ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βρετανία: Κινηματογράφοι για σκύλους

Αλυσίδα σινεμά επιτρέπει σε αίθουσα του Λονδίνου τα τετράποδα

Ντέρικ Μπράισον Τέιλορ / The New York Times

Ο Καμπ, ένα ντόμπερμαν δύο ετών, που φοράει ένα μπλε μαντίλι μπαντάνα, ήταν εμφανώς νευρικός. Εχει το μέγεθος και το βάρος έφηβου παιδιού και την ενέργεια που το συνοδεύει. Η ιδιοκτήτριά του, Λούιζα Φούλκερ, τον συνόδευσε ένα μεσημέρι στο ανατολικό Λονδίνο για μια ασυνήθιστη δραστηριότητα: την παρακολούθηση ταινίας σε κινηματογράφο μαζί με άλλους σκύλους.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, αίθουσα ιδιοκτησίας της αλυσίδας Κέρζον, που διατηρεί 16 κινηματογράφους πολλαπλών αιθουσών σε όλη τη Βρετανία, άρχισε να επιτρέπει σε σκύλους να παρακολουθούν επιλεγμένες προβολές με τους ιδιοκτήτες τους. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε με την προβολή της ταινίας «Αδέσποτα» (Strays), μια γεμάτη βωμολοχίες και δράση κωμωδία κινουμένων σχεδίων με θέμα το σχέδιο εκδίκησης ομάδας σκύλων πάνω στον απάνθρωπο ιδιοκτήτη τους.

Ενας στους έξι

Το Λονδίνο αποτελεί πραγματικό παράδεισο για τους τετράποδους φίλους του ανθρώπου, οι οποίοι αναπαύονται στα πόδια των ιδιοκτητών τους σε καφέ, παμπ, εστιατόρια, τρένα και πολλούς άλλους δημόσιους χώρους. Οι κινηματογράφοι είναι οι επόμενες επιχειρήσεις που θα φιλοξενούν σκύλους, εν μέρει χάρη στην πανδημία. Σήμερα, 67 εκατομμύρια Βρετανοί κατέχουν 11 εκατομμύρια σκύλους, σύμφωνα με φετινή έκθεση της οργάνωσης κτηνιάτρων για την προστασία των ζώων, People’s Dispensary. Τα κατοικίδια αυξήθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ η απαίτηση των περισσότερων εργοδοτών για παύση της τηλεργασίας δημιούργησε προβλήματα σε πολλούς ιδιοκτήτες μικρών ζώων.

«Πολλοί απέκτησαν σκύλους στα lockdowns και θέλουν τώρα να απολαύσουν μία ταινία με τον σκύλο τους», λέει ο επικεφαλής επικοινωνίας του ομίλου Κέρζον, Τζακ Γκάριοκ. Οι νέες προβολές αποτελούν μέρος ευρύτερου προγράμματος, με στόχο οι θεατές να παρακολουθούν ταινίες με τον τρόπο που αυτοί προτιμούν, όπως προβολές για μωρά με περιορισμένη ένταση ήχου και καλύτερο φωτισμό της αίθουσας.

Για την ώρα, η Κέρζον επιτρέπει σκύλους ανεξαρτήτως ράτσας να παρευρεθούν σε μία προβολή την εβδομάδα και σε μία αίθουσα της αλυσίδας. «Οι σκύλοι δεν θα πληρώνουν εισιτήριο, μόνο οι άνθρωποι», επιβεβαίωσε ο Γκάριοκ. Οι τετράποδοι θεατές δεν θα έχουν δικαίωμα να καθίσουν στις θέσεις παρά μόνο στο έδαφος, ενώ τα αφεντικά τους θα πρέπει να καθαρίσουν σε περίπτωση «ατυχήματος».

Η πρωτοβουλία δεν είναι νέα, αφού η επίσης βρετανική αλυσίδα κινηματογράφων Picturehouse προσφέρει προβολές για σκύλους ήδη από το 2015, ενώ το ίδιο κάνουν εδώ και χρόνια πολλοί ανεξάρτητοι κινηματογράφοι. Οι υπόλοιπες αίθουσες στη χώρα επιτρέπουν, πάντως, μόνο τους σκύλους οδηγούς τυφλών.

Εξω από τον κινηματογράφο, η κ. Φούλκερ είπε ότι έφερε μαζί της ένα κόκαλο για τον Καμπ, ο οποίος την ώρα εκείνη ζητούσε ευγενικά αλλά επίμονα την προσοχή της. «Θεωρώ ότι είναι πολύ καλή ιδέα αφού τα κατοικίδια σήμερα είναι μέλη της οικογένειας. Δεν είναι πια ζώα, είναι σαν μωρά σου», τονίζει. Για άλλους ιδιοκτήτες σκύλων, οι προβολές προσφέρουν αίσθημα ελευθερίας. Ο Ζιαντ Νταζάνι λέει ότι αυτός και ο σύντροφός του δεν έχουν καταφέρει να παρακολουθήσουν μαζί ταινία στον κινηματογράφο εδώ και τέσσερα χρόνια εξαιτίας του Ταρτσίν. Το οκτάχρονο αρσενικό λαμπραντόρ υποφέρει από άγχος χωρισμού. «Είμαστε όμηροί του. Δεν μπορούμε να τον αφήσουμε ούτε λεπτό, κάποιος πρέπει να είναι συνέχεια μαζί του», σημειώνει ο Νταζάνι.

Στην ουρά για να αγοράσουν αναψυκτικά βρίσκονταν η Ρεμπέκα Μίντι και η κόρη της. Μαζί τους περίμενε υπομονετικά η Λότι, ξαπλωμένη στο πάτωμα, χωρίς την παραμικρή έννοια στο σκυλίσιο μυαλό της. Η επτάχρονη σκυλίτσα ράτσας κόκερ σπάνιελ είχε μόλις ολοκληρώσει αθλητική βόλτα με πολύ τρέξιμο πριν από την προβολή, μια ιδέα της Ρεμπέκα για να εξασφαλίσει την ηρεμία της Λότι στην αίθουσα.

Γαβγίσματα

Στο εσωτερικό του κινηματογράφου, όλα θύμιζαν μια κανονική προβολή, εκτός από τα λίγα γαβγίσματα και τον ήχο των κολάρων. Η ένταση του ήχου της προβολής ήταν κατάλληλη για την ευαίσθητη ακοή των σκύλων. «Είναι απαραίτητο η ένταση να είναι χαμηλή για να μην προκληθεί άγχος και φόβος στον σκύλο», εξηγεί η κτηνίατρος Κάθριν Πόλακ.

Η συμπεριφορά ενός σκύλου στο σπίτι προσφέρει σαφή σημάδια για τη στάση του σε κινηματογραφική αίθουσα, λέει ο Βρετανός εκπαιδευτής σκύλων Γκραμ Χολ. «Κάποιοι σκύλοι παρακολουθούν με ενδιαφέρον τηλεόραση, ενώ άλλοι δεν παρατηρούν καν την εικόνα», σχολιάζει ο Χολ. «Οι σκύλοι αντλούν από τα αφεντικά τους σημάδια για το πώς πρέπει να συμπεριφερθούν. Παρατηρούν συνέχεια τις εκφράσεις του προσώπου μας, τη γλώσσα του σώματός μας, τους ήχους που κάνουμε, ακόμη και τον ρυθμό της αναπνοής μας. Αν περνάτε καλά, ο σκύλος σας θα το διαισθανθεί», λέει ο Χολ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Σινεμά: Τελευταία Ενημέρωση

Η προβολή και παρουσίαση της ταινίας μικρού μήκους του Ανδρέα Σεϊτάνη θα γίνει το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου
Kathimerini.com.cy
 |  ΣΙΝΕΜΑ