ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το πρόγραμμα καλοκαιρινών εκδηλώσεων στο Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή

Στην ετήσια έκθεση εκτίθενται 50 έργα της συλλογής του Μουσείου, από τον 16ον αιώνα μέχρι και σύγχρονα έργα

ΚΥΠΕ

Πλούσιο και πολύπλευρο είναι το πρόγραμμα καλοκαιρινών εκδηλώσεων για το 2021 του Δημοτικού Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή στη Λευκωσία.

Ανακοίνωση από τον Δήμο Λευκωσίας αναφέρει ότι «στο μουσείο συνεχίζουν να είναι ανοικτές για το κοινό μέχρι τις 14 Αυγούστου δύο σημαντικές εκθέσεις Χαρακτικής». Πρόκειται για την ετήσια έκθεση με θέμα «Οι Παραδοσιακές Τεχνικές της Χαρακτικής» και η περιοδική έκθεση με θέμα «H Χαρακτική ως Κοινωνικό Σχόλιο».

Στην ετήσια έκθεση εκτίθενται 50 έργα της συλλογής του Μουσείου, από τον 16ον αιώνα μέχρι και σύγχρονα έργα. Επεξηγηματικά κείμενα βοηθούν τον επισκέπτη να κατανοήσει την πολύμορφη διάσταση της χαρακτικής, χάρη στις πολλές μεθόδους των τριών βασικών παραδοσιακών τεχνικών της.

Ένα πιεστήριο χαρακτικής στο Μουσείο, θα βοηθήσει να γνωρίσουν οι επισκέπτες τον τρόπο εκτύπωσης έργων χαρακτικής. Χαρακτικές μήτρες, εργαλεία χάραξης και εκτύπωσης, καθώς και βιβλία εικονογραφημένα με χαρακτικά, είναι μερικά από τα εκθέματα σε βιτρίνες που τοποθετήθηκαν στο Μουσείο.

Στην περιοδική έκθεση (εις μνήμη της ιστορικού της τέχνης Νέλλης Κυριαζή) με θέμα «Η χαρακτική ως κοινωνικό σχόλιο» εκτίθενται 27 έργα από τη Συλλογή του αρχείου του Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή – Κύπρος και του Κέντρου Χαρακτικής Αθηνών – Pandolfini & Σιατερλή - Ελλάδα.

Η έκθεση συγκεντρώνει πολύ σημαντικούς καλλιτέχνες από διαφορετικές χώρες, με ανόμοια «εθνικά» βιώματα και διαφορετική κοινωνική «ιστορία». Καταγράφει ανησυχίες, θέσεις και προβληματισμούς, άλλοτε με σαρκασμό και σάτιρα, άλλοτε με περισσότερο έμμεσες προσεγγίσεις.

Για πρώτη φορά φέτος, μετά από την ημέρα των εγκαινίων του τον Δεκέμβριο του 2019, το Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή εγκαινιάζει το καλοκαιρινό του πρόγραμμα που περιλαμβάνει μια πλούσια επιλογή δράσεων και εκδηλώσεων.

Συγκεκριμένα, φιλοξενεί στην αυλή του Μουσείου το Φεστιβάλ «Εικόνες και Όψεις του Εναλλακτικού Κινηματογράφου» το οποίο είναι μια πρωτοβουλία των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Brave New Culture.

Από τις 17 – 21 Ιουλίου 2021 το Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή εγκαινιάζει μια νέα σειρά εκθέσεων / αφιερωμάτων εστιάζοντας σε νέους σύγχρονους χαράκτες. Η σειρά των αφιερωμάτων έχει στόχο να αναδείξει νέες φωνές της χαρακτικής του τόπου μας, αλλά και του διεθνούς χώρου.

Οι εκθέσεις αυτές θα πραγματοποιούνται στο “ανώι” (πάνω όροφο) του Μουσείου. Το Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή κάνει αρχή παρουσιάζοντας μια σειρά από λιθογραφίες της Κύπριας Χαράκτριας Σιμώνης Φιλίππου η οποία ερευνά την αντίληψη της λέξης sessile (άμισχος) καθώς και τη σχέση μεταξύ του ανθρώπου και του φυσικού κόσμου δια μέσου μιας μελέτης αρχαιολογικών τεχνουργημάτων και φυτικής ζωής.

Από τις 16 Ιουνίου - 21 Ιουλίου 2021 το Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή θα φιλοξενήσει στην υπαίθρια αυλή του μια σειρά από προγράμματα ταινιών που επιμελούνται διεθνείς συνεργάτες του Animafest Cyprus. Το ύφος και η τεχνοτροπία των προγραμμάτων αυτών συνδέονται με την τέχνη της χαρακτικής και των εικαστικών τεχνών με ποικίλους τρόπους.

Την 1η Ιουλίου η Σιμώνη Φιλίππου θα παρουσιάσει τη δουλειά της στο κοινό το οποίο θα έχει την ευκαιρία να τη γνωρίσει αλλά και να συζητήσει μαζί της για την καλλιτεχνική της προσέγγιση στην χαρακτική.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την κάθε εκδήλωση ξεχωριστά θα ακολουθήσουν στη συνέχεια.
Όλες οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 20:00 και η είσοδος είναι ελεύθερη

Το νέο θερινό ωράριο λειτουργίας του Μουσείου είναι:
Τρίτη – Σάββατο 10:00-13:00 και 17:00 – 20:00

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση