ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι μετακινήσεις των Υπηρεσιών το κλειδί για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο

Η Μελέτης Εφαρμογής της ανέγερσης αναμένεται να κατατεθεί το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου του 2020

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Αγκάθι παραμένουν οι μετακινήσεις των Εξωτερικών Ιατρείων, των Οδοντιατρικών Υπηρεσιών και του Τμήματος Μετανάστευσης από το οικόπεδο του παλαιού νοσοκομείου Λευκωσίας όπου πρόκειται να ανεγερθεί το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο. Φυσικά, με τη μετακίνηση των υπηρεσιών δεν σημαίνει ότι αυτομάτως ο ανάδοχος του έργου θα μπορέσει να εγκατασταθεί, αφού ο χώρος θα πρέπει να καθαρίσει από οποιεσδήποτε κατασκευές και κτήρια, μία διαδικασία που μπορεί να είναι χρονοβόρα έως ότου βρεθεί η κατάλληλη εταιρία που θα εκτελέσει τις σχετικές εργασίες. Αυτές οι μετακινήσεις θα πρέπει να διευθετηθούν το συντομότερο, ώστε ο εργολάβος να βρει καθαρό το τεμάχιο, όπου θα ανεγερθεί το νέο Μουσείο για να μπορέσει να αρχίσει η ανέγερση του κτηρίου, και έχει προϋπολογισμό 75 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» αυτή την περίοδο του αρχιτεκτονικό γραφείο της Θεώνης Ξάνθη, που έχει αναλάβει το έργο, βρίσκεται στη φάση εκπόνησης της Μελέτης Εφαρμογής, η οποία αναμένεται να κατατεθεί το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου του 2020, ώστε να προχωρήσει η Μελέτη Εφαρμογής του έργου και να προχωρήσει η δημοπράτησή του. Εάν όλα πάνε σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα η διαδικασία προσφοροδότησης για κατοχύρωση εργολάβου θα προκηρυχθεί τον Νοέμβριο και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Απρίλιο του 2021, οπότε και θα ξεκινήσουν τα έργα, τα οποία έχουν χρονοδιάγραμμα 20 με 22 μήνες. Μάλιστα, στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 27 Φεβρουαρίου είχε αποφασίσει να εξουσιοδοτήσει τους εμπλεκόμενους υπουργούς να δώσουν αυστηρές οδηγίες όπως τηρηθούν πιστά τα χρονοδιαγράμματα, που αναφέρονται σε σημείωμα του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.

Σύμφωνα και με την αρχιτέκτονα του νέου μουσείου κα Θεώνη Ξάνθη το έργο μελετητικά προχωράει παρά την επιβράδυνση που έφερε η πανδημία του κορωνοϊού και τις δυσκολίες επικοινωνίας που προέκυψαν. Από την πλευρά του γραφείου της η κα Ξάνθη τονίζει πως ό,τι τους ζητήθηκε συμπληρωματικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες έχει κατατεθεί. Υπενθυμίζουμε ότι σημαντικό ρόλο στις καθυστερήσεις την προηγούμενη χρονιά έπαιξαν οι πλημμύρες του Πεδιαίου ποταμού τα τελευταία δύο χρόνια και όπως είχε πει στην «Κ» η κα Ξάνθη τα πλημμυρικά φαινόμενα που παρατηρηθήκαν ανάγκασαν τους μελετητές σε τεχνικές αλλαγές, άρα και τροποποίηση των αρχικών σχεδίων.

Μεταφορά… μαραθώνιος

Σύμφωνα με τις προηγούμενες οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών το Τμήμα Πληθυσμού και Μετανάστευσης θα έπρεπε να είχε
μετακινηθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2020, ώστε να αρχίσουν οι εκσκαφικές εργασίες στον χώρο, όπως άλλωστε προέβλεπε και η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 4 Οκτωβρίου 2017. Σε εκείνη την απόφαση είχε προταθεί η μεταστέγαση του Τμήματος Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, αρχικά με ενοίκιο και ταυτόχρονα διερεύνηση της πιθανότητας χωροθέτησής του στην περιοχή του Αρχηγείου Αστυνομίας, όπου, σύμφωνα με την απόφαση υπήρχε διαθέσιμος χώρος. Τον Φεβρουάριο του 2020, σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου έδωσε εντολή στα Τμήματα Δημοσίων Έργων και Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών να ενημερώσουν το Υπουργείο Εσωτερικών μέχρι τον Μάρτιο 2020 για τη διαμόρφωση του κτηρίου, στο οποίο θα μεταστεγαστεί το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης στο πρώην κτήριο FBME στη λεωφόρο Μακαρίου. Το κόστος της μεταστέγασης του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης ανέρχεται στις €400.000. Η μετακίνηση του Τμήματος, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών υπολογίζεται να γίνει σε έναν με δύο μήνες.


Αναζητούν στέγη τα Εξωτερικά Ιατρεία

Άγνωστο τι θα γίνει με τη μεταφορά των Εξωτερικών Ιατρείων Λευκωσίας και των Οδοντιατρικών Υπηρεσιών από τον χώρο που στεγάζονται σήμερα. Η μετακίνηση του ΤΠΒ είναι, όπως και εκείνη του Τμήματος Πληθυσμού, ένας πολύ σημαντικός κρίκος της αλυσίδας δημιουργίας του Νέου Κυπριακού Μουσείου. Σύμφωνα με παλαιότερα δημοσιεύματα τα Εξωτερικά Ιατρεία Λευκωσίας και οι Οδοντιατρικές Υπηρεσίες θα μεταστεγάζονταν σε κτήριο της πρώην Συνεργατικής Τράπεζας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση