ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μουσική βασισμένη σε αληθινά γεγονότα

Ο Νέγρος του Μοριά έρχεται στο φεστιβάλ του Φέγγαρου και έχει στις αποσκευές του την ενέργεια και τη δύναμη της δημιουργίας

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Ο Νέγρος του Μοριά είναι ένα αμετανόητο αλάνι που έρχεται στον Φέγγαρο τον Αύγουστο για να τραγουδήσει τις δικές του αλήθειες και όπως λέει «πολλά αλάνια δεν θα βγουν να σου πουν τι περνάνε, τα κρατάνε για τον εαυτό τους τις καταστάσεις που ζουν, π.χ. το αλάνι που δεν είχε φως ή δεν είχε λεφτά να αγοράσει ένα απλό φαγητό, τα έχω ζήσει και εγώ, δεν είναι ευχάριστες εικόνες» και ελπίζει ότι η μουσική μπορεί να εμψυχώσει τον άνθρωπο ώστε να καταφέρει να αλλάξει την ψυχολογία του μέχρι και να σκεφτεί να αλλάξει την κατάσταση που τον βαραίνει και ζει. Με κάθε νέο δίσκο προσπαθεί να εξελίσσεται νιώθει ότι είναι έτοιμος να δοκιμάσει να έχω έναν δίσκο με αφρικάνικο ήχο.

–Πώς βλέπεις το χιπ χοπ σήμερα στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς;

–Εξελίξιμο, ευχάριστο, ψυχαγωγικό και πιο ελεύθερο. Στην Ελλάδα σιγά-σιγά εντάσσονται ορισμένοι όροι στο Hip-Hop που ισχύουν και παγκοσμίως. Θα ήθελα με όλο το σέβας να εκφράσω ότι βλέποντας ή ακούγοντας έναν καλλιτέχνη να απευθύνεται με τον όρο N***a στον υπόλοιπο κόσμο, ενώ δεν είναι ο ίδιος N***a, μου είναι περίεργο, ηθικά προσβάλει μεγάλη γκάμα ανθρώπων που δεν έχει να κάνει μόνο με το χιπ χοπ. Ο όρος αυτός απευθύνεται και στον χαρακτήρα που έχεις, σε κάποιες κινήσεις που κάνεις, αλλά δεν παύει να απευθύνεται σε μια εθνότητα ανθρώπων με ρίζες από την Αφρική. Γι’ αυτό και κάθε Αφρο-αμερικάνος σέβεται επίσης τον Eminem, εκτός από την επιτυχημένη καλλιτεχνική του πορεία, ο Eminem κρατάει ηθική σε αυτό το θέμα. Μουσικά οι παραγωγοί στην Ελλάδα έχουν ακόμη πιο μοναδικό και νέο ήχο για τον ακροατή και αυτό είναι πολύ θετικό γιατί έτσι θα εξελιχθεί και ο MC.

–Ποια είναι η αγαπημένη σου τριάδα μουσικών της χιπ χοπ;

–Είναι αρκετοί, θα έλεγα top 10 γιαυτό και θα βάλω έναν από τους 10, τον Snoop Dogg.

–Από τη χώρα καταγωγής των γονιών σου, την Γκάνα, έχεις εισαγάγει μουσικά στοιχεία ή άλλα στοιχεία στη δουλειά σου;

–Η βασική επιρροή προήλθε από τους γονείς μου στο να ασχοληθώ με τη μουσική και να την εξερευνώ. Έχω εισαγάγει αρκετά στοιχεία από την Γκάνα στη μουσική μου, στο ρυθμό των flow, στις χορευτικές μου κινήσεις σε μίξη με τις ελληνικές (Τα Μορισιότικα). Νιώθω ότι επίσης είμαι έτοιμος να δοκιμάσω να έχω έναν δίσκο με αφρικάνικο ήχο, θα ήταν πολύ ενδιαφέρον στο μέλλον.

–Από ελληνική μουσική τι σου αρέσει; Υπάρχει κάποιο είδος που προτιμάς;

–Αρχικά θα έλεγα η λύρα, σαν όργανο. Μετά θα έλεγα τις καλές πενιές που παίζουν οι οργανοπαίχτες, μπουζουξήδες. Μου αρέσουν οι στίχοι στα ελληνικά τραγούδια εντός και εκτός Hip-Hop. Η ελληνική γλώσσα είναι τόσο σύνθετη που όταν γίνεται απλή για τον ακροατή, τον έχεις φτιάξει που λένε τη μέρα του, προτιμώ την ωραία ελληνική μουσική, από ρεμπετιά, ελληνικό Hip-Hop μέχρι και Vangelis.

–Από τον πρώτο σου δίσκο μέχρι σήμερα έχει αλλάξει κάτι στον ήχο σου ή στο πώς υπηρετείς αυτό το είδος μουσικής;

–Προσπαθώ να εξελίσσομαι σε κάθε νέο δίσκο, ο τελευταίος δίσκος (Υ.Γ.Ε.Ι.Α.-) έχει να κάνει κυρίως με την ψυχολογική και σωματική υγιεινή του ανθρώπου στη σημερινή Ελλάδα. Κάθε φορά που σκέφτομαι έναν νέο δίσκο σκέφτομαι ότι είναι καλό να υπάρχει μια αρχή, beats, ένα θέμα (concept) σαν μια ταινία, βασισμένη όμως σε αληθινά γεγονότα. Πολλά αλάνια δεν θα βγουν να σου πουν τι περνάνε, τα κρατάνε για τον εαυτό τους τις καταστάσεις που ζουν, π.χ. το αλάνι που δεν είχε φως ή δεν είχε λεφτά να αγοράσει ένα απλό φαγητό, τα έχω ζήσει και εγώ, δεν είναι ευχάριστες εικόνες, εκεί η μουσική μπορεί να εμψυχώσει τον άνθρωπο ώστε να καταφέρει να αλλάξει την ψυχολογία του μέχρι και να σκεφτεί να αλλάξει την κατάσταση που τον βαραίνει και ζει.

–Από τη μουσική που δεν είναι και mainstream, μπορεί κάποιος να βγάλει χρήματα σήμερα;

–Mainstream γίνεται κάποιος όταν αυτομάτως τον ακούει αρκετός κόσμος, δεν είναι εκεί το πρόβλημα, ο όρος που έχει δοθεί πλέον έχει τα παραθυράκια της. Η μουσική βιομηχανία το λέει και η φράση από μόνη της είναι μουσική και βιομηχανία μαζί, είναι και αυτό ένα μέσο που άμα έχεις ταλέντο και τις απαραίτητες γνωριμίες, να εισπράττεις εισόδημα ώστε να ζεις και εσύ αυτόνομος.

–Με το Φέγγαρο πώς προέκυψε η συνεργασία; Έχεις ξανάρθει στην Κύπρο;

–Μεσολάβησε μια συνεργασία που είχαμε μέχρι πρόσφατα με επίσης άλλο act για το Φέγγαρος Festival, οι Black Athena. Δεν έχω ξανάρθει στην Κύπρο, ελπίζω να μου αφήσει καλές εντυπώσεις και το κοινό να περάσει καλά σε αυτό το φεστιβάλ και ύστερα να γίνεται το ίδιο σε όλη τους τη ζωή. Υγεία σε όλους μας.

Πληροφορίες:
Νέγρος του Μοριά, Σάββατο 4 Αυγούστου, Φεστιβάλ Φέγγαρος 2018, Δημοσιογραφικό Χωριό, Περβόλια Λάρνακας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

X