ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το Παττίχειο είναι αναπόσπαστο κομμάτι του Πολιτισμού της Λεμεσού

Η νέα διευθύντρια του Θεάτρου Μελίνα Σχοινή μιλάει για το αύριο του οργανισμού και το όραμά της

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Η διευθύντρια του Παττιχείου Δημοτικού Θεάτρου Μελίνα Σχοινή μιλάει στην «Κ» για τη νέα εποχή στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού και ειδικά για τον νέο κύκλο εκδηλώσεων «Μεγάλοι Έλληνες Δημιουργοί». Στη συνέντευξή της λέει πως ο πολιτισμός πρέπει να ενσωματωθεί στην παιδεία και στην κουλτούρα των ανθρώπων. «Με την ιδέα να προσελκύσουμε τους νέους στο θέατρο και γενικά στον Πολιτισμό, έχουμε καθιερώσει το πρόγραμμα “Δημιουργώντας τους θεατές του αύριο”». Η κα Σχοινή αναφέρει επίσης

–Μιλήστε μου, για τη νέα εποχή στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού και ειδικά για τον νέο κύκλο εκδηλώσεων «Μεγάλοι Έλληνες Δημιουργοί»;

Αν αναφέρεστε σαν «νέα εποχή» την μετά Covid εποχή και επιστροφή όσο γίνεται των πολιτιστικών εκδηλώσεων στην ομαλότητα θέλω να πιστεύω και να ελπίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Όσο για τον νέο κύκλο εκδηλώσεων «Μεγάλοι Έλληνες Δημιουργοί» είμαστε πολύ περήφανοι. Καταφέραμε με πολύ καλές συνεργασίες να κάνουμε την αρχή σε αυτό το Φεστιβάλ και να καθιερωθεί σε θεσμό με νέες συνεργασίες κάθε χρόνο, έτσι ώστε να αναδειχτούν και να τιμηθούν Έλληνες και Κύπριοι Δημιουργοί από διάφορους κλάδους της Τέχνης. Πιστεύουμε ότι θα αγαπηθεί και θα υποστηριχθεί ο θεσμός αυτός από το κοινό της Κύπρου. Ήδη οι πρώτες παραστάσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 7 και 22 Οκτωβρίου είχαν μεγάλη επιτυχία και ενθουσίασαν το κοινό.

«Το Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο είναι εδώ για να στηρίξει ειδικά τις ντόπιες παραγωγές και τους Κύπριους καλλιτέχνες»

–Πόσο εύκολο είναι για έναν δημοτικό πολιτιστικό θεσμό να αντεπεξέλθει σε τέτοιες μεγαλεπήβολες εκδηλώσεις;

–Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι εύκολο. Το θέατρό μας είναι στελεχωμένο με βασικό προσωπικό εκτέλεσης των καθημερινών μας υποχρεώσεων. Η παραγωγή τέτοιων μεγάλων θεσμών έχει άλλες απαιτήσεις, οι οποίες προς το παρόν, με πολύ ζήλο απ’ όλους, από καλούς φίλους συνεργάτες βγαίνει εις πέρας. Σε κάποια επόμενη στιγμή το θέατρο πολύ πιθανό να χρειαστεί περισσότερη υποστήριξη ανθρώπινου δυναμικού.

–Έχει η Λεμεσός εκείνη την κρίσιμη μάζα θεατών, που μπορούν να υποστηρίξουν τις δράσεις του Παττίχειου;  

–Η Λεμεσός όπως και όλες οι πόλεις της Κύπρου θέλουν πολλή δουλειά στη δημιουργία κοινού. Ο Πολιτισμός πρέπει να ενσωματωθεί στην παιδεία και στην κουλτούρα των ανθρώπων. Με την ιδέα να προσελκύσουμε τους νέους στο θέατρο και γενικά στον Πολιτισμό, έχουμε καθιερώσει το πρόγραμμα «Δημιουργώντας τους θεατές του αύριο». Σε συνεργασία με διάφορους παραγωγούς προσφέρουμε σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων δωρεάν, είτε μειωμένα εισιτήρια σε συγκεκριμένες παραστάσεις, όπου μπορούν να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα αυτό. Από τη μέχρι τώρα απήχηση που έχει, φαίνεται ότι αρχίζει να ενδιαφέρει τους νεαρούς.

–Ίσως χρειάζεται το Παττίχειο μεγαλύτερη εξωστρέφεια και ίσως και συνεργασίες τοπικές, αλλά και παγκύπριες;

–Αλήθεια πως ναι. Δεν νομίζω όμως ότι οποιοσδήποτε θεσμός ή καλλιτεχνικός φορέας να επικοινώνησε μαζί μας τουλάχιστον τους τελευταίους οκτώ μήνες που βρίσκομαι εγώ εδώ και να έχει παράπονο ότι δεν προσπαθήσαμε να βρούμε τη λύση για να παρουσιάσουν την τέχνη τους στο θέατρό μας. Και θα ήθελα ακόμα μια φορά, να τονίσω ότι, το Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο είναι εδώ για να στηρίξει ειδικά τις ντόπιες παραγωγές και τους Κύπριους καλλιτέχνες.

–Μετά τις πρόσφατες περιπέτειες του Παττίχειου, ποιο είναι το αύριο που θέλετε για τον οργανισμό που προΐστασθε;

–Το Παττίχειο είναι θεσμός, είναι αναπόσπαστο κομμάτι του Πολιτισμού της Λεμεσού αυτό πρέπει να είναι ο σκοπός του κάθε διευθυντή και Διοικητικού Συμβουλίου και δεν πρέπει να επηρεάζεται από πρόσωπα. Αυτός είναι και ο δικό μου σκοπός και προς αυτή την κατεύθυνση ξεκάθαρα δουλεύει όλο το ανθρώπινο δυναμικό του θεάτρου, που στάθηκαν δυνατοί όλο αυτό τον καιρό.

–Υπάρχει κάτι που λείπει από τον πολιτιστικό χάρτη της Λεμεσού, και το οποίο φιλοδοξείτε να καλύψετε;

–Να μας επιτρέψετε όνειρα να έχουμε πολλά. Αλλά να σας τα φανερώνουμε λίγα λίγα. Υπάρχουν ήδη πολλές συζητήσεις με καλλιτεχνικές ομάδες για δημιουργία θεσμών που αφορούν την κλασική μουσική, τη γυναικεία δημιουργία, τις παιδικές εκδηλώσεις. Μόλις παίρνουν σάρκα και οστά θα σας τις ανακοινώνουμε, γιατί σίγουρα χρειαζόμαστε την υποστήριξή σας για την υλοποίηση τους, όπως τη χρειάζεται όλος ο κόσμος του πολιτισμού. Το μέλλον των παιδιών μας πρέπει να μπει σε σωστές πολιτιστικές βάσεις πλέον, αν θέλουμε να μεγαλώσουμε ανθρώπους ανεκτικούς στη διαφορετικότητα, ανθρώπους που σέβονται τη φύση, ανθρώπους πραγματικά ευτυχισμένους.

Πληροφορίες

Επόμενη μουσική συνάντηση στη σκηνή του Παττιχείου Λεμεσού είναι αυτή της τραγουδοποιού Νένας Βενετσάνου με τη σοπράνο Χρύσω Μακαρίου, με τίτλο: «Να στρώσει νυφικό το πέλαγος». Πέμπτη 27 Οκτωβρίου, ώρα 8:30 μ.μ. Στις 27 Οκτωβρίου, στη σκηνή του Παττιχείου Δημοτικού Θεάτρου Λεμεσού, Αγίας Ζώνης 4, Λεμεσός.

Εισιτήρια: Tickethour Cyprus και σε όλα τα καταστήματα της ACS Courier Cyprus

www.pattihio.com.cy | τηλέφωνο 25377277

Το έργο εντάσσεται στο πλαίσιο του πολυπρισματικού Κύκλου Εκδηλώσεων με τίτλο «Μεγάλοι Έλληνες Δημιουργοί» που διοργανώνει τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο, το Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού.

Πληροφορίες:

Να Στρώσει Νυφικό το Πέλαγος | Θεοδωράκης| Μαρκόπουλος| Ανδριανόπουλος

2022 | 20:30

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Θέατρο  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση