ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Voices of Culture» 2019 - 2021

Κάλεσμα για υποβολή αιτήσεων: Καθεστώς και συνθήκες εργασίας καλλιτεχνών και επαγγελματιών του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Κάλεσμα για υποβολή αιτήσεων: Καθεστώς και συνθήκες εργασίας καλλιτεχνών και επαγγελματιών του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα από τα κράτη μέλη της ΕΕ.

“Voices of Culture” – Περί τίνος πρόκειται;

Το πρόγραμμα "Voices of Culture" είναι ο δομημένος διάλογος μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του πολιτιστικού τομέα. Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και επί του παρόντος υλοποιείται από το Ινστιτούτο Γκαίτε στις Βρυξέλλες.
Το τέταρτο θέμα του "Voices of Culture 2019 – 2021" θα θέσει ερωτήματα σχετικά με τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες για το καθεστώς και τις συνθήκες εργασίας των καλλιτεχνών και των επαγγελματιών του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα. Πώς μπορούν οι νέες προτεραιότητες, οι πολιτικές, οι δράσεις και οι ροές χρηματοδότησης να ανταποκριθούν καλύτερα σε αυτό το ζήτημα;

“Voices of Culture” – Ποιος μπορεί να συμμετέχει;

Η πρόσκληση είναι ανοιχτή σε εκπροσώπους του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα (επαγγελματικές οργανώσεις, πολιτιστικά ιδρύματα, μη κυβερνητικές οργανώσεις, ευρωπαϊκά δίκτυα, ιδρύματα, ιδιωτικούς οργανισμούς κλπ.) με σχετική εμπειρογνωμοσύνη στο θέμα "Καθεστώς και συνθήκες εργασίας των καλλιτεχνών και των επαγγελματιών του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα" που θα ήθελαν να συνεισφέρουν σε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι οργανισμοί που θα υποβάλουν αίτηση πρέπει να προέρχονται από ένα από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.

“Voices of Culture” – Γιατί είναι σημαντικό;

Πριν από το COVID-19, οι τομείς των τεχνών και του πολιτισμού χαρακτηρίζονταν ήδη από εύθραυστες εργασιακές πρακτικές. Μια κατακερματισμένη οργάνωση των αλυσιδών δημιουργικής αξίας, η συχνά επισφαλής εργασία στη βάση προγραμμάτων, ο μη-κερδοφόρος χαρακτήρας πολλών δραστηριοτήτων και τα (συχνά όχι καλά αμειβόμενα) έσοδα που βασίζονται σε πνευματική ιδιοκτησία και μοντέλα εισοδήματος είναι μόνο κάποια από τα στοιχεία που συνέβαλαν σε αυτό.

Η κρίση COVID-19 προκαλεί τεράστιες απώλειες στις ευκαιρίες εσόδων και τις δυνατότητες για διεξαγωγή καλλιτεχνικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, με τους πιο ευάλωτους "παίκτες" να επηρεάζονται περισσότερο. Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις σχετίζονται με αλλαγές στην πολιτιστική ζήτηση και δέσμευση, με την ανάγκη ανάπτυξης δεξιοτήτων για την αντιμετώπιση της νέας κατάστασης, κινδύνους επιδείνωσης των ανισοτήτων εντός του τομέα, μαζική μετανάστευση από εξειδικευμένους επαγγελματίες του τομέα και εξουδετέρωση της ποικιλομορφίας της έκφρασης.

Προκειμένου να ενισχυθεί ο τομέας, είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα και να εργαζόμαστε για τη δημιουργία ενός συστήματος που να εξασφαλίζει αξιοπρεπή διαβίωση και συνθήκες εργασίας για τους καλλιτέχνες και τους επαγγελματίες του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα.

“Voices of Culture” – Πώς λειτουργεί;

Οι επιτυχόντες υποψήφιοι θα κληθούν σε μια ψηφιακή συνάντηση ανταλλαγής ιδεών (Brainstorming) από τις 27 έως τις 28 Απριλίου 2021 και σε μια συνάντηση διαλόγου στις Βρυξέλλες στις 29 Ιουνίου 2021 (ψηφιακά, εάν ισχύει) για να ανταλλάξουν πληροφορίες και ιδέες σε διάφορα θέματα:

• Έσοδα για καλλιτέχνες και επαγγελματίες του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα, καθεστώς καλλιτεχνών
• Κινητικότητα καλλιτεχνών και άλλων επαγγελματιών του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα
• Καλλιτεχνική ελευθερία και ελευθερία έκφρασης

Λόγω της ψηφιακής διεξαγωγής του Brainstorming, ο μέγιστος αριθμός θέσεων συμμετοχής αυξάνεται σε 45.

Οι συμμετέχοντες στο "Voices of Culture" θα συντάξουν μια έκθεση "brainstorming" μετά τη συνάντηση ανταλλαγής ιδεών, στην οποία θα εκφράζονται τα αποτελέσματα της συζήτησης μεταξύ των συμμετεχόντων. Στη συνέχεια, η συγκεκριμένη έκθεση θα παρουσιαστεί από τους συμμετέχοντες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά τη συνάντηση διαλόγου.

Παρακαλούμε όπως ληφθεί υπόψη ότι το "Voices of Culture" είναι μια πλατφόρμα διαλόγου μεταξύ του πολιτιστικού τομέα και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η ομάδα του "Voices of Culture" διευκολύνει μόνο αυτήν τη διαδικασία και δεν φέρει ευθύνη για τη σύνταξη της έκθεσης "brainstorming". Αυτή την ευθύνη φέρουν οι συμμετέχοντες.

Προθεσμία για υποβολή αιτήσεων: 21 Φεβρουαρίου 2021 μέσω της ιστοσελίδας voicesofculture.eu

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων: 8 Μαρτίου 2021

Περισσότερες πληροφορίες:
Goethe-Institut Brussels
Voices of Culture
Ernest Thiesmeier
Project Officer
Avenue des Arts 58 | Kunstlaan 58
BE-1000 Brussels
E-Mail: ernest.thiesmeier@goethe.de
www.voicesofculture.eu

Το Ινστιτούτο Γκαίτε είναι το πολιτιστικό ινστιτούτο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, που δραστηριοποιείται παγκοσμίως. Με 157 ινστιτούτα σε 98 χώρες, προωθούμε τη μελέτη των γερμανικών στο εξωτερικό, ενθαρρύνουμε τη διεθνή πολιτιστική ανταλλαγή και μεταδίδουμε μια σύγχρονη εικόνα της Γερμανίας. Μέσω συνεργασιών με ιδρύματα σε πολλές άλλες τοποθεσίες, το Ινστιτούτο Γκαίτε διαθέτει περίπου 1.000 σημεία επαφής παγκοσμίως. Ως εθνικό και ευρωπαϊκό πολιτιστικό ίδρυμα, το Ινστιτούτο Γκαίτε δεσμεύεται στο όραμα της προοδευτικής ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και με τις δραστηριότητές του υποστηρίζει συνεχώς την περαιτέρω ενίσχυση των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης: ελευθερία, ισότητα και διαφάνεια. Λειτουργεί 51 ινστιτούτα στην Ευρώπη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση