ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χαρακτική και όχι μόνο στο Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στη Λευκωσία

Ένας ζωντανός πολιτιστικός χώρος, όπου διάφορες τέχνες συστεγάζονται

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Το Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στη Λευκωσία έχει γίνει πλέον ένας ζωντανός πολιτιστικός χώρος, όπου διάφορες τέχνες συστεγάζονται, με κυρίαρχη βέβαια αυτή της χαρακτικής. Μόλις προχθές τελείωσε το φεστιβάλ Εναλλακτικού Κινηματόγραφου και αμέσως οι χώροι του Μουσείου άλλαξαν για να υποδεχθούν στο «ανώι» του Μουσείου την Έκθεση έκθεσης Χαρακτικής της Σιμώνης Φιλίππου με τίτλο «sessile», τα εγκαίνια της οποίας θα γίνουν την Πέμπτη 17 Ιουνίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Ιουλίου. Παράλληλα, αυτή την εβδομάδα εγκαινιάζεται η σειρά προβολών με τίτλο «Καλλιτεχνικό Σινεμά Αnimation-Animation και Σύγχρονη Τέχνη», αποτελούμενη από εβδομαδιαία προγράμματα ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους animation, που θα προβάλλονται στην υπαίθρια αυλή του Μουσείου. Τη σειρά προβολών κλήθηκαν να επιμεληθούν διεθνείς συνεργάτες του AnimafestCyprus για τα προεόρτια των 20 χρόνων του Κυπριακού Φεστιβάλ Animation. Την Τετάρτη 16 Ιουνίου θα προβληθεί το πρώτο πρόγραμμα της σειράς, το οποίο επιμελείται ο Andrea Martignoni, διευθυντής του διεθνούς φεστιβάλ ANIMAPHIX της Σικελίας, και έχει τίτλο Sound and Animation.

Έκθεση Χαρακτικής

Η ατομική έκθεση της χαράκτριας Σιμώνης Φιλίππου ερευνά την αντίληψη της λέξης sessile(sessile [=άμισχος] είναι η κατάσταση του να βρίσκεται κάποιος ριζωμένος, ακινητοποιημένος). Αυτή η ανικανότητα διακίνησης δεν πρέπει να μπερδεύεται με την έλλειψη δράσης. (Άμισχος), τη σχέση δηλαδή μεταξύ του ανθρώπου και του φυσικού κόσμου, διά μέσου μιας μελέτης αρχαιολογικών τεχνουργημάτων και φυτικής ζωής. Δημιουργεί οπτικά υβρίδια από ευρήματα και σπορόφυτα, διεγείροντας με αυτό τον τρόπο το βοτανικό πνεύμα του θεατή. Η έκθεση είναι ένας φόρος τιμής στη φύση και εξυμνεί τη σιωπηλή αλλά σταθερή της δύναμη. Παρουσιάζεται μια συλλογή από σχέδια και πρωτότυπες λιθογραφίες ταξιδεύοντας τον θεατή διαμέσου της μεθοδικής διαδικασίας της χαρακτικής. Την 1η Ιουλίου στο πλαίσιο της έκθεσης η Σιμώνη Φιλίππου θα παρουσιάσει τη δουλειά της στο κοινό το οποίο θα έχει την ευκαιρία να την γνωρίσει αλλά και να συζητήσει μαζί της για την καλλιτεχνική της προσέγγιση της στη χαρακτική. Πληροφορίες: Εγκαίνια Πέμπτη 17 Ιουνίου, ώρα 7:30 μ.μ. Διάρκεια έκθεσης 17 Ιουνίου – 21 Ιουλίου 2021

Sound and Animation

Ο Andrea Martignoni είναι ένας από τους σημαντικότερους σχεδιαστές ήχου διεθνώς στον χώρο του ανεξάρτητου σινεμά animation. To πρόγραμμα που επιμελείται παρουσιάζει μια επιλογή από ταινίες για τις οποίες σχεδίασε ο ίδιος τον ήχο αλλά και σημαντικές ταινίες της ιστορίας του σύγχρονου σινεμά που ξεχωρίζουν για τον σχεδιασμό ήχου και τον επηρέασαν ως δημιουργό. To πρόγραμμα ξεκινά αποτείνοντας φόρο τιμής στους Norman McLaren και Maurice Blackburn, παρουσιάζοντας μια από τις σημαντικότερες ταινίες animation στην ιστορία του κινηματογράφου, το Blinkity Blank. Ο ήχος σε αυτή τη ταινία είναι μίξη οπτικών ήχων και χαράξεις απευθείας στη λωρίδα ήχου του φιλμ, που δίνει την δυνατότητα απεριόριστου αυτοσχεδιασμού στο δημιουργό. Συμπεριλαμβάνονται ταινίες πολλών άλλων σημαντικών σκηνοθετών, όπως το Every Child του Eugene Fedorenko, το Le Grand ailleurs et le petit ici της Καναδέζας Michele Lemieux το La Testa tra le Nuvole του Ιταλού Roberto Catani, το Schlaf του Claudius Gentinetta, το Happiness του Ρώσου Andrey Zhidkov και άλλους.

Εγκαίνια έκθεσης χαρακτικής της Σιμώνης Φιλίππου (17 Ιουνίου) και διεθνές πρόγραμμα ταινιών καλλιτεχνικού animation σε συνεργασία με το Animafest Cyprus (16 Ιουνίου)

Ετήσια και περιοδική έκθεση

Στο μουσείο συνεχίζουν να είναι ανοικτές για το κοινό μέχρι τις 14 Αυγούστου δύο σημαντικές εκθέσεις Χαρακτικής: H ετήσια έκθεση με θέμα «Οι Παραδοσιακές Τεχνικές της Χαρακτικής» και η περιοδική έκθεση με θέμα «η Χαρακτική ως Κοινωνικό Σχόλιο». Στην ετήσια έκθεση εκτίθενται 50 έργα της συλλογής του Μουσείου, από τον 16ον αιώνα μέχρι και σύγχρονα έργα. Επεξηγηματικά κείμενα βοηθούν τον επισκέπτη να κατανοήσει την πολύμορφη διάσταση της χαρακτικής, χάρη στις πολλές μεθόδους των 3 βασικών παραδοσιακών τεχνικών της. Ένα πιεστήριο χαρακτικής στο Μουσείο, θα βοηθήσει να γνωρίσουν οι επισκέπτες τον τρόπο εκτύπωσης έργων χαρακτικής. Χαρακτικές μήτρες, εργαλεία χάραξης και εκτύπωσης, καθώς και βιβλία εικονογραφημένα με χαρακτικά, είναι μερικά από τα εκθέματα σε βιτρίνες που τοποθετήθηκαν στο Μουσείο. Στην περιοδική έκθεση (εις μνήμη της ιστορικού της τέχνης Νέλλης Κυριαζή) με θέμα «Η χαρακτική ως κοινωνικό σχόλιο» εκτίθενται 27 έργα από τη Συλλογή του αρχείου του Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή – Κύπρος και του Κέντρου Χαρακτικής Αθηνών – Pandolfini & Σιατερλή - Ελλάδα. Η έκθεση συσπειρώνει πολύ σημαντικούς καλλιτέχνες από διαφορετικές χώρες, με ανόμοια «εθνικά» βιώματα και διαφορετική κοινωνική «ιστορία». Καταγράφει ανησυχίες, θέσεις και προβληματισμούς, άλλοτε με σαρκασμό και σάτιρα, άλλοτε με περισσότερο έμμεσες προσεγγίσεις. Το θερινό ωράριο λειτουργίας του Μουσείου είναι: Τρίτη – Σάββατο 10:00-13:00 και 17:00 – 20:00.

Περισσότερες πληροφορίες και συνεχής ενημέρωση, facebook: Hambis Municipal Printmaking Museum Facebook: Animafest Cyprus web: www.printmaking.cy web: www.animafest.com.cy

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση