάδη με θέμα: «Η εκκλησιαστική αργυροχρυσοχοΐα της Κύπρου μέσα από το έργο του Ιωάννου Κορνάρου». Στη διάλεξη αναδείχθηκε η συνεργασία του μεγάλου Κρητικού ζωγράφου με Κύπριους αργυροχρυσοχόους για τη δημιουργία καλυμμάτων εικόνων και ευαγγελίων.

Στη συνέχεια ο κ. Νεόφυτος Νεοφύτου, Πρόεδρος του Συνδέσμου Αργυροχρυσοχόων Κύπρου παρουσίασε την προσφορά του Νίκου Ιωάννου στη σύγχρονη αργυροχρυσοχοΐα της Κύπρου και στη δημιουργία του Μουσείου Αργυροχρυσοχοϊας Κύπρου, το οποίο παραχωρήθηκε και στεγάζεται μόνιμα πλέον στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης της Εταιρείας Κύπριακών Σπουδών.

Η κ. Αντωνία Προδρόμου, μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Κύπριακών Σπουδών ανέγνωσε στη συνέχεια Ψήφισμα του Διοικητικού.Συμβουλίου και στη συνέχεια ο Αντιπρόεδρος της Εταιρείας επέδωσε τιμητική πλακέτας στον τιμώμενο κ. Νίκο Ιωάννου με το ακόλουθο επίγραμμα: Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΝΙΚΟΛΑΩ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ ΧΡΥΣΑΥΓΟΥΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΕ ΚΑΙ ΑΘΑΝΑΤΟΥ ΑΝΕΘΗΚΕΝ ΤΟΝΔΕ ΗΦΑΙΣΤΟΥ ΔΜΑΘΕΝΤΑ ΕΝ ΩΔΙΝΕΣΣΙ ΣΦΥΡΑι, ΚΑΛΛΙΚΟΜΟΝ ΙΔΑΛΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΟΠΗΣ ΠΑΙΔΑ, ΑΝΘΕΑ ΔΡΕΨΑΣ ΕΛΙΚΩΝΙΑ, ΑΝΤΑΝΕΠΛΕΞΑ ΧΡΥΣΟΔΑΙΔΑΛΤΟΙΣ ΣΤΕΦΑΝΟΙΣ ΤΗΣ Δ’ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗΣ ΜΑΡΤΥΣ, ΧΡΥΣΟΦΑΗΣ ΓΡΑΦΙΣ (Η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών για να τιμήσει και να διαιωνίσει το όνομα του Νίκου Ιωάννου λαμπερό και αθάνατο, ο οποίος με κόπους έμαθε από τον Ήφαιστο να σφυρηλατεί, αυτόν τον μακρυμάλλη, υιό του Ιδαλίου και της μούσας Καλλιόπης, μάζεψε άνθη από τον Ελικώνα, το όρος των θεών, και με αυτά έπλεξε εις ανταπόδωσιν χρυσοποίκιλτο στέφανο και προσφέρει αυτή την πλάκα χαραγμένη με χρυσολάμπουσα γραφίδα, ως μάρτυρα της ευγνωμοσύνης της).

Ακολούθησε Αντιφώνηση του τιμωμένου, την οποία, λόγω της μεγάλης συγκίνησής του, ανέγνωσε ο υιός του, Γιάννος Ιωάννου. Ό ίδιος πρόβαλε επίσης φωτογραφίες από τη δράση και προσφορά του Νίκου Ιωάννου.
Στην εκδήλωση παρέστησαν και τίμησαν τον Νίκο Ιωάννου, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών, κ. Χάρης Γεωργιάδης, η πρώην βουλευτής κ. Καίτη Κληρίδου, η Γραμματέας του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας κ. Σοφία Πουγούνια, ο κ. Αιμίλιος Σολωμού, διευθυντής της έδρας Ουνέσκο στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας κ.ά .

Ακολούθησε ξενάγηση στη Συλλογή Αργυροχρυσοχοΐας του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης Κύπρου και δεξίωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

Το έργο του καλλιτέχνη Γιώργου Γαβριήλ απο τη σειρά «Αντικατοπτρισμοί»

«Nous ne sommes pas Charlie»

Ο Καραβάτζιο εξανθρωπίζει την πίστη. Εξανθρωπίζει την εικόνα του Ιησού και του δίνει όμορφη σε όψη μορφή, σάρκα και σώμα
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Μέχρι σήμερα όμως έχουν πουληθεί 350 εκατομμύρια κομμάτια σε όλο τον κόσμο, ενώ YouTubers και TikTokers ανά τον κόσμο δημοσιεύουν βίντεο με τους εαυτούς τους καθώς λύνουν τον Κύβο

Ο Κύβος του Ρούμπικ

O Ούγγρος καθηγητής αρχιτεκτονικής Ερνο Ρούμπικ εξέδωσε μόλις το πρώτο του βιβλίο
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΒΙΒΛΙΟ
X