ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Το Ρόδο της Δαμασκού» έρχεται στη Λευκωσία

Πρόκειται για το μονόλογο μιας μετανάστριας σε ένα προσφυγικό καταυλισμό

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η Θεατρική Σκηνή Παρέμβασις ιδρύθηκε το 2021 με έδρα την επαρχία της Πάφου και βασική αρχή την προαγωγή της Θεατρικής Τέχνης. Έρχεται ως παρέμβαση στο θεατρικό γίγνεσθαι της Πάφου και της Κύπρου εν γένει με μια σύγχρονη και ανανεωτική ματιά, καθώς και ως παρέμβαση στα κοινωνικά ζητήματα που μαστίζουν τις σύγχρονες κοινωνίες με σειρά δράσεων, πρωτίστως, μέσα από το θέατρο αλλά και από άλλες μορφές τέχνης.

Επιλέγοντας η ομάδα να δουλέψει πάνω στη θεματική «μετανάστευση-προσφυγιά» έχει προγραμματίσει ως πρώτη παραγωγή το βραβευμένο με Α΄ βραβείο από την Ένωση Θεατρικών Συγγραφέων Κύπρου Το Ρόδο της Δαμασκού της Μαρίνας Αθανασίου-Τάκη. Πρόκειται για το μονόλογο μιας μετανάστριας σε ένα προσφυγικό καταυλισμό. Η Wardah είναι δασκάλα πρόσφυγας από τη Συρία, θύμα του πολέμου. Μετά από μια άσχημη περιπέτεια στη θάλασσα, κατέληξε σε ένα προσφυγικό καταυλισμό ως αιτήτρια πολιτικού ασύλου. Η ιστορία της κινείται μεταξύ παρόντος και παρελθόντος, λογικής και φαντασίας. Μέσα από τον μονόλογό της πληροφορούμαστε για την όμορφη ζωή της στη Συρία πριν από τον εμφύλιο πόλεμο, αλλά και για τα βιώματά της κατά τη διάρκεια αυτού. Η ζωή της στην καινούργια πατρίδα είναι δύσκολη. «Άνθρωπος από άνθρωπο διαφέρει» λέει η ηρωίδα. Τι είναι τελικά η ξενοφοβία; Τι σημαίνει να ζεις σε ξένο τόπο ως άλλη Μήδεια;

Σκηνοθετικό σημείωμα

Το κοινό καλείται για μία ώρα και κάτι, όσο διαρκεί η παράσταση, να μπει στα παπούτσια του «Άλλου», του «Ξένου», δοκιμάζοντας τις αντοχές του και καλούμενο να απαντήσει σε πολλαπλά ερωτήματα.

Η παράσταση δεν θα μπορούσε να λάβει χώρα πουθενά αλλού παρά μόνο σε σημεία της πόλης μας που συνδέονται με τον πόλεμο και την προσφυγιά. Δυστυχώς, για όλους μας, αυτά είναι πολλά... Συνεπώς, η παράσταση παίρνει τη μορφή του site-specific theatre και παρουσιάζεται σε μια γειτονιά προσφύγων (Μικρασιάτες, Αρμένιοι, Ελληνοκύπριοι...), σε ένα εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο με βαριά ιστορία και σε μια συνοικία, όπου η προσφυγιά βιώθηκε και βιώνεται ποικιλοτρόπως. Επιχειρείται να ανασυρθούν αναμνήσεις και αισθήσεις από το κοινό της πόλης, στοχεύοντας σε μια βιωματικότερη σύνδεσή του με τους χώρους, μέσα από μια νέα νοηματοδότηση του κειμένου.

Μετά από σειρά παραστάσεων στην Πάφο, που ξεκίνησαν τον Οκτώβρη και ολοκληρώθηκαν τον Νοέμβριο, «Το Ρόδο της Δαμασκού» έρχεται στη Λευκωσία, προσαρμόζεται και παρουσιάζεται στο Θέατρο Πανόραμα στο Δάλι για μόνο μία παράσταση στις 16 Νοεμβρίου 8.00μ.μ. (λόγω διάδρασης με το κοινό που προηγείται της παράστασης, το κοινό καλείται να βρίσκεται στον χώρο 15 λεπτά πριν).

Ταυτότητα παράστασης

Κείμενο & σκηνοθεσία: Μαρίνα Αθανασίου-Τάκη
Ερμηνεία: Ευανθία Πολυβίου
Σκηνογραφία: Παναγιώτα Μιχαήλ
Δραματουργία εφαρμοσμένου θεάτρου: Ελένη Πολυβίου
Κινησιολογία: Μαρίνα Κλεάνθους

Περισσότερες Πληροφορίες

Πότε/Πού: Θέατρο Πανόραμα στο Δάλι, την Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021 στις 20:00

Επικοινωνία: Τηλέφωνο 99526304

Εισιτήρια: Tickethour, ACS courier

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση