ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δυσαρέσκεια και προβληματισμό δηλώνουν οι Φορείς και Μέλη του Κυπριακού Θέατρου

Μετά την ανακοίνωση της αναβολής του 33ου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου από τον ΘΟΚ, κατόπιν παρέμβασης του Υπουργείου Υγείας

Newsroom K

Μεγάλη δυσαρέσκεια και προβληματισμό ανακοινώνουν στην επιστολή τους οι Φορείς και Μέλη του Κυπριακού Θέατρου, μετά την ανακοίνωση της αναβολής του 33ου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου από τον ΘΟΚ, κατόπιν παρέμβασης του Υπουργείου Υγείας στις 30 Οκτωβρίου 2020.

Στην επιστολή τονίζουν πως καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, τηρούσαν τα μέτρα που διαρκώς ανακοινώνονται και καθορίζονται στα Διατάγματα του Υπουργού Υγείας και τα Πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας.

Αυτό που τους προβλημάτισε είναι ότι οι πρόβες και οι θεατρικές παραστάσεις του 33ου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου θεωρήθηκαν ως «κοινωνική συνάθροιση» και όχι ως πολιτιστική εκδήλωση όπως θεωρούνται οι άλλες παραστάσεις και εκδηλώσεις.

Το ότι το Φεστιβάλ και όχι μόνο, αλλά και οι προγραμματισμένες παραστάσεις που θα γινόντουσαν εκτός του πλαισίου του Φεστιβάλ αναβλήθηκαν δυο μέρες πριν την έναρξη τους δημιούργησε αρκετά έξοδα και άφησε εκτεθειμένους όλους τους συντελεστές των παραστάσεων.

Αυτό που αναμένουν είναι να ισχύσει ισοτιμία για όλους και το Υπουργείο να αναιρέσει τη θέση του ότι οι δικές τους παραστάσεις θεωρούνται ως «κοινωνική συνάθροιση».

Αυτό που αναμένουν είναι να ισχύσει ισοτιμία για όλους και το Υπουργείο να αναιρέσει τη θέση του ότι οι δικές τους παραστάσεις θεωρούνται ως «κοινωνική συνάθροιση»

Την επιστολή υπογράφουν οι Βασίλης Π. Χατζηστυλλής (Θεατρική Ομάδα «Αντι-Δρώντες»), Χριστίνα Παυλίδου (Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Θεάτρου «Λέξη»), Άντρη Κυριαζή (Θεατρική Ομάδα «Φάρος»), Σοφοκλής Σοφοκλέους (Θεατρική Ομάδα «Παράβαση» Λυμπιών), Μενέλαος Μενελάου (Θεατρική Ομάδα «Άδωνις» Ιδαλίου), Δωρόθεος Δωροθέου (Θεατρική Ομάδα «Παρωδία»), Σάββας Βορκάς (Δεληθέατρο), Ιωάννα Στυλιανού (Θεατρικό Εργαστήρι Ιωάννας Στυλιανού), Μελίνα Δημητρίου (Θεατρική Ομάδα Αγίας Μαρίνας Ξυλιάτου), Άλκης Συλικιώτης (Θεατρική Ομάδα ΕΔΟΝ Λευκωσίας - Κερύνειας), Πολιτιστικός Όμιλος «Μάλλουρα» Αθηένου.

Μπορείτε να διαβάσετε την επιστολή πιο κάτω

ΘΕΜΑ: Παραστάσεις Ερασιτεχνικού Θεάτρου

Επικοινωνούμε μαζί σας, ως Φορείς και Μέλη του Κυπριακού Ερασιτεχνικού Θεάτρου , με σκοπό να εκφράσουμε τη μεγάλη δυσαρέσκεια και τους προβληματισμούς μας, μετά την ανακοίνωση της αναβολής του 33ου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου (ο «ΘΟΚ»), κατόπιν παρέμβασης του Υπουργείου Υγείας στις 30 Οκτωβρίου 2020, μόλις δύο μέρες πριν από την έναρξη του Φεστιβάλ η οποία ήταν προγραμματισμένη για την 1η Νοεμβρίου 2020 και θα διαρκούσε μέχρι την 1η Δεκεμβρίου 2020. Το σοβαρό θέμα που πλέον εγείρεται, δεν αφορά μόνο στις παραστάσεις οι οποίες θα συμμετείχαν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, αλλά και σε αυτές που, ούτως ή άλλως, ήταν προγραμματισμένες να γίνουν εκτός του πλαισίου του Φεστιβάλ και για τις οποίες όλοι οι Οργανωμένοι Φορείς του Ερασιτεχνικού Θεάτρου προέβησαν ήδη σε διευθετήσεις και κατέβαλαν έξοδα, παρά τα πενιχρά οικονομικά και άλλα μέσα τα οποία έχουν στη διάθεσή τους.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, τηρούμε ευλαβικά και με μεγάλη αυστηρότητα όλα τα μέτρα που διαρκώς ανακοινώνονται και καθορίζονται στα Διατάγματα του Υπουργού Υγείας και τα Πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας, σε ό,τι αφορά την προφύλαξη από τον κορωνοϊό, ήτοι χρήση μάσκας, χρήση αντισηπτικών και θερμομέτρηση. Τούτο, για να μπορούν τα Μέλη του Ερασιτεχνικού Θεάτρου να συνεχίσουν απρόσκοπτα και με ασφάλεια τη δράση τους, που δεν είναι άλλη από την παραγωγή πολιτισμού. Ωστόσο, προς μεγάλη μας έκπληξη, αναγιγνώσκοντας το ηλεκτρονικό μήνυμα το οποίο απέστειλε το Υπουργείο σας ημερομηνίας 30 Οκτωβρίου 2020 προς τον ΘΟΚ (το «ηλεκτρονικό σας μήνυμα»), ενημερωθήκαμε πως εντελώς ξαφνικά και απροσδόκητα, οι πρόβες μας ισοδυναμούν με «κοινωνική συνάθροιση». Εγείρεται, λοιπόν, το ακόλουθο εύλογο ερώτημα: από πότε και με βάση ποια λογική οι εκδηλώσεις του Ερασιτεχνικού Θεάτρου θεωρούνται κοινωνική συνάθροιση και όχι πολιτιστική εκδήλωση; Ποιο είναι το νομικό έρεισμα του επιχειρήματός του Υπουργείου σας, πως οι θεατρικές παραστάσεις του Ερασιτεχνικού Θεάτρου εντάσσονται στην κατηγορία των «κοινωνικών συναθροίσεων»; 

Στο ηλεκτρονικό μήνυμα του Υπουργείου σας, ενημερώσατε τον ΘΟΚ πως, λόγω της ανάμειξης ατόμων από διαφορετικές οικογένειες σε παραστάσεις και πρόβες ερασιτεχνών, δεν μπορεί να δοθεί η εξαίρεση που δίδεται σε επαγγελματίες ηθοποιούς για τη χρήση μάσκας και ότι ο αριθμός των συμμετεχόντων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δέκα άτομα. Τα πιο πάνω, θέτουν πολύ σοβαρό θέμα δυσμενούς διάκρισης κατά του θεσμού του Ερασιτεχνικού Θεάτρου σε σχέση με τον τρόπο μεταχείρισης και τα ισχύοντα για όλες τις άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, βάσει των σχετικών διαταγμάτων.

Όλα τα πιο πάνω συμπεράσματα και υποδείξεις στις οποίες έχετε προβεί στο ηλεκτρονικό σας μήνυμα, συνιστούν κατάφορη παραβίαση της αρχής της ισότητας, όπως αυτή έχει καθιερωθεί τόσο στην κυπριακή όσο και στην ευρωπαϊκή έννομη τάξη. Καθότι, σε ένα «ευνομούμενο» κράτος, η ισότητα μεταξύ των πολιτών επιβάλλει στη διοίκηση την, κατά την άσκηση της διακριτικής της εξουσίας, ίση ή ομοιόμορφη μεταχείριση όλων των πολιτών που τελούν υπό τις ίδιες ή παρόμοιες συνθήκες.

Θα θέλαμε να σημειώσουμε πως οι Οργανωμένοι Φορείς που στηρίζουν το Ερασιτεχνικό Θέατρο (Θεατρικά Εργαστήρια, Άτυπες Ομάδες, Σωματεία, Όμιλοι, Εταιρείες) παραμένουν και αυτοί επαγγελματίες, με την ουσιαστική έννοια του όρου, οι οποίοι καλούνται αυτή τη στιγμή να καλύψουν τις τεράστιες ζημιές που θα προκύψουν και να καταβάλουν το δυσβάστακτο οικονομικό κόστος. Γιατί όσοι από εμάς προγραμματίζαμε παραστάσεις, αυτόνομα ή εντός Φεστιβάλ, προκαταβάλαμε χρηματικά ποσά στα θέατρα και αφήνουμε εκτεθειμένους επαγγελματίες συνεργάτες: ηθοποιούς που δίδαξαν, τεχνικούς, μουσικούς, χοροδιδάσκαλους και άλλους εμπλεκόμενους στις παραστάσεις μας, ενώ οι ερασιτέχνες ηθοποιοί μας έχουν αφιερώσει αμέτρητες ώρες σε πρόβες για τα έργα τα οποία θα παρουσίαζαν. Είναι πράγματι πολύ λυπηρό ότι το Υπουργείο σας έλαβε την απόφαση να μας κατατάξει στην κατηγορία της «κοινωνικής συνάθροισης» και να οδηγήσει με τις υποδείξεις του στην αναβολή του θεσμού του Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου, μόλις δύο ημέρες πριν από την έναρξη του. Λυπούμαστε επίσης που είμαστε υποχρεωμένοι να επισημάνουμε την απρονοησία και την προχειρότητα στην αντιμετώπιση του όλου θέματος, αφού το Φεστιβάλ είχε προκηρυχθεί εδώ και βδομάδες, έγιναν πρόβες, προγραμματισμοί και έξοδα για να αποφασιστεί την υστάτη ότι ο θεσμός αναβάλλεται.

Ολοκληρώνοντας, θα θέλαμε για μια ακόμα φορά να εκφράσουμε τη έντονη δυσαρέσκεια μας για τη δυσμενή και άνιση μεταχείριση εις βάρος του Ερασιτεχνικού Θεάτρου και εις βάρος πολλών ανθρώπων οι οποίοι αφιέρωσαν προσωπικό χρόνο και κόστος, προετοιμάζοντας παραστάσεις για περισσότερο από έναν χρόνο. Έχουμε πλήρη επίγνωση των ιδιαιτεροτήτων και της σοβαρότητας των συνθηκών και των επιπτώσεων της πανδημίας, αλλά και της ευθύνης μας να τηρούμε όλα τα σχετικά μέτρα ώστε να μπορέσουμε ως κοινωνία να αντεπεξέλθουμε με επιτυχία σε αυτή τη δοκιμασία. Την ίδια στιγμή αναμένουμε ότι ανάλογα υπεύθυνη στάση θα επιδεικνύεται και από πλευράς των αρμοδίων αρχών, με πλήρη σεβασμό στην αρχή της ισότιμης μεταχείρισης και με σωστό και έγκαιρο προγραμματισμό. Επισημαίνουμε ότι ακόμη και με τα τελευταία μέτρα που ανακοινώθηκαν στις 04 Νοεμβρίου 2020, εξακολουθεί να ισχύει ότι όλα τα θέατρα μπορούν να λειτουργούν στη βάση των σχετικών πρωτοκόλλων με το 50% της χωρητικότητας τους. Αυτό αναμένουμε να ισχύσει ισότιμα και για εμάς. Για αυτό αναμένουμε και ζητούμε όπως το Υπουργείο σας αναιρέσει τη θέση του ότι οι δικές μας παραστάσεις θεωρούνται «κοινωνική συνάθροιση», αντιμετωπίσει το Ερασιτεχνικό θέατρο με τους ίδιους όρους που ισχύουν για όλα τα θέατρα και ενημερώσει άμεσα τον ΘΟΚ ώστε να προχωρήσει με την υλοποίηση του Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου και με την πραγματοποίηση των παραστάσεων μας, είτε εντός, είτε εκτός του Φεστιβάλ.

Υπό το φως των πιο πάνω θα αναμένουμε την άμεση απάντησή σας.

Με εκτίμηση,

Βασίλης Π. Χατζηστυλλής
Θεατρική Ομάδα «Αντι-Δρώντες»

Χριστίνα Παυλίδου
Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Θεάτρου «Λέξη»

Άντρη Κυριαζή
Θεατρική Ομάδα «Φάρος»

Σοφοκλής Σοφοκλέους
Θεατρική Ομάδα «Παράβαση» Λυμπιών

Μενέλαος Μενελάου
Θεατρική Ομάδα «Άδωνης» Ιδαλίου

Δωρόθεος Δωροθέου
Θεατρική Ομάδα «Παρωδία»

Σάββας Βορκάς
Δεληθέατρο

Ιωάννα Στυλιανού
Θεατρικό Εργαστήρι Ιωάννας Στυλιανού

Μελίνα Δημητρίου
Θεατρική Ομάδα Αγίας Μαρίνας Ξυλιάτου

Άλκης Συλικιώτης
Θεατρική Ομάδα ΕΔΟΝ Λευκωσίας - Κερύνειας

Πολιτιστικός Όμιλος «Μάλλουρα» Αθηένου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
Κύριο Ηρόδοτο Ηροδότου
Υγειονομικό Λειτουργό Α’
Αν. Προϊστάμενο Υγειονομικών Υπηρεσιών

Κυρία Ελισάβετ Κωνσταντίνου
Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών
και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας

Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου
Κυρία Μαρίνα Μαλένη
Λειτουργό Θεατρικής Ανάπτυξης ΘΟΚ
Πρόεδρο και Μέλη Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας
Πρόεδρο και Μέλη Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση