ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπουργείο και κόμματα αντιδρούν στη μετατροπή από Εθνολογικό σε Εκκλησιαστικό

Συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο θέλει το Τμήμα Αρχαιοτήτων, στην Επιτροπή Μεταφορών ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Οι αντιδράσεις για το ζήτημα που ανέκυψε με την Οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου που λειτουργεί ως Εθνολογικό Μουσείο από το 1988 συνεχίζονται, με το θέμα να παίρνει και πολιτικές διαστάσεις, ενώ και οργανωμένα σύνολα αρχίζουν να αντιτίθενται στις προθέσεις του αρχιεπισκόπου.

Το αρμόδιο Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων αναφέρει σε ανακοίνωσή του, που εξέδωσε το απόγευμα της Δευτέρας, ότι προτίθεται να πραγματοποιήσει συνάντηση με την Αρχιεπισκοπή για συζήτηση του θέματος. Θέση του Υπουργείου είναι η Οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου να παραμείνει και να λειτουργεί ως Εθνολογικό Μουσείο, συνεισφέροντας στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης για μια σημαντική περίοδο της ιστορίας της Κύπρου.

«Το Εθνολογικό Μουσείο (Οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου) βρίσκεται πλέον στη συνείδηση των πολιτών ως αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας της πόλης ενώ η διατήρησή του είναι ζήτημα δημοσίου συμφέροντος» καταλήγει η ανακοίνωση.

Ανακοινώσεις κομμάτων

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός με tweet του εκπροσώπου Τύπου του Δημήτρη Δημητρίου σημειώνει ότι διαφωνεί με τις προθέσεις του αρχιεπισκόπου και ότι προτίθεται να εγγράψει το θέμα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, όπου και θα καταθέσει τις εισηγήσεις του. 

Ανακοίνωσε εξέδωσε και το ΑΚΕΛ, το οποίο καταδικάζει την πρόθεση του αρχιεπισκόπου να αποσπάσει την Οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου από την ευθύνη του Τμήματος Αρχαιοτήτων, για να τη μετατρέψει σε τμήμα «αλυσίδας εκκλησιαστικών μουσείων» στην εντός των τειχών Λευκωσία και σημειώνει ότι η Οικία Χατζηγεωργάκη πρέπει να παραμείνει  ως κηρυγμένο Αρχαίο Μνημείο και Εθνογραφικό Μουσείο  στην αρμοδιότητα του Τμήματος Αρχαιοτήτων. Το κόμμα προτίθεται επίσης να εγγράψει το θέμα στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την πρόθεση  του Αρχιεπισκόπου να αποσπάσει την Οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου από την ευθύνη του Τμήματος Αρχαιοτήτων, του αρμόδιου κρατικού φορέα για τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς, για να την μετατρέψει σε τμήμα «αλυσίδας εκκλησιαστικών μουσείων» στην εντός των τειχών Λευκωσία.

Δυστυχώς, επιβεβαιώνεται η εκτίμηση που είχαμε διατυπώσει το 2019 για τη γνωστή  υπόθεση των αρχαιοτήτων στη Γεροσκήπου, ότι δηλαδή η απόφαση της Κυβέρνησης να αποχαρακτηρίσει τον εκεί αρχαιολογικό χώρο από Αρχαίο Μνημείο, θα οδηγούσε αλυσιδωτά σε νέες αμφισβητήσεις της αρμοδιότητας και ευθύνης του κράτους στη διαχείριση μνημείων που ιδιοκτησιακά ανήκουν στην Εκκλησία. Η συστηματική αμφισβήτηση από τον Αρχιεπίσκοπο του θεσμικού καθεστώτος που διέπει τα Αρχαία Μνημεία Β΄ Πίνακα, αν γίνει αποδεκτή θα οδηγήσει με βεβαιότητα στη διάλυση της κρατικής πολιτικής για τα αρχαία μνημεία.

Αν η κυβέρνηση αποδεκτεί  την απαίτηση  του Αρχιεπισκόπου αυτό θα συνιστά ξεκάθαρη παραβίαση  σειράς προνοιών του Περί Αρχαιοτήτων Νόμου, που αφορούν τόσο περί τα Αρχαία Μνημεία όσο και τα Μουσεία. Συγκεκριμένα, η οικία του Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου είναι κηρυγμένη ως Αρχαίο Μνημείο ήδη από το 1935, ενώ από το 1988 εντός του μνημείου λειτουργεί και Εθνολογικό Μουσείο. Καλούμε τον Υπουργό Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων να προστατεύσει το θεσμικό πλαίσιο προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας. Η Οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου πρέπει να παραμείνει  ως κηρυγμένο Αρχαίο Μνημείο και Εθνογραφικό Μουσείο  στην αρμοδιότητα του Τμήματος Αρχαιοτήτων.

Η οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου είναι μνημείο Αστικής Αρχιτεκτονικής. Δεν είναι εκκλησιαστικό μνημείο και ουδέποτε υπήρξε ιερός χώρος λατρείας. Καθίσταται επομένως ακατανόητη η επιμονή του Αρχιεπισκόπου να την εντάξει σε «αλυσίδα» εκκλησιαστικών μνημείων και μουσείων. Η ευθύνη για τη σύνταξη εθνικής Ιστορίας σε ένα κοσμικό κράτος όπως η Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και η δημιουργία σχετικών ιστορικών μουσείων, ανήκει στο κράτος, τους ακαδημαϊκούς και τους επιστημονικούς φορείς. Η Εκκλησία είναι μέρος της Ιστορίας της Κύπρου, όχι ο αποκλειστικός και προνομιακός συγγραφέας της.

Το ΑΚΕΛ τονίζει, για μια ακόμη φορά, ότι δεν αποδέχεται καμία έκπτωση σε βάρος των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου, ούτε αποδέχεται την προνομιακή μεταχείριση στο πλαίσιο των όποιων συναλλαγών. Το ΑΚΕΛ, με σχετική επιστολή από τον Γενικό Γραμματέα της Κ.Ε. ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, θα ζητήσει την ξεκάθαρη τοποθέτηση της κυβέρνησης  ενώ  θα εγγράψει το σχετικό θέμα στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σύνδεσμος Ξεναγών Κύπρου

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο Σύνδεσμος Ξεναγών Κύπρου, ο οποίος εκφράζει τη λύπη του για την απόφαση του αρχιεπισκόπου να μετατρέψει τον ναό του Αγίου Αντωνίου και τον Καθεδρικό ναό Αγίου Ιωάννη σε Μουσεία, καθώς και τη μετατροπή του Εθνολογικού Μουσείου σε Βυζαντινό Μουσείο.

 Ο Σύνδεσμος τονίζει ότι το Εθνολογικό Μουσείο (Οικία Χατζηγεωργάκη) είναι το μοναδικό Μουσείο σε όλη την Κύπρο, που αντανακλά τα 300 χρόνια της οθωμανικής περιόδου στην Κύπρο, «δεν χρειάζεται να μετατραπεί σε Βυζαντινό Μουσείο τη στιγμή που υπάρχει ήδη ένα πολύ σημαντικό μουσείο σε απόσταση αναπνοής». Τονίζει δε ότι η πρακτική της μετατροπής εκκλησιών σε Μουσεία εφαρμόζεται στα Κατεχόμενα, «πρακτική την οποία καταδικάζουμε και μας πληγώνει ιδιαίτερα, και την οποία την έχουν κατακρίνει με δηλώσεις τόσο η Εκκλησία της Κύπρου όσο και οι κυβερνητικοί παράγοντες».

Ο Σύνδεσμος καλεί τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου να αναθεωρήσει την απόφασή του, προς όφελος τόσο της Εκκλησίας όσο και του πολιτισμού της Κύπρου.

Γκρουπ στο Facebook

Είναι σημαντικό ότι και η κοινωνία των πολιτών ενεργοποιήθηκε, δημιουργώντας γκρουπ στο Facebook με το όνομα «σεβασμός στην Οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου», το οποίο έως το απόγευμα της Δευτέρας είχε 2.399 μέλη.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ομάδας η σύσταση κρίθηκε αναγκαία «μετά από λανθασμένες συμβουλές που δόθηκαν στον προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου. Με βάση αυτές τις συμβουλές, το Αρχοντικό (Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου) που έχει οργανωθεί και προβάλλεται στους επισκέπτες στη βάση της ιστορικής του χρήσης, που ήταν πάντοτε κατοικία, θα καταστραφεί και θα μετατραπεί από τους συμβούλους της Αρχιεπισκοπής σε εκκλησιαστικό Μουσείο». Στην ανακοίνωση σημεώνεται ότι η ομάδα δεν προσεγγίζει το θέμα με διάθεση αντιπαράθεσης αλλά σωστού προβληματισμού, «Η αντιπαλότητα δεν είναι το πρώτο εργαλείο προστασίας του πολιτισμού μας», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Πρόθεση των διαχειριστών του γκρουπ ειναι συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννη Καρούσο για συζήτηση του θέματος. Θα ζητήσει δε να παρευρεθεί και στη Βουλή, αν το θέμα οδηγηθεί ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση