ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πέντε Κύπριοι λογοτέχνες που πάνω από όλα γράφουν

Τα λογοτεχνικά πράγματα στην Κύπρο κινούνται, είναι εξωστρεφή

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Η συμπερίληψη πέντε νέων Κύπριων λογοτεχνών στη Βραχεία Λίστα των Κρατικών Βραβείων της Ελλάδας, των Κωσταντίας Σωτηρίου, Σωφρόνη Σωφρονίου, Άννας Κουππάνου, Αντωνίνης Σμυρίλλη και Αντώνη Σέργης είναι απόδειξη ότι τα λογοτεχνικά πράγματα στην Κύπρο κινούνται, είναι εξωστρεφή και καλά θα κάνουμε να το καταλάβουμε το συντομότερο. Ο Σωφρόνης Σωφρονίου διεκδικούσε το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για το βιβλίο του «Αργός Σίδηρος» και η Κωνσταντία Σωτηρίου το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας Διηγήματος – Νουβέλας για τη συλλογή διηγημάτων «Φωνές από χώμα». Η Αντωνίνη Σμυρίλλη διεκδικούσε το Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα για την ποιητική της συλλογή «Βλέπω ακόμα παιδικά» και η Άννα Κουππάνου και ο Αντώνης Σέργης ήταν υποψήφιοι για το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Βιβλίου για τα βιβλία τους «Εξαφάνιση της Κ. Παπαδάκου και τι έγινε εκείνο το καλοκαίρι» και «Η πυξίδα δε δείχνει πάντα το Βορρά», αντίστοιχα.

Η Κωνσταντία Σωτηρίου, η Άννα Κουππάνου και ο Σωφρόνης Σωφρονίου δεν είναι άγνωστοι στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό, ούτε στους παροικούντες τη λογοτεχνική Ιερουσαλήμ. Έχουν διακριθεί και παλαιότερα, άρα σημαίνει ότι κάτι συνεχίζουν να κάνουν σωστά. Τους τρεις πρώτους τους γνωρίζω προσωπικά, αναγνωρίζω την εντοπιότητά τους, είναι Κύπριοι, αλλά ξέρουν πού πατούν και πού βρίσκονται, τη λέξη εντοπιότητα και κυπριακότητα γνωρίζουν πώς να τη διαχειρίζονται και είναι σημαντικό αυτό, αφού δεν πλασάρονται στην ελληνική λογοτεχνική αρένα ως κάτι το εξωτικό, το διαφορετικό, είναι απλώς λογοτέχνες, που βάζουν το αφτί τους στο χώμα και αντιλαμβάνονται τις παγκόσμιες δονήσεις. Την Αντωνίνη Σμυρίλλη την άκουσα σε ομιλία της κατά την παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Γιώργου Χριστοδουλίδη «Μυστικοί άνθρωποι» και ένιωσα τη φρεσκάδα στην αντίληψή της, τον λόγο, που ξεφεύγει από τα στεγανά, και μιλάει με ποίηση για την ποίηση. Όπως η Αντωνίνη, έτσι και ο Αντώνης Σέργης είναι νέοι λογοτέχνες και αυτό είναι σημαντικό, νέοι άνθρωποι που ζουν και δημιουργούν στην Κύπρο, και η γραφή τους βγήκε από τα σύνορά μας. Δεν είναι αυτό σπουδαίο;

Στα δικά μας κρατικά βραβεία για μυθιστόρημα δεν καταρτίσαμε καν βραχεία λίστα, αλλά στην Ελλάδα θεώρησαν ότι ο «Αργός σίδηρος» του Σωφρονίου άξιζε. Ποιοι έχουν δίκιο; Εμείς ή στην Ελλάδα; Θα πρέπει να το ψάξουμε λίγο περισσότερο, θα πρέπει να εγκύψουμε στο τι και πώς βραβεύουμε, στο τι θέλουμε τελικά να βραβεύουμε.

Μπορεί οι πέντε να μη βραβεύτηκαν τελικά, αλλά η λογοτεχνία τους άρχισε να ανοίγει τα φτερά της και μπορεί τώρα να έφτασε μέχρι την Αθήνα, αλλά από εκεί δεν ξέρει κανείς μέχρι πού μπορεί να φτάσει. Η Κωσταντία Σωτηρίου βραβεύτηκε και στον διαγωνισμός της Κοινοπολιτείας, άρα η λογοτεχνία δεν γνωρίζει από σύνορα και απεχθάνεται την εσωστρέφεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση