ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πέθανε ο Αριστείδης Κουδουνάρης, ο μεγάλος ιστοριοδίφης και βιογράφος

Κατέγραψε την ιστορία της Κύπρου και των ανθρώπων της με ασίγαστο πάθος και αληθινή αφοσίωση

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Πέθανε λίγο πριν από την εκπνοή του 2018, την Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου, ο Αριστείδης Κουδουνάρης, σε ηλικία 82 ετών στο σπίτι του στη Λευκωσία. Ο ακαταπόνητος ερευνητής είχε αφιερώσει τη ζωή του στη μελέτη των κυπριακών οικογενειών και στις επί μέρους πτυχές των μελών τους. Αληθινό πάθος για την έρευνα, απερίοριστη η αγάπη του για την Κύπρο και ιδιαίτερα για τη Λεμεσό, ο Αριστείδης Κουδουνάρης πρόσφερε αφειδώλευτα στον τόπο του και σε όσους ήταν γύρω του.

Ο Αριστείδης Κουδουνάρης γεννήθηκε το 1936 στη Λεμεσό, σχεδόν στο κέντρο της πόλης και γονείς του ήταν ο Λούης Κουδουνάρης και η Λέλλα Μακρίδου-Τορναρίτη. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Bradford Yorkshire για δύο χρόνια εμποριολογία και στο περιώνυμο Trinity College του Δουβλίνου Πολιτικές Επιστήμες, παρακολουθώντας και μαθήματα ιστορίας. Συνεργάστηκε με τον δρα Γεώργιο Γεωργαλλίδη στο «Political and Administrative History of Cyprus 1918-1926», καλύπτοντας το βιογραφικό μέρος του έργου. Αυτή του η ενασχόληση ήταν το έναυσμα για να ασχοληθεί με τη λεξικογραφία και τη βιογραφία των κυπριακών οικογενειών πιο επισταμένα. Αποτέλεσμα αυτής της ενασχόλησης είναι η έκδοση του «Βιογραφικού Λεξικού Κυπρίων 1800-1920», το οποίο έφτασε στις επτά εκδόσεις – μάλιστα η Ζ΄ έκδοση παρουσιάστηκε στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας τον Νοέμβριο του 2018.

Για πολλά χρόνια, επίσης, εργάστηκε ως διευθυντικό στέλεχος στις οικογενειακές επιχειρήσεις με έδρα του τη Λευκωσία.


Ο Αριστείδης Κουδουνάρης πρόλαβε τη Ζ΄ έκδοση

του Λεξικού του, που κυκλοφόρησε πριν από ένα μήνα


Το 1972 δημοσίευσε το «Μερικαί παλαιαί οικογένειαι της Κύπρου» και ακολούθησαν πολλά σχετικά άρθρα με τις οικογένειες και άλλες προσωπικότητες της Κύπρου. Ο Αριστειδης Κουδουνάρης εξέδωσε το βιβλίο «Συμβολή του Αρσακείου εις την Παιδείαν της Κύπρου»(διαβαστε εδώ), το 2014, του οποίου μάλιστα προετοίμαζε τη β΄ έκδοση. Δημοσίευσε διάφορες μελέτες στην Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών, στο Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών, στην Κυπριακή Εταιρεία Ιστορικών Σπουδών και σε άλλα.

Ήταν από τους ιδρυτές της Κυπριακής Εταιρείας Ιστορικών Σπουδών το 1989, της οποίας έκτοτε αποτέλεσε πρόεδρος και μέλος, επίσης, εκπρόσωπος της Βυρωνικής Εταιρείας Byron Society στο Λονδίνο το 1971. Ήταν και εκτελεστικός σύμβουλος του  Πιεριδείου Ιδρύματος.

Ο Αριστείδης Κουδουνάρης ασχολήθηκε από το 1968 και με τη διοργάνωση και διάθεση αντικών και πραγματοποίησε 42 ετήσιες εκθέσεις παλαιών αντικειμένων. Είχε δωρίσει την πλούσια βιβλιοθήκη του και το αρχείο του στο Ιστορικό Αρχείο Λεμεσού και στο παρελθόν είχε προχωρήσει σε δωρεές τεκμηρίων και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Λεπτομέρειες για την εξόδιο ακολουθία (ημερομηνία, ώρα και τόπο) θα ανακοινωθούν αργότερα.
Το Βιογραφικόν Λεξικόν του
Εξέδωσε την Α΄ έκδοση το 1989, τη  επαυξημένη το 1991, την Γ΄ το 1995, το 2001 την Δ΄. Ακολούθησε η Ε΄ επαυξημένη έκδοση το 2005, στην οποία και συμπεριέλαβε και τους Τουρκοκύπριους. Το 2010 κυκλοφόρησε η ΣΤ΄ και το 2018 η Ζ΄ επαυξημένη έκδοση που έφτασε τις χίλιες σελίδες και περισσότερους από 2.500 βιογραφούμενους. Για τις ανάγκες του έργου του μίλησε και πήρε συνεντεύξεις από εκατοντάδες πρόσωπα, μελέτησε και συμβουλεύθηκε δεκάδες εκδόσεις και κατέφυγε ουκ ολίγες φορές σε αρχεία και βιβλιοθήκες εν Κύπρω, αλλά και στο εξωτερικό. Διαβάστε περισσότερα για τη Ζ΄ έκδοση εδώ και τη συνέντευξή του στην «Κ» εδώ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

Στην πρόωρα χαμένη σχεδιάστρια μόδας Σοφία Κοκοσαλάκη ήταν αφιερωμένη η ημερίδα-έκθεση «Σύγχρονοι Μινωίτες: Ο κρητικός πολιτισμός, πηγή έμπνευσης», που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο του Λονδίνου.

Η Σοφία από την Κρήτη

Ένα πολυπληθές ακροατήριο ανακάλυψε πώς ο Μινωικός πολιτισμός, εξακολουθεί να εμπνέει τον σύγχρονο κόσμο
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Ο Κάνωπος είναι αστέρας πρώτου μεγέθους, το δεύτερο πιο φωτεινό άστρο στον ουρανό και το πιο φωτεινό στον αστερισμό της Τρόπιδος, της Πρύμνας και των Ιστίων.

Περιήγηση στον έναστρο ουρανό

Η βραβευμένη γραφίστρια και art director Σάρα Γκίλινχαμ συγκέντρωσε στο εξαιρετικό βιβλίο «Κοιτάζοντας τα αστέρια» στοιχεία ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΒΙΒΛΙΟ
Η αυτοκαταστροφική διαδρομή του ήρωα κινητοποιείται από την υστερική λαχτάρα της ευτυχίας.

Ευτυχία μέχρις εσχάτων

Με αυτό το εμβόλιμο κομμάτι ο Δημήτρης Σωτάκης προτείνει πλαγίως την αλληγορική ανάγνωση της μυθοπλασίας
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΒΙΒΛΙΟ
Μέσα στο Virginia Museum of Fine Arts υπάρχει ένα λειτουργικό δωμάτιο, που περιμένει τον βραδινό του φιλοξενούμενο.

Με ξενοδόχο τον Χόπερ

Η ιδέα του Virginia Museum Of Fine Arts να προσφέρει σε όποιον επιθυμεί μια τρισδιάστατη εμπειρία του καλλιτεχνικού έργου ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
X