ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΔΙΔΩ / ΕΛΙΣΣΑ: Θεατρικό Αναλόγιο από το Φανταστικό Θέατρο

Στο Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή παρουσιάζεται ένα καινούργιο θεατρικό έργο γραμμένο από την Μαγδαλένα Ζήρα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το Φανταστικό θέατρο στήνει σκηνή στο Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή και παρουσιάζει ένα καινούργιο θεατρικό έργο γραμμένο από την Μαγδαλένα Ζήρα, σε μορφή σκηνοθετημένου αναλογίου.

Συνεχίζοντας την έρευνα πάνω στην (επαν)αφήγηση μύθων και ιστοριών από τον λογοτεχνικό κανόνα, παρουσιάζουμε ένα θεατρικό κείμενο με θέμα την Διδώ, ή αλλιώς «Ελίσσα», την θρυλική ιδρύτρια και βασίλισσα της Καρχηδόνας.

«Το Φοινικικό της όνομα ήταν Ελίσσα ή Ελισσάρ ή Ελιshat.
Κάποιοι λένε το όνομα «Διδώ» της δόθηκε από τους ντόπιους στην καινούργια της πατρίδα. Σημαίνει περιπλανώμενη. Ή απόδημη. Ή μετανάστρια. Ή προσφύγισσα.

Η ιστορία που θα σας αφηγηθούμε είναι προϊόν μυθοπλασίας. Αλλά αν μπορούσαμε να ακούσουμε τις φωνές των Καρχηδονίων σήμερα, αν τα τραγούδια τους είχαν σωθεί απ’ τη φωτιά που κατέκαψε την πόλη τους, κάπως έτσι θα αφηγούνταν την ιστορία της βασίλισσάς τους.»

Η Διδώ κατέκτησε τη φαντασία του δυτικού κόσμου κυρίως μέσα από το ρωμαϊκό έπος «Αινειάδα» του Βιργίλιου. Αυτή η εκδοχή του μύθου της ενέπνευσε την ποίηση, την όπερα, το θέατρο και άπειρα ζωγραφικά έργα, χαρακτικά και γλυπτά, από την Αναγέννηση μέχρι σήμερα.

Το κείμενό μας, εμπνευσμένο από λιγότερο γνωστές αρχαίες πηγές και ιστορικά στοιχεία, ξανα-συνθέτει το προφίλ της και λέει μια άλλη ιστορία. Αποκαλύπτει μια πολύ διαφορετική μορφή από την ερωτευμένη Διδώ της ρωμαϊκής παράδοσης: μια γυναίκα με δική της πορεία, σκοπό και αναζήτηση, ηγέτη και ευεργέτη του λαού της, μια βασίλισσα που πεθαίνει όχι από έρωτα, αλλά για να αποφύγει την πολιτική της υποδούλωση.

Πόσο διαφορετική θα ήταν η πολιτισμική μας αφήγηση, αν αυτή η εκδοχή της ιστορίας της Διδώς, που δεν περιέχει τον ανεκπλήρωτο έρωτα για τον Τρώα Αινεία, είχε εκφραστεί από έναν ποιητή το ίδιο χαρισματικό όπως ο Βιργίλιος, ή αν οι ιστορίες των Καρχηδονίων είχαν επιβιώσει μέχρι τις μέρες μας;

Ταυτότητα Παράστασης

Κείμενο: Μαγδαλένα Ζήρα
Σκηνοθετική επιμέλεια: Μαγδαλένα Ζήρα
Μουσική επιμέλεια/στίχοι τραγουδιών: Νικολέττα Δημητρίου
Σύμβουλος δραματουργίας/έρευνα: Professor Edith Hall
Σκηνογραφική επιμέλεια: Έλενα Κατσούρη
Επιμέλεια video/προβολής: Έλενα Αλωνεύτη
Αφίσα: Γιώργος Τσαγγάρης
Παραγωγή: Φανταστικό Θέατρο

Ηθοποιοί: Βάρσια Αδάμου, Βαλεντίνος Κόκκινος, Χριστίνα Παπαδοπούλου.

Μουσικός επί σκηνής: Νικολέττα Δημητρίου.

Περισσότερες Πληροφορίες 

Πότε/Πού: Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή, 7,8,9,13,14,16 Δεκεμβρίου στις 20:30. Οδός Αμμοχώστου 55-59

Επικοινωνία: Τηλέφωνο, κρατήσεις στο 22 496930, Τρίτη με Παρασκευή από 9:30 μέχρι 15:00  και Σάββατο από 10:00 πμ μέχρι 14:00. Περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα μας στο Facebook @FantasticoTheatro

Χορηγός: Πολιτιστικές Υπηρεσίες ΥΠΠΑΝ

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση