ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σπάνιο πορτραίτο της Αικατερίνης Κορνάρο στο Λεβέντειο Μουσείο

Τα «μυστικά» του πορτραίτου γνωστοποιήθηκαν αρχικά το 2017, ενώ με την έκδοση του βιβλίου έρχονται και άλλα στο φως

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Την ιστορία ενός πορτραίτου της τελευταίας βασίλισσας της Κύπρου, Αικατερίνης Κορνάρο, το οποίο εντοπίστηκε πρόσφατα και θεωρείται ένας από τους λιγοστούς αναγεννησιακούς πίνακες της παγκοσμίως, αποκαλύπτει η έκδοση από το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας «The Secrets of a Royal Portrait» στην οποία καταγράφονται τα αποτελέσματα ενός διετούς διεπιστημονικού ερευνητικού προγράμματος, γύρω από αυτό το σπάνιο πορτραίτο.

Ανακοίνωση από το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο αναφέρει ότι τα «μυστικά» του πορτραίτου γνωστοποιήθηκαν αρχικά το 2017 μέσα από περιοδική έκθεση και συνέδριο που διοργάνωσε το μουσείο με τίτλο «Τα Μυστικά ενός βασιλικού πορτραίτου» ενώ σήμερα με την έκδοση του βιβλίου τα «μυστικά» έρχονται στο φως, εμπλουτισμένα με σχετιζόμενα άρθρα και εκθεσιακό υλικό.

Το βασιλικό αυτό πορτραίτο ανήκει στην ιδιωτική συλλογή του Μιχάλη Ζεϊπέκκη και εκτίθεται σε μακροχρόνιο δανεισμό στην μόνιμη αίθουσα του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας, που είναι αφιερωμένη στην Αικατερίνη Κορνάρο.

Η ανακάλυψη του ζωγραφικού έργου, προκάλεσε σειρά επιστημονικών ερευνών και δραστηριοτήτων, οι οποίες αποκάλυψαν ποικίλα «μυστικά» που κρύβονταν πίσω από την ταυτότητα και την ιστορία του. Αυτό το μοναδικής καλλιτεχνικής και ιστορικής αξίας πορτραίτο της Κορνάρο αποδεικνύεται πως χρονολογείται στον 16ο αιώνα που συμπίπτει χρονολογικά με την εποχή και τεχνοτροπικά με το ύφος του γνωστού Βενετσιάνου ζωγράφου Τισιανού.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «ο αναγνώστης της έκδοσης θα έχει την ευκαιρία να δει πέραν της ζωγραφικής επιφάνειας του πορτραίτου τα γοητευτικά μονοπάτια της έρευνας και τους θαυμαστούς δρόμους που η σύγχρονη τεχνολογία ανοίγει ενώ μέσα από το φακό της επιστήμης θα μάθει τα αποτελέσματα των ιστορικοτεχνικών ερευνών, των χημικών και τεχνικών αναλύσεων αλλά και τη διαδικασία συντήρησης».

Το περιεχόμενο της έκδοσης επιμελήθηκε η Έφορος του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας Δρ. Έλενα Πογιατζή-Ρίχτερ, η οποία  είχε τη γενική επίβλεψη τόσο της έρευνας του πορτραίτου όσο και της εκθεσιακής παρουσίασης των αποτελεσμάτων.

Στην έκδοση παρουσιάζεται η έρευνα σε μορφή δοκιμίων με συγγραφείς  την ίδια την επιμελήτρια της έκδοσης, τους επιστήμονες και ερευνητές της Ομάδας Ανάλυσης και Μελέτης Έργων Τέχνης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης του Ινστιτούτου Κύπρου, Δρ. Sorin Hermon, Δρ. Νικόλα Μπακιρτζή και Δρ. Svetlana Gasanova, αλλά και τον συντηρητή Tobias Lange από το εργαστήριο συντήρησης έργων τέχνης της Δρέσδης.

Η έκδοση εμπλουτίζεται με συμπληρωματικά δοκίμια από την Ιστορικό Τέχνης και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Ταϊβάν Δρ. Candida Syndikus και τη συντηρήτρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου, Άντρη Μελή. 

Κυκλοφορεί στην αγγλική γλώσσα περιλαμβάνοντας 124 σελίδες με πλούσια εικονογράφηση, εσωτερικό διπλό foldout και κινούμενη εικόνα (animation) σε κώδικα QR. Διατίθεται στο πωλητήριο του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας στην οδό Ιπποκράτους στη Λαϊκή Γειτονία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση