ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο πυκνός κόσμος συμβόλων του Μάρκου Καμπάνη

Τα έργα του Μάρκου Καμπάνη αποκτούν μια παράδοξη αφηγηματικότητα

Kathimerini.gr

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΥ

Σε αυτήν τη μικρή αναδρομική, διάσπαρτη στην πόλη του Βόλου, τα έργα του Μάρκου Καμπάνη αποκτούν μια παράδοξη αφηγηματικότητα. Χωρισμένα σε ενότητες, παρουσιάζονται στο Κέντρο Τέχνης «Τζιόρτζιο ντε Κίρικο» (τα αγιορείτικα έργα) και στον χώρο τέχνης «δ» (τα δέντρα και η σειρά «365») ορίζοντας μια καλειδοσκοπική θεώρηση της βασικής θεματογραφίας και κυρίως της ψυχογραφίας του ζωγράφου (έως 7/11). Ο Μάρκος Καμπάνης είναι ένας συμπαγής δημιουργός, που οργώνει τον χρόνο, πλέει μέσα σε αυτόν και διανύει στάδια. Τα έργα του, βαθιά προσωπικά ακόμη και αν πρόκειται για αγιογραφίες ή μικρογραφίες, συναιρούν ερμηνείες μιας πλατιάς και πολύσημης ελληνικότητας. Συγκινεί ο τρόπος με τον οποίον ο Μάρκος Καμπάνης έχει διυλίσει αιώνες αναζήτησης και έχει καταλήξει με μια στοχαστική οικονομία στους βασικούς πυλώνες μιας ατέρμονης διαδρομής.

Η ιδέα να υπάρχει παράλληλη έκθεση του ίδιου ζωγράφου σε άλλα σημεία της ίδιας πόλης είναι γόνιμη και γεννάει επιθυμία, ενεργοποιεί σπινθήρες (συνδιοργάνωση του δραστήριου φορέα «Μαγνήτων Κιβωτός για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» της Ι. Μ. Δημητριάδος και του χώρου τέχνης «δ», επιμέλεια της Μαίρης Μιχαηλίδου και του ζωγράφου). Στο «Τζιόρτζιο ντε Κίρικο» η έκθεση «Ζωγραφική στο Αγιον Ορος» αποκαλύπτει την πολύχρονη συνάφεια του Μάρκου Καμπάνη με την αγιογραφική παράδοση (με ευφρόσυνα αποτελέσματα) και στον χώρο τέχνης «δ» παρουσιάζονται «Το Μουσείο των Δέντρων» (μια διαπολιτισμική εικονοποιία της φιλοσοφίας και του συμβολισμού του δέντρου μέσα από την ιστορία της τέχνης) και η σειρά «365», ημερολογιακές μικρογραφίες κωδίκων ελληνικής ζωής και θραύσματα μνήμης.

Η διαδρομή και παρουσία του Μάρκου Καμπάνη στον σύγχρονο εικαστικό κόσμο είναι –ευτυχώς– διακριτική, ουσιώδης και στοχαστική. Εργάζεται πάνω σε ιδέες, μορφές και συγκριτικές αντιπαραθέσεις και διατομές στην ιστορία του πολιτισμού. Ανελκύει σπαράγματα και τα επανεντάσσει γονιμοποιώντας τα με το δικό του γλωσσικό ιδίωμα. Συνεχίζει μια βαθιά, αρχαία παράδοση ιεροσύνης στην κοσμική ζωγραφική. Οι εκθέσεις στον Βόλο δίνουν δυνατότητα συγκίνησης και επαφής με τα θεμελιώδη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Το Κέντρο ΣύγχρονηςΤέχνης ΔΙΑΤΟΠΟΣ παρουσιάζει τη νέα εικαστική πρόταση της Ευδοκίας Κύρκου
Kathimerini.com.cy
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Ο ζωγράφος και συγγραφέας Ανδρέας Καραγιάν μιλάει στην «Κ» με αφορμή την αναδρομική έκθεση για το έργο του στη Λεμεσό
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