ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Θλίψη για το θάνατο του Χρίστου Σιοπαχά

Διετέλεσε Διευθυντής του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου την περίοδο 1995-1998

Newsroom K

Σε ηλικία 72 ετών έφυγε από τη ζωή ο γνωστός σκηνοθέτης του θεάτρου και του κινηματογράφου και πρώην διευθυντής του ΘΟΚ, Χρίστος Σιοπαχάς. Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε προβλήματα με την καρδιά του.

Γεννήθηκε στο Φρέναρος Αμμοχώστου το 1947. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στην Πάντειο Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών Επιστημών, Υποκριτική στη Σχολή Λυκούργου Σταυράκου και Σκηνοθεσία Κινηματογράφου - Τηλεόρασης στο Πανενωσιακό Κρατικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου της Μόσχας (M.A.) στο εργαστήρι του Γιoύρι Γιεγκόροφ.

Έκανε πρακτική στην ΜΟΣΦΙΛΜ κοντά στον σκηνοθέτη Μιχαήλ Σβέϊτσερ. Δούλεψε σαν σκηνοθέτης στο ραδιόφωνο, τηλεόραση, θέατρο και κινηματογράφο. Έχει γράψει κριτική θεάτρου και κινηματογράφου για εφημερίδες και σενάρια για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Διετέλεσε Διευθυντής του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου την περίοδο 1995-1998, ενώ διακρίθηκε πολλά βραβεία. Μεταξύ άλλων βραβεύτηκε με το Βραβείο Σκηνοθεσία για τη μεσαίου μήκους ταινία του «Κόκκινο στο Άσπρο» στο 12ο Φεστιβάλ Φοιτητών Κινηματογράφου, Μόσχα 1978 (η πρώτη φορά που βραβεύτηκε μη Ρώσος σκηνοθέτης).

Ο ΘΟΚ

Η Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής, το Διοικητικό και Τεχνικό προσωπικό του ΘΟΚ εξέφρασαν τη βαθιά τους θλίψη και τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια για την απώλεια του Χρίστου Σιοπαχά, ενός χαρισματικού ανθρώπου και σημαντικού σκηνοθέτη του κυπριακού θεάτρου, που υπηρέτησε με συνέπεια και αφοσίωση το θέατρο, διατελώντας Διευθυντής του Οργανισμού από το 1995 έως το 1998.

Στον ΘΟΚ σκηνοθέτησε τις παραγωγές: «Χορεύοντας στη Λουνάσα» (1994), «Δύο άλλες φωνές» (1996), «Ρομπέρτο Τσούκκο» (1996), «Ντα» (1996), «Λυσιστράτη» (1997), «Ο Θείος Βάνιας» (1998), «Ο υπολοχαγός του Ίνισμορ» (2006), «Περιμένοντας τον Γκοντό» (2007), «Η μικρή μας πόλη» (2008), «Ο ρινόκερος» (2014).

Για το Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, ο Χρίστος Σιοπαχάς θα παραμείνει ένας φίλος και ένας εμπνευσμένος συμπαραστάτης.

Η Ένωση Σκηνοθετών Κύπρου

Τη βαθιά θλίψη για τον θάνατο του Χρίστου Σιοπαχά εκφράζει σε σημερινή ανακοίνωση της η Ένωση Σκηνοθετών Κύπρου.

Σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι , «η Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Σκηνοθετών Κύπρου εκφράζουν τη βαθιά θλίψη και τα θερμά τους συλλυπητήρια για την απώλεια του Χρίστου Σιοπαχά ο οποίος υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του κυπριακού κινηματογράφου».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση