ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα «παράθυρα» του Netflix στον κόσμο

Σειρές προερχόμενες από όλη την υφήλιο φτάνουν στη διαδικτυακή πλατφόρμα

Kathimerini.gr

ΤΟΥ ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΧΑΡΜΠΗ

Οταν κανείς ξεκινάει να αναλύσει την κοσμογονία που έφερε μαζί της η έλευση και η συνακόλουθη παγκόσμια εξάπλωση του Netflix, συνηθέστατα (και ορθά) θα σταθεί σε όσα αυτή άλλαξε στη σχέση μας με τον κινηματογράφο, τη συμβατική τηλεόραση κ.ο.κ. Τα τελευταία δύο χρόνια, ωστόσο, υπάρχει και άλλη μια πολύ σημαντική παρατήρηση να γίνει, και αυτή αφορά το «παράθυρο» στις κινηματογραφίες του κόσμου που μας έχει ανοίξει η διαδικτυακή πλατφόρμα, φέρνοντάς μας ταινίες και κυρίως σειρές που όχι μόνο δεν είναι αγγλόφωνες, αλλά προέρχονται και από απροσδόκητα μέρη, όπως το Λουξεμβούργο, η Βραζιλία ή η Ινδία. Προφανώς και τα συγκεκριμένα προγράμματα έχουν μέσα τους μπόλικα συστατικά από την τυπική «συνταγή» του Netflix και δεν αντιπροσωπεύουν τον arthouse κινηματογράφο τής εκάστοτε χώρας· και μόνο με τη γλώσσα και τις διαφορετικές πολιτισμικές τους προσλαμβάνουσες, ωστόσο, δίνουν ευπρόσδεκτη ποικιλία σε όσα παρακολουθούμε και τείνουν εσχάτως να γίνουν μανιέρα. Παρακάτω παρουσιάζουμε πέντε τέτοιου είδους σειρές, όλες τους αρκετά πρόσφατες και δημοφιλείς στην ελληνική εκδοχή του Netflix.

«Capitani»
Λουξεμβούργο

Σταθερό μοτίβο, βέβαια, αποτελούν και οι αστυνομικές ιστορίες, όπως αυτή του άρτιου «Capitani».

Δολοφονίες, βιασμοί, μυστηριώδεις εξαφανίσεις και σκοτεινά μυστικά: δύσκολα θα τα τοποθετούσε κανείς όλα αυτά στο πλούσιο κεντροευρωπαϊκό κρατίδιο και ιδιαίτερα στην ειδυλλιακή εξοχή του, ωστόσο η σειρά του Netflix το κάνει και με το παραπάνω. Ο σαραντάρης αστυνομικός Καπιτάνι καταφθάνει σε ένα κουκλίστικο χωριό πλάι στο δάσος προκειμένου να διαλευκάνει τον άγριο φόνο ενός 15χρονου κοριτσιού. Εκεί θα αντιμετωπίσει αρχικά την καχυποψία των ντόπιων και τα κρυμμένα μυστικά της κοινότητας, ενώ στο πλευρό του θα σταθεί μια νεαρή αστυφύλακας. Καθώς η υπόθεση εκτυλίσσεται, νέα στοιχεία θα έρθουν στο φως, οδηγώντας σε μια γειτονική στρατιωτική βάση.

Δίχως να πρωτοτυπήσει στο περιεχόμενο ή στην κινηματογράφησή της, η σειρά πετυχαίνει τον βασικό στόχο κάθε καλής αστυνομικής ιστορίας: να κρατήσει αμείωτη την αγωνία του θεατή έως το τέλος με την ένταση και τις ανατροπές της. Το πολιτικό στοιχείο που εισάγεται εδώ έχει σίγουρα το δικό του ενδιαφέρον, μαζί με το μοτίβο της μικρής κοινότητας που αποτελεί σταθερά του είδους και εντείνει τον τοπικό – εθνικό χαρακτήρα του συνόλου.

«Προς τη λίμνη»
Ρωσία

Το συγκεκριμένο δυστοπικό θρίλερ θα μπορούσε άνετα να πάρει και τον χαρακτηρισμό του «προφητικού», αφού η παραγωγή του ολοκληρώθηκε πριν από την πανδημία. Στη χειμωνιάτικη Μόσχα, μια τρομερή επιδημία που καταστρέφει το αναπνευστικό σύστημα μέσα σε μερικές ημέρες ξεσπάει και σύντομα επικρατεί πανικός. Καθώς ο στρατός αναλαμβάνει την τήρηση της τάξης και την καραντίνα, μια μικρή ομάδα ανθρώπων καταφέρνει να ξεφύγει, ξεκινώντας το ταξίδι για ένα μυστικό καταφύγιο κάπου στην απέραντη ρωσική στέπα.

Ακολουθώντας τη δοκιμασμένη συνταγή επιτυχιών όπως το «The Walking Dead», η ρωσική σειρά επικεντρώνεται στην κατάργηση των κοινωνικών συμβάσεων και στις καινούργιες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων που βιώνουν μια τέτοια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Ολο αυτό με φόντο το αυθεντικό παγωμένο τοπίο που εξασφάλισαν τα γυρίσματα σε (συχνά) πολικές συνθήκες.

«Εγκλημα στο Δελχί»
Ινδία

Στο «Εγκλημα στο Δελχί» παρακολουθούμε την αληθινή ιστορία ενός αποτρόπαιου εγκλήματος που συνέβη στην Ινδία.

Μετά τον κινηματογραφικό «Λευκό Τίγρη», που μας άφησε πολύ καλές εντυπώσεις, το Netflix μας φέρνει άλλη μια άρτια ινδική παραγωγή, αυτή τη φορά αστυνομικού περιεχομένου. Η σειρά των επτά επεισοδίων ασχολείται με το ειδεχθές έγκλημα του ομαδικού βιασμού και της δολοφονίας μιας νεαρής κοπέλας, το οποίο είχε συγκλονίσει την πολυπληθή χώρα το 2012. Βασικοί πρωταγωνιστές είναι οι αστυνομικοί του τμήματος στο Δελχί, οι οποίοι δουλεύουν επί πέντε μέρες νυχθημερόν δίχως να πηγαίνουν σπίτι, προκειμένου να εξιχνιάσουν την υπόθεση.

Τρομερή ένταση, σκληρός ρεαλισμός και πολύ καλές ερμηνείες είναι τα συστατικά ενός καλογυρισμένου θρίλερ που μας προσφέρει και μια ενδιαφέρουσα οπτική της χαώδους ινδικής κοινωνίας με τους δικούς της «νόμους» και συμβάσεις.

«Αόρατος κόσμος»
Βραζιλία

Η επιστημονική φαντασία και η μυθολογία είναι μέσα στα θέματα που εξερευνούν οι διεθνείς παραγωγές του Netflix, από τις «Φυλές της Ευρώπης» μέχρι τον «Αόρατο κόσμο».

Αφορμή για την ιστορία της σειράς στέκεται και εδώ μια αστυνομικού περιεχομένου υπόθεση, ωστόσο το ενδιαφέρον του θεατή σύντομα τραβούν άλλα στοιχεία, τα οποία μας ταξιδεύουν περισσότερο στη σφαίρα του φανταστικού. Ο αστυνομικός Ερικ χάνει ξαφνικά την αγαπημένη του σύζυγο από πυρκαγιά που ξεσπάει στο τροπικό δάσος. Προσπαθώντας να ερευνήσει τα αίτια, πέφτει πάνω στην υπόθεση μιας κοινότητας που ζει αρμονικά με τη φύση, όμως τώρα κινδυνεύει να εξαφανιστεί λόγω της επεκτατικής πολιτικής μιας κατασκευαστικής εταιρείας. Σύντομα ο Ερικ θα αντιληφθεί πως το δάσος κρύβει τα δικά του μυστικά και κάποιοι από τους κατοίκους της κοινότητας διαθέτουν υπερφυσικά χαρίσματα.

Οι μυθολογικές παραδόσεις της Βραζιλίας και του απέραντου τροπικού δάσους συναντούν τις σύγχρονες ανησυχίες της οικολογικής καταστροφής που συντελείται εδώ και δεκαετίες στη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Το δε περιτύλιγμα στέκεται και με το παραπάνω στο ύψος του περιεχομένου, με τα ειδικά εφέ και το μοντάζ να μην έχουν σε κάτι να ζηλέψουν τα αμερικανικά αντίστοιχά τους.

«Οι φυλές της Ευρώπης»
Γερμανία

Η πιο πρόσφατη από τις προσθήκες στην πλατφόρμα είναι ίσως και η πιο φιλόδοξη, ανεξάρτητα αν καταφέρνει τελικά να πετύχει τους στόχους της. Βρισκόμαστε στο 2074 και μια ανεξήγητη παγκόσμια καταστροφή έχει μετατρέψει την Ευρώπη σε συντρίμμια. Μεταξύ των διαφορετικών φυλών που πλέον επιβιώνουν έχει ξεσπάσει πόλεμος, ενώ τρία αδέλφια από τη μοναδική ειρηνική φυλή των Ορίτζινι χωρίζονται και αναγκάζονται να ακολουθήσουν το δικό τους μονοπάτι σε έναν άγριο κόσμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Σινεμά: Τελευταία Ενημέρωση

X