ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η παράσταση «Alarme» στην Κύπρο

Η Σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΤΕΠΑΚ και το Θέατρο Ριάλτο τιμούν τον σπουδαίο σκηνοθέτη Θεόδωρο Τερζόπουλο

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Το Θέατρο Ριάλτο υποδέχεται στις 25 Νοεμβρίου 2023 μία από τις κορυφαίες θεατρικές παραστάσεις των τελευταίων ετών, σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Τερζόπουλου, το «Alarme», τιμώντας τον καταξιωμένο σκηνοθέτη, που διεθνώς κατατάσσεται δίπλα από τον Μπρουκ, τον Γκροτόφσκι, τον Σουζούκι και τον Ουίλσον. Η παράσταση «Alarme» ανέβηκε στην Αθήνα το 2010, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία και παίχτηκε για τρεις σεζόν μέχρι το 2013. Το 2023 επέστρεψε στο Θέατρο Άττις με τους ίδιους συντελεστές, ενώ παράλληλα ταξιδεύει σε μεγάλα φεστιβάλ και θέατρα σε όλο τον κόσμο αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές. Το «Alarme» αποτελεί μια σκηνική σύνθεση με αφορμή την αλληλογραφία μεταξύ της βασίλισσας Ελισάβετ Α΄ και της Μαρίας Στιούαρτ. Διαπραγματεύεται τη σχέση αγάπης-μίσους ανάμεσα στις δύο βασίλισσες, που στην πραγματικότητα δεν συναντήθηκαν ποτέ, για να αναδείξει το πάντα επίκαιρο θέμα της εξουσίας. Θέμα, λοιπόν, της παράστασης είναι η σύγκρουση των δύο γυναικών μέχρι θανάτου που υπερβαίνει τη διεκδίκηση της εξουσίας. Υπάρχει μια διαρκής επιθυμία συγχώνευσης, η οποία τις τρομάζει, γιατί σημαίνει και την κατάλυση των ορίων της ατομικότητάς τους, την κατάλυση του Εγώ. Απωθούν τον ακατανίκητο πόθο μέσα από ένα παιχνίδι διαρκούς έλξης και απώθησης. Πίσω από τον πόλεμο ελλοχεύει ένας ερωτισμός, ένας έρωτας απόλυτος, που τις τρομάζει πολύ περισσότερο από το μίσος και τη βία. Αυτή η δυναμική, που παραμένει άρρητη μέχρι τέλους, τις οδηγεί στην κατάρρευση και την απόλυτη καταστροφή.

Στην ιδιοφυή αυτή παράσταση που χαρακτηρίστηκε από κοινό και κριτικούς σταθμός και σημείο αναφοράς στα θεατρικά πεπραγμένα παγκόσμια, πρωταγωνιστούν η Σοφία Χιλλ, η Αγλαΐα Παππά και ο Τάσος Δήμας.

Το «Alarme» αποτελεί μια σκηνική σύνθεση με αφορμή την αλληλογραφία μεταξύ της βασίλισσας Ελισάβετ Α΄ και της Μαρίας Στιούαρτ. Διαπραγματεύεται τη σχέση αγάπης-μίσους ανάμεσα στις δύο βασίλισσες, που στην πραγματικότητα δεν συναντήθηκαν ποτέ, για να αναδείξει το πάντα επίκαιρο θέμα της εξουσίας.

Αφιέρωμα

Στη διάρκεια όλου του αφιερώματος που διοργανώνουν το Θέατρο Ριάλτο και το Τμήμα Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΤΕΠΑΚ με τη συνεργασία του Κυπριακού Κέντρου του ΔΙΘ θα είναι παρόντες ο Θεόδωρος Τερζόπουλος, συνεργάτες και ηθοποιοί του, οι οποίοι και θα συμμετάσχουν στην ομιλία /παρουσίαση της πορείας το στις 23 Νοεμβρίου και στην προβολή του ντοκιμαντέρ του Σπύρου Τσιφτσή, Διόνυσος, η επιστροφή, που ακολουθεί το παγκόσμιο ταξίδι του Τερζόπουλου, στις 24 Νοεμβρίου. Στις 27 Νοεμβρίου τέλος θα πραγματοποιηθεί ένα Εργαστήρι/εισαγωγή στη Μέθοδο του Θεόδωρου Τερζόπουλου από τον Σάββα Στρούμπο για ηθοποιούς και σπουδαστ@ δραματικών σχολών. Με τη συνεργασία του Κυπριακού Κέντρου Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου. Πληροφορίες & E-ticket www.rialto.com.cy, τηλ.: 77777745 (Δευτέρα – Παρασκευή 10:00- 15:00)

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση