ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ενίσχυση της κινηματογραφικής παραγωγής από τις Πολιτιστικές

Ανοιχτή πρόσκληση και στους διαχειριστές αιθουσών κινηματογράφου για προβολη κυπριακών και ευρωπαϊκών ταινιών

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού στην προσπάθειά τους να ενισχύσουν την κινηματογραφική παραγωγή, την ενίσχυση των καλλιτεχνών στη δημιουργικότητα και την προβολή ταινιών έχουν προβεί το τελευταίο διάστημα σε δύο κινήσεις. Τη χρηματοδότηση ταινιών μικρού μήκους και την ενίσχυση των κινηματογραφικών αιθουσών.

Συγκεκριμένα, οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του ΥΠΠΑΝ έχουν προκηρύξει ήδη πρόσκληση για υποβολή προτάσεων για Ενίσχυση Ψηφιακών Οπτικοακουστικών Έργων Μικρής Διάρκειας. Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες θα δέχονται, λοιπόν, ταινίες μικρής διάρκειας από 1 έως 3 λεπτά  με θέμα τη ζωή κάτω από τις συνθήκες εγκλεισμού και παγκόσμιας κρίσης, οι οποίες θα ποσό 1000 ευρώ.

Οι ταινίες που θα υποβληθούν θα κριθούν από πενταμελή επιτροπή, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί και θα πρέπει να αποσταλούν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (cypruscinema.gov@cytanet.com.cy) μέχρι τη Δευτέρα 8 Ιουνίου. Tα αποτελέσματα τα ανακοινωθούν δύο βδομάδες μετά την κατάθεση των έργων. 

 

Σε δηλώσεις στην «Κ» η σκηνοθέτρια και πρόεδρος της Ένωσης Σκηνοθετών Κύπρου Έλενα Αλωνεύτη είπε ότι η δημιουργία μιας ταινίας δεν είναι εύκολο εγχείρημα, ιδιαίτερα την εποχή αυτή, ωστόσο η πρόσκληση αυτή είναι μια πολύ καλή πρωτοβουλία των Πολιτιστικών Υπηρεσιών, «Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες ανακοίνωσαν ότι δέχονται προτάσεις για ταινίες μικρής διάρκειας και θα πληρωθούν εκείνες που θα επιλεγούν ως οι καλύτερες. Και σκέφτεται ο δημιουργός. Πώς θα ξεκινήσει την ετοιμασία, έστω και μιας μικρής ταινίας, με budget μηδέν;»

Θεωρεί δε ότι είναι ένας άμεσος τρόπος της ενίσχυσης του Πολιτισμού, αλλά και γιατί προτρέπει ένα πεπειραμένο δημιουργό να εκφράσει τη δημιουργικότητά του, ξεφεύγοντας από μια συνηθισμένη και οικεία αντιμετώπιση προς την τέχνη του, «Είναι μια πρόκληση που θα τεστάρει την ευρηματικότητα του δημιουργού και εφόσον το μέσο και η τεχνική που θα επιλέξει αφήνεται στον ίδιο, η πρωτοτυπία είναι αυτό που θα κάνει το κάθε έργο να ξεχωρίσει, ιδιαίτερα κάτω από τις συνθήκες εγκλεισμού που βρισκόμαστε όλοι. Η ζωή μας άλλαξε τόσο δραματικά που αμφισβητούμε τον ίδιο μας τον εαυτό. Επανατοποθετούμε τις επιλογές μας και αναθεωρούμε τις πράξεις μας. Τώρα που έχουμε την αίσθηση για το πόσο υπερβολικά πολύς και θορυβώδης είναι ο κόσμος, που διερωτόμαστε ποιος έχει το κοντρόλ της ίδιας μας της ζωής και αν πράγματι πλησιάζει μια νέα εποχή υποψιάζομαι ότι θα δούμε ενδιαφέροντα έργα, είτε έχουν ύφος αφηγηματικό, εναλλακτικό ή είναι σε στυλ ντοκιμαντέρ ή animation».

Η κα Αλωνεύτη σημείωσε ότι μακάρι να υπάρξουν και άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες από το κράτος, σε όλους τους τομείς των τεχνών, που να στηρίζουν τους κύπριους δημιουργούς και προτείνει για τον τομέα της οπτικοακουστικής βιομηχανίας ως έμπρακτη βοήθεια την ανάθεση δημιουργίας ενημερωτικών τηλεοπτικών σποτ για θέματα υγείας ή σωστής διατροφής ή και άλλα μηνύματα που η κυβέρνηση θα θέλει να προωθήσει, «Περιμένουμε από όλα τα υπουργεία να συνεργαστούν μαζί μας συμπεριλαμβανομένου και του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών το οποίο άρχισε ήδη να κάνει τέτοιες καμπάνιες».

Ο Ιωακείμ Μυλωνάς, ένας από τους καλλιτεχνικούς διευθυντές του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου (μαζί με την Αλεξία Ρόιτερ) είπε στην «Κ» ότι ως μέτρο στήριξης είναι σίγουρα μια όμορφη πρωτοβουλία, «και ελπίζουμε να είναι ένα πρώτο βήμα για τη στήριξη όλων των καλλιτεχνών και των επαγγελματιών του οπτικοακουστικού τομέα. Είμαστε σίγουροι ότι οι καλλιτέχνες θα δώσουν ενδιαφέρον και δημιουργικό έργο, το οποίο θα αντικατοπτρίζει τα σημεία των καιρών που ζούμε». 

 Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι δημιουργοί μπορούν να επισκεφθούν τη σελίδα http://filmingincyprus.gov.cy/

Στήριξη των σινεμά

Επίσης, ανακοινώθηκε από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες ότι θα δέχονται αιτήματα από διαχειριστές αιθουσών κινηματογράφου που προβάλλουν ευρωπαϊκό και κυπριακό κινηματογράφο, προκειμένου να στηριχθούν οικονομικά μέχρι την επαναλειτουργία τους.

Όσοι διαχειριστές υποβάλουν αίτημα θα πρέπει να αποδείξουν ότι η αίθουσα λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και δεν λαμβάνει άλλη ενίσχυση από τα προγράμματα των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του ΥΠΠΑΝ, και θα πρέπει να υποβάλουν κατάλογο όπου θα φαίνεται ότι οι τίτλοι των κυπριακών και ευρωπαϊκών ταινιών στο σύνολό τους κατά το 2019 συνιστούσαν το 60% των προβολών τους.

 Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες στο mail: cypruscinema.gov@cytanet.com.cy ή στα τηλέφωνα 22809812, 22809811, 22809846 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Σινεμά: Τελευταία Ενημέρωση