ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Επιστρέφει το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου για 16η χρονιά

Με προβολές και παράλληλες εκδηλώσεις σε επιλεγμένους χώρους όπως στον κινηματογράφο K-Cineplex Nicosia Prime

ΚΥΠΕ

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου επιστρέφει για 16η συνεχή χρονιά με προβολές και παράλληλες εκδηλώσεις σε επιλεγμένους χώρους όπως στον κινηματογράφο K-Cineplex Nicosia Prime την εβδομάδα 11-17 Νοεμβρίου, ώρες 19:15-21:45 και στο The Classic Hotel στην Παλιά Λευκωσία το Σαββατοκύριακο 13-14 Νοεμβρίου, ώρες 10:00-18:00 με τη παρουσία των σκηνοθετών.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου, τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου και Τρίτη 16 Νοεμβρίου από τις 12:00-23:00 το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου θα παρουσιάσει ταινίες με τη θεματική “Απεριόριστα Όρια” στη 2η Biennale Λάρνακας στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας υπό την Αιγίδα του Δήμου Λάρνακας.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου συνεργάζεται με το Κυπριακό τμήμα του διεθνούς οργανισμού “Γυναίκες στον Κινηματογράφο και στη Τηλεόραση” και διοργανώνουν τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου, ώρα 7μμ στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας στα πλαίσια της Biennale Λάρνακας εκδήλωση με ανοιχτή συζήτηση με θέμα “Ίσες Ευκαιρίες σε Ανδρες και Γυναίκες στο Χώρο των Οπτικοακουστικών”. Την εκδήλωση, προστίθεται στην ανακοίνωση, θα χαιρετίσει η Επίτροπος για την Ισότητα των Φύλων Ιωσηφίνα Aντωνίου και συμμετέχουν σκηνοθέτες και εκπρόσωποι από την Εταιρεία Σκηνοθετών Κύπρου, ΡΙΚ, Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων κ.α.

Το μουσικό πρόγραμμα παρουσιάζουν η Ρωσίδα πιανίστρια Tatiana Stupak, στο βιολί η Olivera Rialas και στο τραγούδι η Ρωσίδα Natalia Kriventsova. Θα ακολουθήσουν οι προβολές των ταινιών τεκμηρίωσης μεγάλου μήκους των σκηνοθετριών και μελών του νεοσύστατου τμήματος Γυναίκες στον Κινηματογράφο και στη Τηλεόραση Κύπρου, “She Should Run – Cyprus” της Πέτρας Τερζή και “Life starts at 90” της Bejay Browne.

Όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου εκτός από το καλλιτεχνικό παγκόσμιο ενδιαφέρον με αιτήσεις από 40 χώρες από τις έξι ηπείρους, προσφέρει και πολιτικό όφελος για την Κύπρο, διότι προβάλλει στον διεθνή Τύπο το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου “Χρυσή Αφροδίτη” ολόκληρης της Κύπρου, όπου προβάλλονται και διακρίνονται ταινίες από όλο τον κόσμο.

To επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ έχει 111 ταινίες πρόσφατης παραγωγής από τις πέντε ηπείρους εκ ων οποίων οι 20 είναι ελληνικές.

Επισημαίνεται επίσης πως το Φεστιβάλ δίνει βήμα σε νέα ταλέντα και πρωτοεμφανιζόμενους σκηνοθέτες με την πρώτη τους ταινία μικρού μήκους στη κατηγορία “CYIFF Got Talent” ή “Κλακέτα Πρώτη” και με την πρώτη τους ταινία μεγάλου μήκους στη κατηγορία “Χρυσή Αφροδίτη”.

Όλες οι άλλες ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους εντάσσονται στην κατηγορία του “Βετεράνου”. Το Φεστιβάλ πρωτοπορεί, από την ίδρυσή του το 2006, με την προβολή ταινιών από απόδημους σκηνοθέτες ελληνικής καταγωγής στην κατηγορία “Νόστιμον Ήμαρ” και δίνει μία νέα ευκαιρία σε Έλληνες και Κύπριους σκηνοθέτες για διεθνή συμμετοχή σε φεστιβάλ.

Το 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου θα παρουσιάσει επιπλέον τις ακόλουθες εκδηλώσεις, όπως θεματική με ταινίες με γυναίκα στη σκηνοθεσία ή/και στη παραγωγή, για το βραβείο "Aphrodite Cinematic Award", θεματική με ταινίες στη κατηγορία: "50/50” με ισάριθμη συμμετοχή ανδρών και γυναικών, θεματική με ταινίες σχετικές με τα ανθρώπινα δικαιώματα με έμφαση στην αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας. Ακόμη CYIFF Scriptwriting Workshop “Bridging the Second Act” - Σεμινάριο συγγραφής σεναρίου με τον Scott Simpson.

Η φετινή VIP κριτική επιτροπή απαρτίζεται από εξέχουσες προσωπικότητες από τον χώρο του κινηματογράφου με διεθνείς διακρίσεις, όπως ο Ινδός παραγωγός Vivek Singhania, o Αμερικανός παραγωγός George F. Roberson, η σκηνοθέτρια Bejay Browne, ο σεναριογράφος Scott Simpson από Νέα Υόρκη κ.ά.

Το Φεστιβάλ απευθύνει τέλος πρόσκληση στους σινεφίλ από τη Λευκωσία και τη Λάρνακα να πλαισιώσουν την ανεξάρτητη κριτική επιτροπή για να δουν και να διακρίνουν ταινίες σε διάφορες κατηγορίες. Οι ενδιαφερόμενοι κριτές, εθελοντές καθώς και όσοι επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή στο σεμινάριο συγγραφής σεναρίου στις 14/11, μπορούν να επικοινωνήσουν στο 99798112 και Cyiff2021@gmail.com

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, φέτος επιλέξανε να αναδείξουν τη μοναδικότητα, διαλέγοντας να κάνουν μια στροφή και να συναντηθούν εκεί που η παράδοση συναντά την μοντέρνα τέχνη. Γι`αυτό το λόγο, προστίθεται στην ανακοίνωση, εκτός από τις ιδιαίτερες θεματικές στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, τα πρωτότυπα βραβεία Χρυσή Αφροδίτη είναι μοναδικά έργα τέχνης που φιλοτέχνησαν οι Κύπριοι καλλιτέχνες Λένη Λοΐζου και Μιχαήλ Χριστοφίνης.

Επιλέγοντας την κεραμική και το γλυπτό ως μέσο, μια από τις αρχαιότερες μορφές τέχνης με βαθιά παράδοση στο νησί μας, διάλεξαν φέτος τα βραβεία να είναι πήλινα. Κεραμικά υψηλής θερμοκρασίας, φτιαγμένα ένα, ένα, στο χέρι δύο φορές ψημένα και επιγιαλωμένα 1200ο. Μια χρονοβόρα μα συνάμα τόσο συναρπαστική διαδικασία που εμπερικλείει χώμα νερό φωτιά και αέρα για να δώσει ένα απόλυτα άρτιο οργανικό αποτέλεσμα, όπως αναφέρεται. Ακόμη για τη δημιουργία των γλυπτών και αποπεράτωση του ολικού έργου οι καλλιτέχνες εργάστηκαν για περίοδο δύο μηνών και συνεργάστηκαν για την παραγωγή και συσκευασία με τοπικές επιχειρήσεις και καλλιτέχνες.

Tο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου έχει, συνεχίζει η ανακοίνωση, την πιστοποίηση EFFE (EFFE Label), αποτελεί την ευρωπαϊκή σφραγίδα ποιότητας, που απονέμεται στα αξιόλογα καλλιτεχνικά Φεστιβάλ για την εργασία τους στον τομέα της τέχνης, τη συμμετοχή στην κοινότητα και το άνοιγμα ενός διεθνούς διαλόγου.

Επιπρόσθετα το Φεστιβάλ ευχαριστεί για τη συνεργασία τους το Κ-Cineplex, το Δήμο Λάρνακας και τη Biennale Λάρνακας, τον Εθνικό Μηχανισμό για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, την Ardgon διαφημιστική και τις ξένες πρεσβείες στη Κύπρο. Χορηγοί επικοινωνίας είναι το ΡΙΚ, ERT3, INSPIRE TV®, 95.1 Cosmo Radio, RadioMore.gr, Plus102.6 και το περιοδικό Cine@Art.

Σημειώνεται πως το CΥIFF είναι οργανισμός μη κερδοσκοπικός, βασίζεται κυρίως σε εθελοντική εργασία και είναι εκπόνημα ομάδας Κυπρίων και Ελλήνων επαγγελματιών, παραγωγών ταινιών και διεθνών συμβούλων του κινηματογράφου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Σινεμά: Τελευταία Ενημέρωση