ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εκδήλωση για τον συνθέτη Φάνο Δυμιώτη στην Αθήνα

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Σπίτη της Κύπρου στην Αθήνα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Εκδήλωση για τον συνθέτη, Φάνο Δυμιώτη (1965-2007) διοργάνωσαν, στην Αθήνα, το Σπίτι της Κύπρου και το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής, με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Την οικογένεια του αείμνηστου συνθέτη, τους ομιλητές και τους μουσικούς καλωσόρισε στο Σπίτι της Κύπρου η Μορφωτικός Σύμβουλος Μαρία Παναγίδου, η οποία έκανε σύντομη αναφορά στην πορεία και το έργο του Φάνου Δυμιώτη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Σπίτι της Κύπρου, τη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της έκδοσης της διδακτορικής διατριβής του συνθέτη με τίτλο: Antithesization and Continuity in Sibelius' Symphonies.

Ο συνθέτης-αρχιμουσικός Άλκης Μπαλτάς με αφετηρία τη διατριβή του Φάνου Δυμιώτη αλλά και από τη μουσική του πράξη ως συνθέτης και μαέστρος μίλησε για τη μουσική του Σιμπέλιους και ειδικότερα για τις δύο συμφωνίες που είναι και το αντικείμενο της διατριβής..

Η Δρ. Γεωργία Πετρούδη μουσικολόγος, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου στην εισήγησή της έδωσε ένα ολοκληρωμένο διάγραμμα-πλαίσιο της διατριβής αναδεικνύοντας βασικά θέματα που συζητούνται και αναλύονται με στόχο την καλύτερη κατανόηση των συμφωνιών του Σιμπέλιους και συγκεκριμένα των συμφωνιών 4 και 7.

Ακολούθησε συναυλία με έργα του Φάνου Δυμιώτη που ερμήνευσαν, ο Αλέξης Θεοφυλάκτου, βιολί, ο Θανάσης Τρικούπης, πιάνο, ο Βαγγέλης Σταθουλόπουλος, φλάουτο, ο Γιάννης Τσελίκας, όμποε, ο Γιάννης Σαμπροβαλάκης, κλαρινέτο και το κουαρτέτο εγχόρδων «L'Anima» με τους Στέλλα Τσάνη, βιολί, Μπρουνίλντα-Ευγενία Μάλο, βιολί, Ηλία Σδούκο, βιόλα και Κωστή Θέο, βιολοντσέλο.

Ο Φάνος Δυμιώτης γεννήθηκε στις 3 Απριλίου του 1965 στη Λευκωσία της Κύπρου. Το ταλέντο του στη μουσική εκδηλώθηκε από νεαρή ηλικία: Όντας μαθητής, ακόμη, Γυμνασίου, η σύνθεσή του «Κουαρτέτο Εγχόρδων Αρ. 1» (1979) επελέγη για να εκπροσωπήσει την Κύπρο σε εκδηλώσεις για το Έτος του Παιδιού στη Σόφια.

Ολοκλήρωσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευσή του στη Σχολή Μουσικής Chetham του Μάντσεστερ που προετοιμάζει προικισμένα παιδιά για τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Το 1983 εισήχθη στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ (στο Trinity Hall του πανεπιστημίου), όπου σπούδασε τόσο σε πτυχιακό όσο και μεταπτυχιακό επίπεδο. Εν συνεχεία, μετέβη στις ΗΠΑ, όπου, την περίοδο 1987-1993, εκπόνησε, στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον, διδακτορική διατριβή με θέμα τις Συμφωνίες του Σιμπέλιους.

Δίδαξε ως λέκτορας στο Goucher College της Βαλτιμόρης την περίοδο 1995-98, ενώ μέχρι τον απροσδόκητο θάνατό του σε δυστύχημα (10 Μαρτίου 2007) συμμετείχε σε πολλά μουσικά σύνολα της Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ. Έλαβε πολλές διακρίσεις και βραβεία: 1ο βραβείο στο Διαγωνισμό Σύνθεσης που προκήρυξε το Υπουργείο Παιδείας Κύπρου με την ευκαιρία του Διεθνούς Έτους Μουσικής, 1985. 2ο βραβείο στο Διαγωνισμό Σύνθεσης για Βιόλα Bernard Shore, 1986. 3ο βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό Σύνθεσης Benjamin Britten, 1987. 1ο βραβείο στο Διαγωνισμό Σύνθεσης που προκήρυξε το Πανεπιστήμιο Κύπρου για Ορχηστική Σύνθεση, 1992. 3ο βραβείο στο διαγωνισμό για ορχηστική σύνθεση σύγχρονης κλασικής μουσικής, Κύπρος, 2005.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Μουσική: Τελευταία Ενημέρωση

Όλες οι συζητήσεις γίνονται στη λογική ότι το 2020 δεν υπήρξε ποτέ. Πηγή φωτογραφίας: «Κ» Ελλάδος.

Ραντεβού με τους Peppers το ’21

«Αυτά που συμβαίνουν στον χώρο είναι πρωτοφανή. Κυριαρχεί ένα γενικό χάος, όχι μόνο στην Ελλάδα», λέει ο Σταύρος Στριλιγκάς ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΜΟΥΣΙΚΗ
Oικογενειακή συναυλία για όλους

Oικογενειακή συναυλία για όλους

Η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου προτείνει στο φιλόμουσο κοινό μια γνωριμία με τα κρουστά όργανα και την οικογένεια των κλαρινέτων ...
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΜΟΥΣΙΚΗ
X