ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Υφ. Πολιτισμού - Στους εορτασμούς για εγγραφή Ζαγορίου στον Κατάλογο UNESCO

Η παρουσία εκπροσώπου της Κυπριακής Κυβέρνησης σε μια τόσο σημαντική τελετή επιβεβαιώνει τους στενούς ιστορικούς, αδελφικούς δεσμούς της Κύπρου με την Ελλάδα και τον Ελληνικό Πολιτισμό

ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις

Η Υφυπουργός Πολιτισμού Δρ Βασιλική Κασσιανίδου συμμετείχε χθες, κατόπιν πρόσκλησης της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, Δρ Λίνας Μενδώνη, στους εορτασμούς για την εγγραφή του Ζαγορίου στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, που πραγματοποιήθηκαν στη Βίτσα Ηπείρου στην παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού, του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων και πολλών άλλων κρατικών και τοπικών αξιωματούχων. 

Παρόντες στις εκδηλώσεις για τους εορτασμούς ήταν, επίσης, ο Διευθυντής του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, κ. Lazare Eloundou και ο Διευθυντής του Περιφερειακού Γραφείου του για την Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, κ. Boris Erg.

Χαιρετίζοντας τη μεγάλη αυτή επιτυχία της Ελλάδας,  η κ. Υφυπουργός συνεχάρη την ομόλογό της και όλη την ομάδα από το Υπουργείο Πολιτισμού, τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην Unesco, την Περιφέρεια Ηπείρου και τον Δήμο Ζαγορίου, οι οποίοι με ομαδική και συντονισμένη προσπάθεια επέτυχαν να εγγράψουν το Πολιτιστικό Τοπίο Ζαγορίου στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Συγκεκριμένα ανέφερε τα ακόλουθα: «Είναι εξαιρετικής σημασίας το γεγονός ότι, για πρώτη φορά, εγγράφεται στον Κατάλογο αυτό ένα πολιτιστικό τοπίο της Ελλάδας, αναδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό τη σημασία και της νεώτερης πολιτιστικής κληρονομιάς στη διαμόρφωση του Ελληνικού Πολιτισμού, παράλληλα με την αρχαία. Μέσα από την αναγνώριση, εκ μέρους της UNESCO, της εξέχουσας και οικουμενικής αξίας της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής των Ζαγοροχωρίων, ως ενός μοναδικού δείγματος επιβίωσης και διατήρησης βυζαντινών και οθωμανικών στοιχείων, τίθενται τα κριτήρια που διασφαλίζουν την προστασία της αυθεντικότητας και ακεραιότητας του σημαντικότατου αυτού πολιτιστικού τοπίου». Σημείωσε επίσης ότι η αναγνώριση αυτή θα συμβάλει σε μια βιώσιμη ανάπτυξη, στη βάση των παγκόσμιων αξιών της υλικής και άυλης κληρονομιάς που το Ζαγόρι διασώζει ανά τους αιώνες.

Η παρουσία εκπροσώπου της Κυπριακής Κυβέρνησης σε μια τόσο σημαντική τελετή επιβεβαιώνει τους στενούς ιστορικούς, αδελφικούς δεσμούς της Κύπρου με την Ελλάδα και τον Ελληνικό Πολιτισμό. Αποτελεί δε απότοκο των γόνιμων συζητήσεων που είχαν η Υφυπουργός με την Υπουργό Πολιτισμού της Ελλάδας στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Κύπρου – Ελλάδας, όπου μεταξύ άλλων συμφώνησαν ότι θα ενθαρρύνουν δράσεις και πρωτοβουλίες σχετικές με συνεργασίες εντός του θεσμικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Εκπαιδευτικής Επιστημονικής και Πολιτιστικής Οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) και άλλων Διεθνών Οργανισμών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση