ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Θερινή Έκθεση «Act Of Resistance»

H έκθεση συγκεντρώνει έργα πολλών Κυπρίων, Ελλήνων, Βρετανών, Γερμανών και Ρώσων καλλιτεχνών

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Σταδιακά και οι γκαλερί αρχίζουν την επαναλειτουργία τους, σε μια προσπάθεια επιστροφής στην κανονικότητα. Έτσι και η Gallery K από τις 15 Ιουνίου θα φιλοξενήσει την έκθεση «Act Of Resistance» με έργα κυπριακής, ελληνικής και ευρωπαϊκής τέχνης. Ωστόσο, κύριο μέλημα των γκαλερί είναι και η ασφαλής επίσκεψη των φιλότεχνων στους εκθεσιακούς χώρους, με τη Ρίτσα Κυριακού, διευθύντρια της Gallery K, να σημειώνει: «Φυσικά, το πρωταρχικό μας μέλημα είναι η προστασία των επισκεπτών και των εργαζομένων και έχουμε λάβει όλα τα μέτρα προκειμένου να είναι ασφαλείς» και συμπληρώνει, «χρειάστηκαν πολλές άυπνες νύχτες για να αποφασίσουμε εάν και πώς θα ανοίξουμε». Στην γκαλερί επιτρέπεται ανά πάσα στιγμή αριθμός 12 επισκεπτών εκτός των εργαζομένων, ενώ στον χώρο υπάρχουν μάσκες προσώπου και γάντια.

Η θερινή έκθεση «Act Of Resistance», που θα ανοίξει στις 15 Ιουνίου, συγκεντρώνει εξαιρετικά έργα κυπριακής, ελληνικής και ευρωπαϊκής τέχνης, τα περισσότερα από τα οποία είναι πίνακες ζωγραφικής με την κα Κυριάκου να τονίζει ότι η φυσική παρουσία του κόσμου σε μία γκαλερί είναι αναντικατάστατη αξία: «Με την εξέλιξη της πανδημίας είδαμε στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ πολλές γκαλερί τέχνης και μουσεία να παρέχουν διαδικτυακή πρόσβαση και εικονικές επισκέψεις. Ο κόσμος έμαθε σε μηδενικό σχεδόν χρόνο να προσεγγίζει την τέχνη μέσω του διαδικτύου, ουσιαστικά μέσα από τη φωτογραφία και το βίντεο. Εντούτοις, τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την φυσική επικοινωνία που μπορεί να έχει ο θεατής με το ίδιο το έργο» και προσθέτει: «Γι’ αυτό τον λόγο θεωρώ ότι σε καιρούς κοινωνικής απόστασης και εικονικής πραγματικότητας, οι γκαλερί που ανοίγουν τις πόρτες τους ώστε ο θεατής να επικοινωνήσει από κοντά με το έργο τέχνης προβαίνουν σε μια έσχατη πράξη αντίστασης» προσθέτει.

Για τη θερινή της έκθεση η Gallery K συνεργάστηκε με τη Cypria Fine Arts Auctions και θα παρουσιάσει το μεγαλύτερο μέρος της φθινοπωρινής συλλογής έργων της τελευταίας. Η έκθεση συγκεντρώνει έργα πολλών Κυπρίων, Ελλήνων, Βρετανών, Γερμανών και Ρώσων καλλιτεχνών ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται οι Χριστόφορος Σάββα, Μιχαήλ Κάσιαλος, Carl Theodor Von Piloty, Salvador Dali, Ανδρέας Χρυσοχός, Αλέκος Φασιανός, Λευτέρης Οικονόμου, Δημήτρης Μυταράς, Τηλέμαχος Κάνθος, Ανδρέας Λαδόμματος, Ζωή Ζέγγελη, John Kiki, Glyn Hughes, Στέλιος Βότσης, Πολύκλειτος Ρέγκος και πολλοί άλλοι.

Ανάμεσα στα έργα της έκθεσης «Act of Resistanc»e αρκετά ανήκουν σε διάσημα ονόματα στο χώρο της ρωσικής ζωγραφικής όπως οι Julia Galeeva και Vladimir Kachanov και προέρχονται από συλλογή Ρωσικής Τέχνης που είχε παρουσιαστεί παλαιότερα στο Λονδίνο. Επίσης, παρουσιάζονται έργα Κυπρίων ζωγράφων της λεγόμενης δεύτερης γενιάς, ανάμεσα στα οποία υπάρχουν και κάποια εξαιρετικά δείγματα κυπριακής Μοντέρνας Τέχνης. Ξεκινώντας με τον Χριστόφορο Σάββα στη δεκαετία του 1960, η Κυπριακή Μοντέρνα Τέχνη ουσιαστικά υπήρξε και παραμένει μια πράξη αντίστασης ενάντια στη ρεαλιστική και ναϊφ ζωγραφική που κυριάρχησε στην κυπριακή τέχνη. «Ιδωμένη απ’ αυτή την σκοπιά, οι επισκέπτες της έκθεσης θα μπορούσαν ενδεχομένως να διαπιστώσουν ότι υπάρχουν περισσότερες από μία αναγνώσεις στην έκθεση Act of Resistance της Gallery K », λέει η Ρίτσα Κυριάκου.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή από τις 15 Ιουνίου έως τις 31 Ιουλίου και 1 Σεπτεμβρίου έως 14 Σεπτεμβρίου (Αύγουστος κλειστά)

Πληροφορίες:

Γκαλερί Κ, Έβρου 14, Στρόβολος, 2003, Λευκωσία. Επικοινωνία τηλέφωνα 22341122, και www.gallerykcyprus.com

Ανοιχτά από Δευτέρα έως Παρασκευή 9.00 - 1.00 και 4.00 - 7.00, Σάββατο 9.00 - 2.00

Έντυπη Έκδοση 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

Η Dua Lipa ήταν η μεγάλη νικήτρια των φετινών Brit Awards

Η νέα κανονικότητα των Brit Αwards

Η πρώτη μεγάλη εκδήλωση κλειστού χώρου που επιτράπηκε από τη βρετανική κυβέρνηση, στο πλαίσιο έρευνας για τη διασπορά του ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΜΟΥΣΙΚΗ