ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

4ο Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ Κύπρου

Στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου στην καρδιά της Λευκωσίας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ Κύπρου διοργανώνεται κάθε καλοκαίρι από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό A.E.I. AUDIOVISUAL FORUM.

Το Φεστιβάλ προβάλλει κάθε χρόνο μια αξιόλογη επιλογή από Κυπριακά και ξένα ντοκιμαντέρ που έχουν ως θέμα την Αρχαιολογία, την Εθνογραφία και την Ιστορία. Στις δράσεις του Φεστιβάλ εκτός από τις προβολές συγκαταλέγονται ενδιαφέρουσες διαλέξεις, παρουσιάσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες που εντάσσονται στο τρίπτυχο Αρχαιολογία, Εθνογραφία, Ιστορία.
Ο στόχος του οργανισμού μας είναι να καθιερώσει το Φεστιβάλ Αρχαιολογικού, Εθνογραφικού και Ιστορικού Ντοκιμαντέρ ως ένα υψηλής ποιότητας κινηματογραφικό φεστιβάλ που ταξιδεύει τους ντόπιους όσο και τους ξένους θεατές σε πολιτισμούς του παρελθόντος αλλά και του παρόντος, γεμάτους με εικόνες και ιστορίες για τον κόσμο μας.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ:

19:45 Τελετή έναρξης του Φεστιβάλ ΑΕΙ2021. Απονομή τιμητικού βραβείου στον Κύπριο σκηνοθέτη Ανδρέα Κωνσταντινίδη.

ΣΤΟΥΣ ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΜΟΧΘΟΥ – ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ


20:15 Κύπρος | Ιστορία, Κοινωνία | 23' | Ανδρέας Κωνσταντινίδης

Περίληψη

Ντοκιμαντέρ παραγωγής ΡΙΚ σε σκηνοθεσία του τιμώμενου σκηνοθέτη, για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην Κύπρο του χθες. Η υιοθέτηση των "τριών οκτώ" το 1939 ήταν ένα από τα πρώτα δικαιώματα που κέρδισε η εργατική τάξη στην Κύπρο. Άνθρωποι επώνυμοι και μη, μάς περιγράφουν τις δυσκολίες που βίωσαν τα πρώτα χρόνια του 20ου αιώνα και τις διεκδικήσεις τους μέσα από το ενιαίο εργατικό κίνημα που αναπτύχθηκε τις δεκαετίες του '40 και '50 στο νησί.

ΓΛΩΣΣΑ


20:45 Κύπρος | Πολιτική Ανθρωπολογία | 60' | Πάνος Αχνιώτης και Ανδρέας Αναστασιάδης

Περίληψη

Βασισμένη στην ζωή του ακτιβιστή Κωστή Αχνιώτη, η ταινία εκτυλίσσεται μέσα στην ιστορία της Κυπριακής άκρας Αριστεράς και του δικοινοτικού κινήματος επανένωσης. Με παράλληλες διαδρομές στο παρόν και παρελθόν και με αυτό-εθνογραφική διάθεση, οι δημιουργοί συγκεντρώνουν προσωπικά ευρήματα, καινούργιο και αρχειακό υλικό, εξερευνώντας την διαλεκτική και ποιητική της εθνικής σύγκρουσης και διαίρεσης στην Κύπρο.
Στην παρουσία του σκηνοθέτη Πάνου Ανχιώτη.

ΦΤΕΡΑ ΤΟΥ Α’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ


22:00 Ελλάδα | Ιστορία | 58' | Δημήτρης Χατζημαλλής

Περίληψη

Στο Βαλκανικό μέτωπο ( Σερβία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Τουρκία ) κατά την διάρκεια του μεγάλου πολέμου διαδραματίστηκαν γεγονότα, άγνωστα στο ευρύ κοινό, που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του πολέμου και την διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος Ιστορίες τόλμης και ανδρείας που καταγράφηκαν ως θρύλοι από τους πρώτους αεροπόρους των αντιμαχόμενων πλευρών. Θεσσαλονίκη, Δεκέμβριος 1915. Με το Σερβικό Μέτωπο να έχει καταρρεύσει, πλήθος στρατιωτικών μονάδων της Αντάντ οχυρώνονται περιμετρικά της κοσμοπολίτικης μεγαλούπολης. Μεταξύ των συμμαχικών δυνάμεων είναι και εννιά Γαλλικές Μοίρες των Αεροπορικών Δυνάμεων Ανατολής. Η πόλη δέχεται αεροπορικές επιθέσεις των αντίπαλων δυνάμεων και βομβαρδίζεται.

