ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κριτική Κλούνεϊ κατά Ακαδημίας Κινηματογράφου

Kathimerini.gr

Εντονότατη κριτική άσκησε ο αστέρας του Χόλιγουντ Τζορτζ Κλούνεϊ κατά της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου που απονέμει κάθε χρόνο τα βραβεία Οσκαρ, κατηγορώντας την ότι «κινείται προς λανθασμένη κατεύθυνση». Την ίδια στιγμή, αυξάνονται οι αντιδράσεις για την έλλειψη πολυπολιτισμικότητας, καθώς για δεύτερη χρονιά δεν υπάρχουν μεταξύ των υποψηφίων για τα βραβεία των βασικών κατηγοριών Αφροαμερικανοί ή ηθοποιοί που ανήκουν σε μειονότητες.

Μετά τον σκηνοθέτη Σπάικ Λι και τη σύζυγο του μαύρου ηθοποιού Γουίλ Σμιθ, Τζέιντα Πίνκετ Σμιθ, κριτική άσκησε και η ηθοποιός του «Πολέμου των Αστρων» Λουπίτα Νιόνγκο, η οποία δήλωσε ότι είναι απογοητευμένη λόγω της έλλειψης περισσότερων Αφρομερικανών καλλιτεχνών στη διαδικασία βράβευσης.

Ο Τζορτζ Κλούνεϊ, ο οποίος έχει βραβευθεί δύο φορές με το βραβείο Οσκαρ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Variety, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αν το καλοσκεφτεί κανείς, πριν από δέκα χρόνια, η Ακαδημία Κινηματογράφου έκανε καλύτερη δουλειά. Θυμηθείτε πόσοι περισσότεροι Αφροαμερικανοί ήταν υποψήφιοι στις διάφορες κατηγορίες».

«Θα ήθελα, επίσης, να τονίσω ότι δεν έχει τόση σημασία ποιον επιλέγεις, όσο το πόσες ευκαιρίες έχουν οι μειονότητες στον κινηματογράφο, και ειδικότερα στις ποιοτικές ταινίες. Οι Αφροαμερικανοί δικαίως διαμαρτύρονται ότι δεν εκπροσωπούνται ικανοποιητικά στη βιομηχανία του θεάματος. Πιστεύω ότι γύρω στο 2004 υπήρχαν Αφροαμερικανοί υποψήφιοι για τα βραβεία όπως ο Μόργκαν Φρίμαν και ο Ντον Τσιντλ. Ξαφνικά νιώθει κανείς ότι κινούμαστε προς λανθασμένη κατεύθυνση. Υπήρξαν υποψηφιότητες που δεν έφτασαν πάνω στο τραπέζι».

Η Λουπίτα Νιόνγκο, η οποία είχε βραβευθεί με Οσκαρ Β’ γυναικείου ρόλου για το «12 χρόνια σκλάβος», ανάρτησε στο Instagram σχόλιο στο οποίο αναφέρει ότι «στέκεται στο πλευρό αυτών που ζητούν αλλαγή» και ότι «τα βραβεία Οσκαρ θα έπρεπε να αντικατοπτρίζουν ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η τέχνη σήμερα». Αλλά και ο Βρετανός σκηνοθέτης της ταινίας «12 χρόνια σκλάβος» επισήμανε ότι πρέπει να δίνονται ίσες ευκαιρίες και στους Αφροαμερικανούς ηθοποιούς.

Σινεμά: Τελευταία Ενημέρωση