ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κυπριακή ταινία animation συμμετέχει για πρώτη φορά στo διαγωνιστικό πρόγραμμα του Annecy

Η ταινία «Τελετουργίες της Άνοιξης» του Γιώργου Τσαγγάρη

ΚΥΠΕ

Η ταινία «Τελετουργίες της Άνοιξης» του Γιώργου Τσαγγάρη σε συμπαραγωγή με τη Συμβουλευτική Επιτροπή Κινηματογράφου των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του ΥΠΠΑΝ, είναι η πρώτη κυπριακή ταινία που θα συμμετάσχει στο διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα του Annecy, της σημαντικότερης φεστιβαλικής διοργάνωσης για την τέχνη του animation στον κόσμο.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου από την εταιρεία παραγωγής, η ταινία του Γιώργου Τσαγγάρη επιλέγηκε στις 17 ταινίες στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του φεστιβάλ με τίτλο “Perspectives” από τις 3.500 υποβολές από ολόκληρο τον πλανήτη.

Σημειώνεται επίσης πως ο πολύ σημαντικός κριτικός κινηματογράφου Chris Robinson από τον Καναδά, διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Αnimation της Οτάβας, συμπεριέλαβε τις «Τελετουργίες της Άνοιξης» σε δημοσίευμά του στο Αnimation World Network στις 7 ταινίες που ο ίδιος προτείνει ως τις πιο σημαντικές ταινίες που πρέπει να παρακολουθήσουν οι επισκέπτες στο φετινό διαγωνιστικό πρόγραμμα του Αnnecy.

Προστίθεται ότι η ταινία «Τελετουργίες της Άνοιξης» βασίζεται σε ένα ημιτελές κείμενο του Κωστή Κολώτα, που αποτελεί έναν ύμνο σε όλα αυτά που συνθέτουν την ομορφιά του κόσμου της Κύπρου, στοιχεία συχνά αντικρουόμενα από τη φύση, την παράδοση, τη θρησκεία και την αρχαιότητα του τόπου. Το κείμενο εκδόθηκε στο βιβλίο «Αναφορά στο Δάσκαλο, Ανθολόγιο από τη ζωή και το έργο του Κωστή Κολώτα», Λεμεσός 2011, Έκδοση Δήμου Λεμεσού και Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου με τίτλο «Ένα ατέλειωτο μυθιστόρημα».

«Πρόκειται για ένα πειραματικό φιλμ που επιχειρεί να ερμηνεύσει ποιητικά το κείμενο του Κωστή Κολώτα. Από τη μια τoν λυρισμό της ορθόδοξης παράδοσης και από την άλλη το ασυνήθιστο -μα εξαιρετικά γοητευτικό- στοιχείο των περιπλανώμενων θιάσων και των ξωτικών της φύσης που θεωρούνταν στοιχεία αμαρτωλά και απαγορευμένα από την οργανωμένη θρησκεία», αναφέρεται στο δελτίο Τύπου.

«Χρησιμοποιώντας αφαιρετικές φόρμες, έμπνευση από τις γραφικές τέχνες και τη λαϊκή τέχνη, η ταινία εκφράζει το συναισθηματικό και εικαστικό αποτύπωμα ενός όμορφου κόσμου που χάνεται. Η μουσική του Αντώνη Αντωνίου εξερευνά μια εκφραστική γκάμα που εμπνέεται με τη θεματολογία του έργου, με ιδιαίτερη έμφαση στην άνοιξη και στην έκρηξη που φέρνει στον φυσικό κόσμο αλλά και στις καρδιές των ανθρώπων», προστίθεται.

Οι «Τελετουργίες της Άνοιξης» είναι η πρώτη κυπριακή ταινία animation που έχει μέχρι σήμερα επιλεγεί για να διαγωνιστεί σε κάποια από τα κορυφαία κινηματογραφικά φεστιβάλ animation και ταινιών μικρού μήκους μυθοπλασίας σε ολόκληρο τον κόσμο. Αναφέρονται ενδεικτικά το Διεθνές Φεστιβάλ Αnimation της Οτάβας στον Καναδά, το Διεθνές Φεστιβάλ Αnimation στο Αnnecy στη Γαλλία, το Διεθνές Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δρέσδης, το POFF shorts Βlack nights στο Ταλίν, το Διεθνές Φεστιβάλ πειραματικού κινηματογράφου Αnn Arbor στην Αμερική, το Διεθνές Φεστιβάλ Αnimation ANIMATEKA στη Σλοβενία, το διεθνές Φεστιβάλ Αnima Brussels στο Βέλγιo και το Αnifilm στην Τσεχία.

Έχει λάβει το δεύτερο βραβείο καλύτερης κυπριακής ταινίας στο Διεθνές Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Κύπρου (ΙSFFC), πρώτο βραβείο καλύτερης πειραματικής ταινίας στο φεστιβάλ της Βιέννης Under the Radar και καλύτερης πειραματικής ταινίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Animafilm στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, καταλήγει το δελτίο Τύπου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Σινεμά: Τελευταία Ενημέρωση