ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προσωπικές εικαστικές δημιουργίες «Made for Oscar»

Όπως σημειώνουν οι διοργανωτές, παραφράζοντας κατά τι τον συγγραφέα «Η τέχνη δεν εκφράζει παρά τον εαυτό της»

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «The Cyprus Oscar Wilde Festival», που διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ιρλανδίας στη Λευκωσία, καλλιτέχνες από την Κύπρο κλήθηκαν να εμπνευστούν από τα έργα και τη ζωή του Ιρλανδού συγγραφέα Όσκαρ Ουάιλντ και να παρουσιάσουν πρωτότυπα εικαστικά έργα. Βέβαια, όπως σημειώνουν οι διοργανωτές, παραφράζοντας κατά τι τον συγγραφέα «Η τέχνη δεν εκφράζει παρά τον εαυτό της», έτσι και οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες (εικονογράφοι, κεραμοποιοί, κουκλοποιοί, ζωγράφοι και άλλοι) προσπάθησαν να αφουγκραστούν τον συγγραφέα και να εκφραστούν δι’ εκείνου.

Στην έκθεση θα λάβουν μέρος εικαστικοί καλλιτέχνες με διαφορετικές αφετηρίες και από διαφορετικά πεδία και τα έργα τους θα συνομιλήσουν για τέσσερις ημέρες στον εκθεσιακό χώρο του Πρόζακ στη Λευκωσία, για να δείξουν ποιο είναι το αποτύπωμα που έχει αφήσει στο δικό τους σύμπαν, καλλιτεχνικό ή όχι, η πολυτάραχη ζωή και το σπουδαίο έργο του Ιρλανδού δημιουργού Όσκαρ Ουάιλντ.

Η Ρεββέκα Κατσαρή δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό της
για τη συλλογική συμμετοχή των καλλιτεχνών.

Σύμφωνα με τη Ρεβέκκα Κατσαρή, μία εκ των διοργανωτών του Φεστιβάλ και υπεύθυνη για την έκθεση «Made for Oscar», αρχικά κλήθηκαν κάποιοι καλλιτέχνες των οποίων τη δουλειά γνώριζαν, ωστόσο, αρκετοί άλλοι όταν έμαθαν για τη διοργάνωση του Φεστιβάλ ζήτησαν να λάβουν μέρος, επειδή τους αρέσει το έργο του Όσκαρ Ουάιλντ. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν εικαστικά έργα, κούκλες, κεραμικές δημιουργίες, αλλά και γραφιστικά έργα.

Όλα τα έργα έχουν το δικό τους χαρακτηριστικό και δίνουν το δικό τους ιδιαίτερο στίγμα σε μία έκθεση που θα είναι ανοικτή για το κοινό, σε έναν ζεστό εκθεσιακό χώρο, στο καφενείο Πρόζακ. Στην έκθεση θα λάβουν μέρος οι: Adi Atassi, ζωγράφος, Chloe Finn, illustrator, Άννι Δαμιανού, illustrator, Σουζάνα Πετρή, κεραμοποιός, Ερμίνα Εμμανουήλ, print maker, Χαριτίνη Κυριάκου, εικαστική καλλιτέχνης, Κατερίνα Ατταλίδου, εικαστική καλλιτέχνης, Lash Dolls (κούκλες), Kiwie, κοσμήματα, και Diodora Jeweller (κοσμήματα). Όπως μου λέει η Ρεβέκκα, οι καλλιτέχνες που θα εκθέσουν έργα τους έδειξαν μεγάλο ενθουσιασμό και ενδιαφέρον, κάτι που κάνει ακόμη πιο δυνατές τις δημιουργίες τους, και σημειώνει: «Βλέποντας τα έργα μπορείς να καταλάβεις ότι έχουν δημιουργηθεί από το σύμπαν του Όσκαρ Ουάιλντ».

Όλα τα έργα των δημιουργών που δημιουργήθηκαν ειδικά για την έκθεση θα διατίθενται προς πώληση σε καθορισμένη τιμή, με τα έσοδα να πηγαίνουν αποκλειστικά στους καλλιτέχνες. Η έκθεση «Made for Oscar» πραγματοποιείται στο πλαίσιο του «The Cyprus Oscar Wilde Festival», ενός φεστιβάλ που είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στον σπουδαίο Ιρλανδό συγγραφέα Όσκαρ Ουάιλντ, που συνδιοργανώνεται από την Πρεσβεία της Ιρλανδίας στην Κύπρο.

Πλούσιες και ενδιαφέρουσες δράσεις

Το Φεστιβάλ θα αρχίσει την Παρασκευή 1Μαρτίου και θα διαρκέσει έως τις 16 Μαρτίου και θα περιλαμβάνει παραστάσεις, μουσική, προβολές ταινιών, εργαστήρια, έκθεση εικαστικών δημιουργιών, στρογγυλό τραπέζι για τα ζητήματα ΛΟΑΤ δικαιωμάτων, λογοτεχνικές συναντήσεις και άλλες παράλληλες δράσεις. Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες ο εγγονός, βιογράφος και θεματοφύλακας του έργου του Όσκαρ Ουάιλντ, Μέρλιν Χόλαντ, μέσω της Πρέσβειρας της Ιρλανδίας στην Κύπρο, Ντίρντρε Νίφαλουιν, έστειλε τον δικό του προσωπικό χαιρετισμό στους διοργανωτές ευχόμενος την επιτυχία του φεστιβάλ. Στο μήνυμά του μεταξύ άλλων σημείωσε: «Ο παππούς μου θα είχε κολακευτεί από το φεστιβάλ της Κύπρου που γίνεται προς τιμή του σήμερα».

Πληροφορίες: Καφενείο Πρόζακ, Μέδοντος 3Α, Λευκωσία. Η έκθεση «Made for Oscar» θα είναι ανοικτή Παρασκευή – Σάββατο 1-2 Μαρτίου και Τρίτη – Τετάρτη 5-6 Μαρτίου, από τις 5:00 μ.μ. έως τις 9:00 μ.μ. Η είσοδος για όλες τις ημέρες είναι ελεύθερη.

Επικοινωνία: Σελίδα facebook: The Cyprus Oscar Wilde Festival Τηλέφωνο: 96753271

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

Η βιογραφία θα είναι γραμμένη από τον ομότεχνό του Μπλέικ Μπέιλι, γνωστό μεταξύ άλλων για τις βιογραφίες του Τζον Τσίβερ και του Ρίτσαρντ Γέιτς

Βιογραφία του Ροθ το 2021

Η πολυαναμενόμενη βιογραφία του Αμερικανού συγγραφέα πρόκειται να κυκλοφορήσει στις 6 Απριλίου 2021
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΒΙΒΛΙΟ