ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
Με εθνικό περίπτερο θα συμμετάσχει η Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας του Υφυπουργείου Πολιτισμού στην 8η Διεθνή Μπιενάλε Σύγχρονης Χειροτεχνίας και Δημιουργίας «Révélations» 2027, που θα πραγματοποιηθεί στο Grand Palais στο Παρίσι, από τις 19 έως τις 23 Μαΐου 2027.
Στο πλαίσιο αυτό, απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται στη σύγχρονη χειροτεχνία, μεταξύ άλλων στους τομείς του γυαλιού, του ξύλου, του υφάσματος και των ινών, της κεραμικής, της μεταλλουργίας, της πέτρας, του δέρματος και του χαρτιού.
Οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές από τις 12 Αυγούστου έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2026, ενώ ο κατάλογος των προεπιλεγέντων καλλιτεχνών θα υποβληθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου στην Καλλιτεχνική Συντονιστική Επιτροπή της «Révélations», η οποία θα λάβει την τελική απόφαση τις επόμενες εβδομάδες.
Σύμφωνα με το Υφυπουργείο Πολιτισμού, η «Révélations» διοργανώνεται από το 2013 από τον οργανισμό Ateliers d’Art de France και αποτελεί μια διεθνή εμπορική έκθεση αφιερωμένη στη σύγχρονη χειροτεχνία.
Όπως αναφέρεται, η «Révélations» έχει έντονο εμπορικό χαρακτήρα και τα έργα που θα παρουσιαστούν θα πρέπει να είναι διαθέσιμα προς πώληση, με τη συγκατάθεση των δημιουργών τους, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα τιμών από €300 έως €20.000.
«Οι αιτητές καλούνται να υποβάλουν πρωτότυπα έργα που χαρακτηρίζονται από μοναδικότητα και καινοτομία», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Σύμφωνα με το Υφυπουργείο Πολιτισμού, παρότι γίνονται καταρχήν δεκτές όλες οι μορφές χειροτεχνίας, οι καλλιτέχνες ενθαρρύνονται να αποφεύγουν προτάσεις για ενδύματα και αξεσουάρ, καθώς θεωρούνται λιγότερο συναφείς με τα ενδιαφέροντα των συλλεκτών και του κοινού της έκθεσης.
Προτιμώνται έργα εφαρμοσμένων και καλών τεχνών, όπως δημιουργίες από πέτρα και ξύλο, κεραμικά, υφαντά και κοσμήματα, εφόσον συνάδουν με το επιμελητικό όραμα της έκθεσης, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Όσον αφορά τη διαδικασία, η προεπιλογή των καλλιτεχνών θα πραγματοποιηθεί από τριμελή επιτροπή που θα οριστεί από την Υφυπουργό Πολιτισμού.
Στη συνέχεια, ο κατάλογος των προεπιλεγέντων δημιουργών θα υποβληθεί στην Καλλιτεχνική Συντονιστική Επιτροπή της «Révélations» για την τελική επιλογή των συμμετεχόντων.
Οι επιλεγέντες καλλιτέχνες αναμένεται να συνεργαστούν με την Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας και τον/την επιμελητή/επιμελήτρια της έκθεσης.
Σημειώνεται πως η Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας θα καλύψει το κόστος μεταφοράς των επιλεγμένων έργων από και προς το Παρίσι, καθώς και τα έξοδα που σχετίζονται με τον σχεδιασμό της έκθεσης και το προωθητικό υλικό.
Ωστόσο, διευκρινίζεται πως δεν θα καλύψει τυχόν δαπάνες που αφορούν τη δημιουργία νέων έργων.
Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες θα λάβουν ποσό ύψους €700 ως αμοιβή για τη συμμετοχή τους.
Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες θα πρέπει επίσης να υποβάλουν σχετικό προωθητικό υλικό έως τις αρχές Νοεμβρίου 2026.
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν ηλεκτρονικά το έντυπο αίτησης (διαθέσιμο εδώ), συνοδευόμενο από portfolio με τουλάχιστον έξι αντιπροσωπευτικά έργα και σύντομη περιγραφή της πρότασης και του τρόπου με τον οποίο ανταποκρίνεται στους στόχους της Υπηρεσίας Κυπριακής Χειροτεχνίας.
Θα πρέπει επίσης να υποβάλουν σύντομη περιγραφή των τεχνικών και των υλικών που χρησιμοποιούν, καθώς και βιογραφικό σημείωμα.



























