ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η POINT TO παρουσιάζει το έργο του Μάριου Ποντίκα «Ο γάμος»

Στο φουαγιέ του θεάτρου θα λάβει χώρα η έκθεση από το έργο Φιλοξένησε και ΕΣΥ μια ψυχή

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η Θεατρική Ομάδα POINT TO παρουσιάζει το εμβληματικό έργο του Μάριου Ποντίκα «Ο γάμος» σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κολοκοτρώνη. Η πρεμιέρα θα δοθεί στις 18 Μαρτίου 2023 στο θέατρο Wherehaus 612 στη Λευκωσία.

Το έργο του Μάριου Ποντίκα «Ο Γάμος» αποτελεί ένα απο τα σπουδαιότερα κείμενα της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας. Είναι μια γροθιά στο στομάχι για οποιονδήποτε συντηρεί με αδιαφορία και ανοχή την κουλτούρα του βιασμού. Ο συγγραφέας αφαιρεί τα προσωπεία από την οικογένεια, την κοινωνία, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τη δικαιοσύνη, αφήνοντας εκτεθειμένα τα πραγματικά πρόσωπα που κρύβονται κάτω από τις μάσκες.

Πρόσωπα τόσο άσχημα που είναι πολύ δύσκολο να τα κοιτάζεις. Το έργο, πιο σύγχρονο από ποτέ, σκληρό με μια ωμή ειλικρίνεια, σκιαγραφεί τα πατριαρχικά πρότυπα και στερεότυπα και την κοινωνική σύμπλεξη του σεξισμού, του μισογυνισμού,  της τοξικής αρρενωπότητας, που μετατοπίζουν το βάρος της ενοχής από το θύτη στο  θύμα. Το θύμα εξευτελίζεται, στιγματίζεται, και εγκληματικοποίηται.

 


Το έργο, πιο σύγχρονο από ποτέ, σκληρό με μια ωμή ειλικρίνεια, σκιαγραφεί τα πατριαρχικά πρότυπα και στερεότυπα.

Η υπόθεση του έργου

Η μικρότερη κόρη μιας φτωχής οικογένειας, η Αφέντρα βιάζεται. Η οικογένειά της, η συντηρητική κλειστή κοινωνία και η δικαιοσύνη, την καταδικάζουν σε νέους ανελέητους ψυχολογικούς και λεκτικούς βιασμούς που την οδηγούν στην αυτοκτονία για να γλυτώσει. Όταν αποτυγχάνει να πεθάνει την αναγκάζουν να παντρευτεί τον βιαστή της για να ξεπλύνει την ντροπή.
Ο Μάριος Ποντίκας ουρλιάζει ένα «κατηγορώ» μέσα από το βουβό στόμα της Αφέντρας. Η σιωπή της λειτουργεί σαν καταλύτης, ώστε χωρίς τη συμμετοχή της να αποκαλυφθεί η ωμή αλήθεια. Τοποθετεί έναν καθρέφτη μπροστά μας που αντικατοπτρίζει τους φόβους, τον συντηρητισμό και την ανοχή μας.
Τι φορούσε όταν τη βίασαν; Τι γύρευε τέτοια ώρα έξω; Πόσο είχε πιει; Ε καλά! Το ήθελε λιγάκι!

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Κολοκοτρώνης
Σκηνογραφία, Ενδυματολογία: Ευαγγελία Ονουφρίου
Μουσική επιμέλεια: Χρίστος Καραγιάννης
Σχεδιασμός φωτισμού: Νικόλας Αρκαδίου
Κίνηση: Μαρί Τσαγικιάν Ιωάννου
Φωτογραφικό υλικό, Βίντεο: Ντέμη Εγγλέζου
Μακιγιάζ: Άντρη Τσελεπή
Προώθηση: Χρυστάλλα Καιάφα Αντωνίου

ΗΘΟΠΟΙΟΙ:
Κώστας Κωνσταντίνου, Παντελής Παπακωνσταντίνου, Εύα Μιλτιάδου, Ευαγγελία Ονουφρίου, Κατερίνα Κυριάκου, Χάρης Λάμπρου, Νικόλας Δημητρίου.


Παράλληλες δράσεις

Στο τέλος ορισμένων παραστάσεων θα ακολουθήσουν συζητήσεις με ειδικούς επιστήμονες σχετικά με την ενημέρωση και την αντιμετώπιση της γυναικείας κακοποίησης, της ενδοοικογενιακής βίας και της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών. Μπορείτε να ενημερωθείτε για τις μέρες που θα πραγματοποιηθούν οι συζητήσεις στα τηλέφωνα κρατήσεων.

Μετά την πρεμιέρα, στις 18 Μαρτίου θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με την κυρία Ράνια Ευριπίδου, πρόεδρο και ιδρύτρια  του ΊΡΙΣ Σωματείο ενάντια στη σεξουαλική βία.

Στο φουαγιέ του θεάτρου θα λάβει χώρα η έκθεση από το έργο Φιλοξένησε και ΕΣΥ μια ψυχή για το οποίο ασχολούνται εθελοντικά  περισσότερες απο 100 γυναίκες απο όλη την Κύπρο και την Ελλάδα  και εμπνεύστρια είναι η κυρία Ευριπίδου. Η έκθεση αποτελείται απο χειροποίητες κούκλες, με την κάθε μία να έχει τη δική της αληθινή ιστορία οποιασδήποτε μορφής βίας.

 

Πληροφορίες


Παραστάσεις:  18, 19, 24, 26, 31 Μαρτίου και 2, 7, 8, 9, 21, 22, 23, 24 Απριλίου, ώρα 8:30 μ.μ.

Θέατρο:Wherehaus612, στη Λευκωσία.

Κρατήσεις/ Επικοινωνία: 99122552, 96160400

Σημ. Η παράσταση είναι ακατάλληλη για άτομα κάτω των δεκαέξι ετών.

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση