ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υφυπουργός Πολιτισμού: Mερικής αναθεώρησης έτυχε το Σχέδιο ΘΥΜΕΛΗ

Πρωταρχικός στόχος είναι η ομαλή μετάβαση του Σχεδίου από τον ΘΟΚ στο Υφυπουργείο

ΚΥΠΕ

Mερικής αναθεώρησης σε ορισμένα σημεία του, κυρίως για τυπικούς και διαδικαστικούς λόγους, έχει τύχει το Σχέδιο Επιχορηγήσεων Θεατρικής Δημιουργίας ΘΥΜΕΛΗ δήλωσε τη Δευτέρα ο Υφυπουργός Πολιτισμού, Γιάννης Τουμαζής ο οποίος επεξήγησε ότι «για παράδειγμα, έπρεπε να αφαιρεθούν όλες οι αναφορές που υπήρχαν στο κείμενο για τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου και το Διοικητικό του Συμβούλιο».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υφυπουργείου Πολιτισμού, ο κ. Τουμαζής, σημείωσε ότι επί του παρόντος το πνεύμα και το γράμμα του Σχεδίου δεν έχει αλλάξει, διότι πρωταρχικός στόχος είναι η ομαλή μετάβαση του Σχεδίου από τον ΘΟΚ στο Υφυπουργείο και η απρόσκοπτη λειτουργία των θεάτρων και της θεατρικής δραστηριότητας του τόπου μας.

Πρόσθεσε ότι «μακροπρόθεσμα, όμως, σκοπός μας είναι να γίνουν περαιτέρω αλλαγές στο Σχέδιο και κυρίως να επιτευχθεί ένα ευτυχές πάντρεμά του με το Σχέδιο του Θεάτρου, το οποίο λειτουργεί κάτω από την ομπρέλα του Προγράμματος ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ των Πολιτιστικών Υπηρεσιών και ευελπιστούμε ότι εντός του 2023 θα πετύχουμε και αυτόν τον στόχο».

Συνοψίζοντας τις αλλαγές που έχουν επέλθει στο Σχέδιο, ο Υφυπουργός είπε ότι όσον αφορά τα χρονοδιαγράμματα για το Α΄ εξάμηνο του 2023 (με πρεμιέρα στο διάστημα από 1 Ιανουαρίου μέχρι 30 Ιουνίου 2023), η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 24 Οκτωβρίου 2022.

Για το Β΄ εξάμηνο του 2023 (για παραγωγές με υλοποίηση από 1 Ιουλίου μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2023), η προθεσμία υποβολής αίτησης λήγει στις 3 Απριλίου 2023.

Όπως είπε ο κ. Τουμαζής, «η ολοκλήρωση παραστάσεων πρέπει να γίνεται εντός του ίδιου ημερολογιακού έτους και η υποβολή των παραστατικών για τις παραγωγές του Α΄ εξαμήνου του 2023 θα γίνεται το αργότερο μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2023, ενώ για το Β΄ εξάμηνο η υποβολή των παραστατικών θα πρέπει να γίνεται μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου 2023».

Κατά δεύτερον, εξήγησε ο Υφυπουργός, «αλλάζει το όργανο αξιολόγησης και πάλι ως λογικό συνεπακόλουθο της μεταφοράς της αρμοδιότητας από τον ΘΟΚ στο Υφυπουργείο».

Πρόσθεσε ότι «η αξιολόγηση των προτάσεων δεν θα γίνεται πλέον από υπο-επιτροπή του Διοικητικού Συμβουλίου του ΘΟΚ, αλλά από τριμελή Επιτροπή, η οποία θα διορίζεται από τον Υφυπουργό».

Ανακοίνωσε ότι «για το 2023 η Επιτροπή απαρτίζεται από τις Δρα Άντρη Κωνσταντίνου, Θεατρολόγο - Αν. Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Frederick, Μαρία Χαμάλη, Θεατρολόγο – Εκπαιδευτικό και Δρα Ελλάδα Ευαγγέλου, Θεατρολόγο - Πανεπιστήμιο Κύπρου. Χρέη Γραμματέως της Επιτροπής θα εκτελεί η Γεωργία Χόπλαρου, Λειτουργός του Υφυπουργείου Πολιτισμού. Η Επιτροπή Αξιολόγησης Παραστάσεων (ΕΑΠ) θα συνεχίσει κανονικά τη θητεία έως και το τέλος του 2023.

Όπως είπε ο Γιάννης Τουμαζής, «είναι πολύ σημαντικό να ξεκαθαριστεί ότι από τη στιγμή που το Σχέδιο ΘΥΜΕΛΗ ανήκει στις αρμοδιότητες του Υφυπουργείου Πολιτισμού, δεν επιτρέπεται να παρέχει χορηγίες για τις ίδιες κατηγορίες θεατρικών δραστηριοτήτων με το Σχέδιο του θεάτρου του Προγράμματος «Πολιτισμός».

Υποχρεωτικά, λοιπόν, δεν θα περιλαμβάνονται στο εν λόγω πρόγραμμα οι κατηγορίες «μονόλογος» και «θεατρικό έργο με 2 ηθοποιούς». Θα εξακολουθούν να υπάρχουν, όμως, όπως και προηγουμένως, οι κατηγορίες «σκηνοθετημένο θεατρικό αναλόγιο», «αφιερώματα σε ανθρώπους του θεάτρου» και «παιδικό-νεανικό θέατρο».

Τέλος, ο Υφυπουργός Πολιτισμού σημείωσε «ότι φορέας που εξασφαλίζει χορηγία για παραγωγή στο Σχέδιο ΘΥΜΕΛΗ 2023 δεν δύναται να χρηματοδοτηθεί για την ίδια παραγωγή σε άλλα προγράμματα ή θεσμικές διοργανώσεις των Πολιτιστικών Υπηρεσιών, για παράδειγμα στο Πρόγραμμα Πολιτιστικής Αποκέντρωσης, Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, κ.λπ.

Διευκρίνισε «ότι θα επιτρέπεται η υποβολή αίτησης σε όσα και όποια προγράμματα του Υφυπουργείου επιθυμεί κάποιος, ωστόσο, θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί μόνο από ένα πρόγραμμα για την ίδια παραγωγή».

Τα έντυπα υποβολής αίτησης θα αναρτηθούν σήμερα στην ιστοσελίδα των Πολιτιστικών Υπηρεσιών (www.moec.gov.cy/politistikes_ypiresies/programmata)και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Επίσης έχει λειτουργήσει ήδη ηλεκτρονική διεύθυνση, στην οποία οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να απευθύνονται για ερωτήσεις και διευκρινίσεις η οποία είναι : thymeli@culture.gov.cy. Οι αιτήσεις θα μπορούν να υποβάλλονται ηλεκτρονικά και δια χειρός, με παράδοση στα γραφεία των Πολιτιστικών Υπηρεσιών (Ιφιγενείας 27, 2007 Λευκωσία).

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση