ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπεγράφη η νέα συλλογική σύμβαση ηθοποιών – ΘΟΚ

Οι διαδικασίες κράτησαν σχεδόν τρία χρόνια, όμως το αποτέλεσμα είναι προς όφελος όλων

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Στη Νέα Σκηνή του Θεάτρου ΘΟΚ υπεγράφη σήμερα η πρώτη Συλλογική Σύμβαση Ηθοποιών μεταξύ του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου (ΘΟΚ), της Ένωσης Ηθοποιών Κύπρου (ΕΗΚ) και της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ-Καλλιτεχνών Θεάτρου. Εκ μέρους του ΘΟΚ τη Σύμβαση υπέγραψαν τη Δευτέρα 18 Μαρτίου η πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Αντιγόνη Αθηαινίτη, για την ΕΗΚ ο πρόεδρός της κ. Κωνσταντίνος Λύρας και για τη ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ ο κ. Χάρης Κκολός.

Στις εισαγωγικές ομιλίες τους οι τρεις θεσμικοί σημείωσαν το πόσο σημαντική είναι αυτή η Σύμβαση για τους ηθοποιούς και για τον οργανισμό συνολικά. Η κ. Αθηαινίτη σημείωσε ότι αυτή είναι μία πολύ σημαντική ημέρα για τον ΘΟΚ και προσβλέπουν όλοι σε γόνιμες συνεργασίες, με βάση πια αυτή τη σύμβαση, τονίζοντας δε ότι οι σκηνοθέτες θα έχουν πια τη δυνατότητα να συνομιλούν και να συζητούν με ηθοποιούς και φυσικά να επιλέγουν αυτόν που θεωρούν καταλληλότερο. Η κ. Αθηαινίτη ευχαρίστησε επίσης τους προέδρους των προηγούμενων Δ.Σ. του Οργανισμού, οι οποίοι το περασμένο διάστημα ασχολήθηκαν με το εν λόγω ζήτημα, παίρνοντας από εκείνους το νήμα για να υπάρχει σήμερα η Συλλογική Σύμβαση.

Ο κ. Λύτρας από την πλευρά του αναφώνησε «Επιτέλους», αφού μία χρονίζουσα κατάσταση τελικά κατέληξε προς το συμφέρον όλων, ΘΟΚ και ηθοποιών. Σημείωσε ότι πλέον και για πρώτη φορά ο ηθοποιός έχει το δικαίωμα να διαπραγματεύεται, αναλόγως της καλλιτεχνικής αξίας του. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο που κατακυρώνεται από αυτή τη συμφωνία».
Ο κ. Κκολός στη δική του ομιλία τόνισε εμφατικά ότι θέατρο χωρίς ηθοποιούς δεν γίνεται, άρα η σημασία ορθών όρων εργοδότησης είναι πάρα πολύ σημαντική. Ο κ. Κκολός ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν για την επίτευξη του σκοπού, της υπογραφής δηλαδή της συλλογικής σύμβασης, «είμαστε σίγουροι ότι αυτή είναι προς το συμφέρον όλων, για τους ηθοποιούς αλλά και για τον πολιτισμό γενικότερα», κατέληξε.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι μέσα από την υπογραφή αυτής της σύμβασης κατοχυρώνονται τα δικαιώματα των ηθοποιών, αλλά και τίθεται πλέον και μία στερεή βάση συζήτησης και για τα ιδιωτικά θέατρα και τα δικαιώματα των ηθοποιών τους.
Η πολύχρονη συζήτηση για την τελική διευθέτηση της Σύμβασης ήταν αποτέλεσμα μιας δύσκολης διαδικασίας συμμόρφωσης, ανασύνταξης και αναδιαμόρφωσης πολλών προνοιών που διέπουν τον ΘΟΚ και φυσικά οι συζητήσεις με τα διάφορα μέρη και με την ίδια την Πολιτεία.

Συμπαραγωγή ΘΟΚ – Εθνικού

Σχετικά με το ζήτημα της συμπαραγωγής ΘΟΚ και Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδας σημειώθηκε ότι μετά από συζητήσεις βρέθηκε η χρυσή τομή. Η κ. Αθηαινίτη είπε «για συγκεκριμένους ρόλους είναι εργοδότηση του Εθνικού, αλλά για τους Κύπριους ηθοποιούς σαν ΘΟΚ έχουμε υπογράψει ένα πλαίσιο συμφωνίας». Ουσιαστικά, θα είναι απασχόληση για τους Κύπριους ηθοποιούς σύμφωνα με τους όρους της Σύμβασης που υπεγράφη, αλλά διοικητικά θα υπάγονται στο Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση