ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κινηματογραφικό κομψοτέχνημα για την Ουγγαρία του 1945

Μία από τις πιο κομψές ιστορικές ταινίες που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια

Newsroom Κ, Αθήνα

ΤΟΥ ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΧΑΡΜΠΗ 

1945 ★★★½
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΔΡΑΜΑ (2018)
Σκηνοθεσία: Φέρεντς Τόροκ
Ερμηνείες: Πέτερ Ρούντολφ, Μπενς Τασνάντι, Τάμας Κίμελ

Από την πλατφόρμα του Cinobo αυτή την εβδομάδα επιλέγουμε μία από τις πιο κομψές ιστορικές ταινίες που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια. Οχι τόσο επειδή εμπλουτίζεται από εντυπωσιακές μάχες ή επιβλητικά σκηνικά, αλλά λόγω του ότι καταφέρνει, λιτά και περιεκτικά, να σχολιάσει μια σκοτεινή και «αντιδημοφιλή» πτυχή της ευρωπαϊκής ιστορίας. Καλοκαίρι του 1945. Την ημέρα που ένα ολόκληρο χωριό της Ουγγαρίας προετοιμάζεται για τον γάμο του γιου του τοπικού ιερέα, δύο Εβραίοι καταφθάνουν στον σιδηροδρομικό σταθμό προκαλώντας αναστάτωση. Αρκετοί από τους κατοίκους φοβούνται πως θα διεκδικήσουν τις περιουσίες που εκείνοι οικειοποιήθηκαν, μετά τον ξεριζωμό τους από τους ναζί. Κάποιοι εξ αυτών μάλιστα φαίνεται πως βοήθησαν κιόλας σε αυτόν τον ξεριζωμό…
Ολα αυτά, σε συνδυασμό με την ασπρόμαυρη φωτογραφία, φέρνουν βέβαια στον νου την αριστουργηματική «Λευκή κορδέλα» του Μίκαελ Χάνεκε. Στην ταινία του Φέρεντς Τόροκ, οι δύο Εβραίοι, ένας ηλικιωμένος και ένας νεότερος, διασχίζουν αργά, σχεδόν τελετουργικά το χωριό, μεταφέροντας κάτι μυστηριώδη κασόνια που έχουν φέρει μαζί τους. Οι χρόνοι αλλά και η κλιμακούμενη ένταση φέρνουν στον νου γουέστερν, όπως «Το τρένο θα σφυρίξει τρεις φορές», όμως εδώ δύσκολα θα βρει κανείς ήρωες. Οι περισσότεροι μοιάζουν ένοχοι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

La Revolution
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΔΡΑΜΑ (2020)
Δημιουργός: Γκάια Γκουαστί,
Ορελιέ Μολάς
Ερμηνείες: Μαριλού Οσιλού, Αμίρ
ελ Κασέμ, Λιονέλ Ερντογάν

Η γαλλική σειρά του Netflix αντλεί έμπνευση από την εποχή της Γαλλικής Επανάστασης, προσφέροντας ωστόσο μιαν εντελώς εναλλακτική εκδοχή, που βασίζεται και στην επιστημονική φαντασία. Βρισκόμαστε προς τα τέλη της δεκαετίας του 1780 και η δυσαρέσκεια του λαού εντείνεται καθώς η πείνα και οι στερήσεις που περνάει, έρχονται σε χτυπητή αντίθεση με την πολυτελή ζωή των πλουσίων. Μια μυστική ομάδα παρανόμων, γνωστή ως Αδελφότητα, κάνει την εμφάνισή της, ένας νεαρός γιατρός ανακαλύπτει μια παράξενη μετάλλαξη στο αίμα με θαυμαστές ιδιότητες, ενώ ένας άνδρας που όλοι θεωρούσαν νεκρό επιστρέφει για να εκδικηθεί τον κόμη που του έκλεψε την ευτυχία.
Η σειρά είναι καλοεκτελεσμένη στα επιμέρους στοιχεία της και ιδιαίτερα στο αισθητικό κομμάτι, βάζοντάς μας για τα καλά στην ατμόσφαιρα της εποχής. Το παράδοξο εδώ, βέβαια, είναι πως δεν θα δούμε την κλασική Γαλλική Επανάσταση αλλά επί της ουσίας μια περιπέτεια φαντασίας με το γαλάζιο αίμα που σκοτώνει (εμφανής η αλληγορία), τους παράνομους που θυμίζουν Ρομπέν των Δασών, αλλά και μπόλικο σπλάτερ. Γενικώς ακολουθείται μια πιο ποπ συνταγή, με κάποια ιστορικά και κοινωνικά στοιχεία –όχι τίποτα το συγκλονιστικό– αλλά και καλοστημένες σκηνές δράσης που επενδύονται εύστοχα με σύγχρονη ηλεκτρονική μουσική.

H σειρά του Netflix «La Revolution».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Σινεμά: Τελευταία Ενημέρωση