ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τα «τέρατα» κυκλοφορούν ελεύθερα στο YouTube

Ταινίες-μύθους στην ιστορία του σινεμά, οι οποίες με το πέρασμα του χρόνου έχουν περάσει από διάφορες «κορνίζες»

Kathimerini.gr

ΤΟΥ ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΧΑΡΜΠΗ

Μπορεί οι υπεύθυνοι των παραδοσιακών χολιγουντιανών στούντιο να… καταριούνται τη ραγδαία ανάπτυξη των παντός είδους διαδικτυακών πλατφορμών που έχουν εισβάλει βίαια σε μια αγορά την οποία θεωρούσαν κτήμα τους για πάνω από έναν αιώνα, ωστόσο η νέα τεχνολογία τούς προσφέρει και ευκαιρίες. Μια τέτοια εκμεταλλεύεται τώρα η Universal, η οποία από τις 15 Ιανουαρίου και για μία εβδομάδα θα μοιράζεται με τους ακολούθους του καναλιού της στο YouΤube κλασικά φιλμ τρόμου από την απέραντη ταινιοθήκη της. Η προβολή τους θα είναι δωρεάν, στην καλύτερη δυνατή, ψηφιακά επεξεργασμένη εκδοχή τους.

Μιλάμε για ταινίες-μύθους στην ιστορία του σινεμά, οι οποίες με το πέρασμα του χρόνου έχουν περάσει από διάφορες «κορνίζες»· αρχικά έγιναν εισπρακτικές επιτυχίες, ύστερα θεωρήθηκαν κλασικές, αργότερα καλτ, για να φθάσουν σήμερα να τις βλέπουμε με μιαν άλλη, σύγχρονη ματιά, που αναδεικνύει τις ιδιοφυείς και προφητικές παρατηρήσεις τους πάνω στη διαφορετικότητα.

Ανάμεσα στα οκτώ συνολικά φιλμ που θα δούμε στο ειδικό κανάλι Fear: The Home of Horror, βρίσκεται ο πρώτος αξεπέραστος «Δράκουλας» με τον Μπέλα Λουγκόσι (1931), τα δύο αριστουργηματικά κεφάλαια του «Frankenstein» διά χειρός Τζέιμς Γουέιλ, καθώς και ο ιδιοφυής «Αόρατος άνθρωπος», του ιδίου.

Στο κανάλι μπορεί ήδη να βρει κανείς αποσπάσματα αλλά και έξτρα υλικό και παραλειπόμενα από τις ταινίες, ως πρόγευση όσων θα ακολουθήσουν. Πρόκειται για μικρά κινηματογραφικά διαμαντάκια, όπως η σεκάνς όπου περιγράφεται ο τρόπος για να εξολοθρευθεί ένας λυκάνθρωπος στο ομώνυμο φιλμ του Τζορτζ Βάγκνερ (1941) ή η χαρακτηριστική σκηνή όπου ο Δράκουλας μυρίζει το αίμα της δεσποσύνης. Ολα αυτά, μαζί με ολόκληρες τις ταινίες, μας τα προσφέρει δωρεάν η Universal καλώντας μας «να αγκαλιάσουμε το τέρας μέσα μας», όπως αναφέρει και το σχετικό μότο.

Ισως φαίνεται παράξενο, όμως πρωτοβουλίες σαν αυτήν όντως απαντούν σπάνια ανάμεσα στα μεγάλα στούντιο του Χόλιγουντ. Συνήθως αυτά κρατούν τους καταλόγους τους κλειστούς, διαθέσιμους μόνον επί πληρωμή, και αυτό όχι με τρόπο οργανωμένο και αφιερωματικό. Λίγο η πανδημία που έχει προκαλέσει παραπάνω ανάγκες για οnline υλικό, λίγο η επέλαση της πλατφόρμας, φαίνεται πως αυτή η πρακτική σταδιακά αλλάζει – και ορθώς. Αλλωστε, αυτοί οι πυλώνες της κινηματογραφικής βιομηχανίας, όπως η Universal, η Warner, η Paramount και η Disney, αποτελούν, εκτός των άλλων, και τους θεματοφύλακες της ιστορίας της έβδομης τέχνης.

Καθώς το σινεμά μπαίνει (αναπόφευκτα) σε νέα μονοπάτια, είναι χρήσιμο να θυμόμαστε ή να μαθαίνουμε τις ρίζες και τις μεγάλες δόξες του παρελθόντος του. Ούτως ή άλλως, οι μύθοι των «τεράτων» που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά πριν από τόσες δεκαετίες στο πανί, είναι τώρα ίσως πιο επίκαιροι παρά ποτέ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Σινεμά: Τελευταία Ενημέρωση