ΠΕΜΠΤΗ 8/7

CHAMUR


20:15 Ουκρανία | Εθνογραφία | 28' | Tatyana Staneva

Περίληψη

Το Chamur, είναι μια παράδοση η οποία πριν από 20-30 χρόνια ήταν απολύτως χαρακτηριστική στο Βουλγαρικό χωριό Krynychne (Ουκρανία). Κάτοικοι από ολόκληρο το χωριό, συγκεντρώνονταν και αναμίγνυαν πηλό με άχυρο για να δημιουργήσουν πλίνθους που αργότερα θα τους χρησίμευαν ως τούβλα για να χτίσουν τα σπίτια τους.

ΥΦΑΝΤΡΙΕΣ


20:45 Ελλάδα | Εθνογραφία, Ιστορία | 52' | Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος

Περίληψη

Το 1963, η ΙΜ, σουηδική́ φιλανθρωπική́ οργάνωση ιδρύει στη Βλάστη, ένα ορεινό́ χωριό́ της Μακεδονίας, ένα πρότυπο κέντρο υφαντικής. Για 25 χρονιά αυτό́ το διαπολιτισμικό́ εγχείρημα θα στηρίξει τις γυναίκες του χωριού́, αλλά́ κι έναν προικισμένο τόπο, που δοκιμάστηκε σκληρά́ από́ τους πολέμους, την φτώχεια και την εγκατάλειψη. Το χρονικό́ των Υφαντριών προσφέρει μια γλυκόπικρη ματιά́ σε επίκαιρα ερωτήματα σχετικά́ με την ανάπτυξη της ελληνικής υπαίθρου.
(Ακολουθεί σύντομη συζήτηση με τον σκηνοθέτη Δημήτρη Κουτσιαμπασάκο)

ARHO – ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΑΛΑΤΙΟΥ ΣΤΟ ΑΦΑΡ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΙΘΙΟΠΙΑΣ


22:00 Γερμανία | Εθνογραφία | 30' | Till J F Trojer

Περίληψη

Το ντοκιμαντέρ καταγράφει το τελευταίο ταξίδι ενός καραβανιού εμπόρων αλατιού στην Αιθιοπία. Βασισμένη σε ισχυρές οπτικές εικόνες και παραδοσιακή μουσική Αφάρ, επιλεγμένη από τον συμμετέχοντα του έργου, η ταινία καταγράφει πώς η παρακμή του εμπορίου αλατιού επηρεάζει την καθημερινή ζωή των κοινοτήτων της βορειοανατολικής Αιθιοπίας.

ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ


22:30 Τουρκία | Ιστορία | 34' | Filiz Temiz Gecikmiş

Περίληψη

Συνοδεύουμε έναν χαρακτήρα που προσπαθεί να αντιμετωπίσει το συναισθηματικό βάρος της πρώτης αντιμετώπισης πένθους στην ζωή της και του ταξιδιού της στην πόλη Μαρντίν – όπου η ζωή και ο θάνατος ενσωματώνονται – με την ελπίδα να εξομαλύνει τον θάνατο. Κατά την διάρκεια του ταξιδιού της, μαθαίνουμε για πέντε τόπους που έχουν την αξία τόπων μνήμης και που σχετίζονται με τον θάνατο ή την αναγκαστική μετανάστευση και από την άλλη, βλέπουμε πως το ταξίδι λειτουργεί ως μέσο κάθαρσης στον χαρακτήρα.

ΖΕΪΜΠΕΚΙΚΟ ΣΤΗ ΒΗΡΥΤΟ


23:05 Λίβανος | Ιστορία, Εθνογραφία | 15' | George Eid

Περίληψη

Στις 4 Αυγούστου 2020 στις 18:10μ.μ ακριβώς, μια αποκαλυπτική έκρηξη διέλυσε την Λιβανέζικη πρωτεύουσα, τη Βηρυτό. Η έκρηξη που σημειώθηκε στο λιμάνι της Βηρυτού σε ώρα αιχμής είχε καταστροφικές συνέπειες και στόχευε επίσης μια μικρή ελληνική μειονότητα που εξακολουθεί να ζει στην περιοχή. Ο σκηνοθέτης της ταινίας, George Eid, ήταν ένας από τους πρώτους που έφτασε στη πληγείσα περιοχή για να μεταδώσει αυτό που συνέβη. Λίγες μέρες αργότερα, αποφάσισε να μαζέψει όσους απέμειναν από την ελληνική κοινότητα, που κάποτε γνώριζε μέσω του παππού του. Η ταινία, συγκρίνει τη Βηρυτό με τον ελληνικό χορό, το ζεϊμπέκικο.

Περισσότερες Πληροφορίες

Πότε/Πού: Αμφιθέατρο Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου, Φανερωμένη Λευκωσία. Τετάρτη 7 Ιουλίου στις 19:30 και Πέμπτη 8 Ιουλίου στις 20:15

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Σινεμά: Τελευταία Ενημέρωση

Ο μικρός Μιγκέλ, μας ταξιδεύει στο κόσμο των Προγόνων του, στη τελευταία προβολή του υπαίθριου καλοκαιρινού κινηματογράφου ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΣΙΝΕΜΑ